Rozdiel v stravovaní medzi pohlaviami: Ženy jedia zdravšie a ekologickejšie

Zdravé stravovanie

photl.com

Ženské stravovacie zvyky sú zdravšie než mužské, ale predovšetkým tiež menej zaťažujú životné prostredie. K tomuto záveru dospela štúdia vedcov z univerzity v nemeckom Halle. Podľa nich väčší podiel stravy bohatšej na zeleninu vedie k nižším emisiám skleníkových plynov.

Vedci dva roky študovali stravovacie zvyky 20 000 ľudí. Dospeli k záveru, že muži častejšie vyhľadávajú mäsité jedlá a používajú maslo, zatiaľ čo ženy dávajú prednosť ovociu a zelenine.

Podľa odborníkov má pritom výroba stravy živočíšneho pôvodu väčší vplyv na produkciu plynov, ktoré prispievajú k skleníkovému efektu. Zároveň je produkcia tejto potravy náročnejšia na poľnohospodársku plochu než pestovanie ovocia a zeleniny.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo slovíčka makrobiotika: Lepšou stravou k zdravšiemu telu


„Keby všetci muži v Nemecku prevzali stravovacie zvyky typické pre ženy, teda keby obmedzili na polovicu spotrebu mäsa a údenín a nahradili ich väčším podielom zeleniny, ovocia a obilnín, ušetrila by sa doma aj v zahraničí poľnohospodárska plocha o celkovej rozlohe 15 000 kilometrov štvorcových,“ uviedol vedúci štúdie Toni Meier.

Okrem toho by sa podľa neho do atmosféry dostalo o 15 000 ton menej skleníkových plynov. Do životného prostredia by sa tiež dostalo ročne o 60 000 ton menej čpavku, ktorý sa uvoľňuje z hnojív.

Vedci tvrdia, že pri výrobe potravín vzniká asi pätina všetkých nemeckých emisií skleníkových plynov.

Zdroj: photl.com, photl.com, ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close