Máte radi fašírky? Vylepšite ich prívarkom či omáčkou podľa našich 5 receptov

Sekaná na tanieri

Prívarok či chutná omáčka neodmysliteľne patria k mäsu (Zdroj: GettyImages)

Dobré dochutené fašírky z mletého mäsa k sebe síce veľa nepotrebujú, no ak k nim namiesto ryže pripravíte omáčku alebo prívarok, môžu prekvapiť. Taktiež obmeníte repertoár a všetci vaši stravníci vylížu taniere. Inšpirujte sa našimi 5 receptami a uľahčite si varenie.

Fazuľový prívarok

Budeme potrebovať:

– 500 g fazuľových strukov (mladé zelené lusky)
– 5 zemiakov
– 250 ml smotany na varenie
– 1 lyžicu hladkej múky
– soľ
– cukor
– ocot
– mleté čierne korenie

Postup: Fazuľové lusky nakrájame približne na kúsky o dĺžke 3 cm (môžeme použiť aj mrazené). Dáme ich variť do osolenej vriacej vody (voda by mala byť cca 1 cm nad hladinou luskov). Pridáme k nim aj zemiaky nakrájané na menšie kúsky. Hneď ako zmäknú, podlejeme ich smotanou, ktorú sme predtým zmiešali s múkou. Premiešame, necháme povariť, dochutíme soľou, korením, octom a cukrom.

Tip gazdinej: Ak je prívarok hustejší, zriedime ho primiešaním mlieka.


Mohlo by vás zaujať: Výborné na obed aj na večeru: Tieto 3 omáčky sa oplatí mať v receptári


Zemiakový prívarok na kyslo

Budeme potrebovať:

– 1 kg zemiakov
– 1 cibuľu
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 smotanu na šľahanie
– 1 lyžicu hladkej múky
– 3 bobkové listy
– 5 ks nového korenia
– soľ
– cukor
– ocot

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Podlejeme ich vodou (množstvo vody tesne nad úroveň zemiakov), osolíme a dáme variť spolu s cibuľou, bobkovým listom a guličkami nového korenia. Nezabudneme pridať aj prelisované strúčiky cesnaku. Po približne 20 minútach sú zemiaky uvarené. Vyberieme cibuľu, bobkový list a polovicu uvarených zemiakov zvlášť rozmixujeme. Do smotany primiešame múku a vlejeme k zemiakom. Pár minút spolu všetko varíme a miešame. Dochutíme soľou, octom a cukrom (pomer ocot:cukor – približne 1:2). Podávame s fašírkou, sekanou alebo volským okom.


Mohlo by vás zaujať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!


Paradajková omáčka

Budeme potrebovať:

– 3 plechovky lúpaných paradajok
– 5 strúčikov cesnaku
– olivový olej
– soľ
– mleté čierne korenie
– zväzok čerstvej bazalky
– ocot
– cukor

Postup: Na olivovom oleji opražíme cesnak nakrájaný na plátky. Pridáme natrhanú bazalku, premiešame a prelejeme obsahom paradajkových konzerv. Počas miešania paradajky varechou čo najviac popučíme. Ochutíme soľou, korením a odstavíme z ohňa. Aby bola omáčka jemnej a rovnorodej konzistencie, prelisujeme ju cez jemné sitko. Následne ju v hrnci na miernom ohni ešte povaríme, pridať tiež môžeme ocot a cukor podľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Omáčka je často najdôležitejšou zložkou jedla: Dodajte vášmu obedu správnu chuť


Horčicová omáčka

Budeme potrebovať:

– 6 dcl vývaru
– 2 – 3 lyžice francúzskej horčice
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na varenie
– olej
– soľ a korenie podľa chuti

Postup: Na dne hrnca rozpálime olej, na ktorom opražíme múku. Za stáleho miešania podlejeme smotanou izbovej teploty. Po dôkladnom premiešaní vlejeme aj teplý vývar a pridáme 2 lyžice horčice. Premiešavame, aby bola omáčka krásne hladká. Ak je málo horčicová, pridáme ešte jednu lyžicu. Solíme a koreníme podľa potreby. Hustejšou omáčkou môžeme hotové fašírky preliať priamo na tanieri. Ak chceme chute prepojiť, omáčkou fašírky prelejeme v pekáči a dáme na chvíľu zapiecť do rúry.


Mohlo by vás zaujať: Tradičný český knedlík trikrát inak: Skvelá príloha k mäsu, skúsite všetky recepty?


Syrová omáčka

Budeme potrebovať:

– 1 šálku nastrúhaného tvrdého syra (napríklad parmezán)
– 100 g taveného syra (v črievku)
– 250 ml smotany na šľahanie
– 1 šálku vývaru
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 plátky masla
– 2 lyžice hladkej múky

Postup: Maslo rozpustíme a orestujeme na ňom prelisovaný cesnak. Pridáme múku, ktorú dôkladne premiešame. Podlejeme teplým vývarom a chvíľu povaríme. V smotane rozmiešame tavený syr a vlejeme do hrnca. Na záver pridáme nastrúhaný tvrdý syr, vďaka ktorému sa všetky ingrediencie pekne prepoja.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close