ROZHOVOR Hubárska sezóna je v plnom prúde: Ako nájsť dobré miesta a vždy rozpoznať jedlé huby?

Hubár Vladimír Sojka

Vladimír Sojka má hubárčenie ako svoj koníček (Zdroj: Instagram/mushroomhunter.cz)

Vláďa Sojka žije v stredočeskom kraji a hubami sa zaoberá amatérsky, zato s už desať rokov neutíchajúcou vášňou a túžbou „nájsť ich všetky“. Jeho úlovky môžete sledovať na Instagrame, o fermentácii potravín si prečítate na jeho blogu zkvaseno.czV rozhovore nám prezradil, prečo si do lesa brať pokoj a otvorenú myseľ, ako nájsť svoje hubárske miesta aj to, že sezóna húb ešte len začína.

Čo všetko so sebou vziať do lesa, keď vyrazíme na huby?

Ak si chcete hubárčenie užiť ako disciplínu a rozširovať si svoje znalosti, vezmite si so sebou predovšetkým pokoj a otvorenú myseľ. Pri mnohých útvaroch a organizmoch pri prvom stretnutí možno vôbec neodhadnete, že ide o huby, a to aj tie prakticky využiteľné.

Z vybavenia určite odporúčam dobre nabitý telefón so stiahnutými offline mapami, kvôli bezpečnosti. Vypnite si však všetky notifikačné funkcie, nech vás nerozptylujú. Oblečenie si vezmite také, ktoré pokrýva celé končatiny, tzn. dlhé nohavice a odolnú bundu zo svetlejšieho materiálu.

Takto ľahko odhalíte kliešte a stihnete ich odstrániť ešte pred zahryznutím. Repelent môžete naniesť priamo na oblečenie. Vhodné oblečenie a dobré pevné topánky vás ochránia aj pred tŕňami a vetvami. Zber húb nie je len prechádzka po rovnom lesíku, ale i prieskum náročného terénu s kroviskami.

Zíde sa aj zásoba jedla a pitia, keby ste zašli ďalej, ako ste plánovali. Osvedčili sa mi ovsené sušienky, sušené ovocie a orechy, ktoré zasýtia a ihneď dodajú energiu. Na zber identifikovaných plodníc si vezmite prútený košík, prípadne priedušnú látkovú tašku. Na očistenie plodníc a ich prieskum rezom poslúži akýkoľvek nôž. Atlas so sebou do lesa neťahajte. Radšej si zoberte malú krabičku na druhy, ktoré nepoznáte, a chceli by ste ich doma skúsiť identifikovať podľa popisov v knihách. Nabudúce budete vedieť, či daný druh zbierať alebo nie.

A ako sa v lese počas hubačky správať?

V lese si počíňajte opatrne, choďte pokiaľ možno aspoň vo dvojiciach. Rešpektujte vyznačené chránené územia, nezbierajte nič v rezerváciách a zákonom stanovených národných parkoch (tam nesmiete dokonca ani zísť zo značenej cesty), nezbierajte druhy húb, ktoré nepoznáte. Môžu byť chránené zákonom. Skôr si ich dobre nafoťte na mieste zo všetkých uhlov a skúste ich určiť po návrate domov.

Hovorí sa, že na huby treba vyraziť skoro ráno. Je táto rada relevantná?

Skôr veľmi relatívna. V decembri by o siedmej ráno bola ešte tma, ale v lete je ranné hubárčenie veľmi praktické: v lese je ešte chladno, takže unesiete ochranné oblečenie a navyše sú plodnice napité zo vzdušného kondenzátu a sú v trochu lepšej kondícii ako po horúcom popoludní v podvečer.

Existujú nejaké overené indicie, podľa ktorých vieme, že huby rastú?

Bohužiaľ nie. Jediným relevantným ukazovateľom je úhrn zrážok v danej oblasti v posledných týždňoch, ten šancu na rast plodníc určite zvýši. Bohužiaľ ani ten s istotou neurčí, že sa hubám bude chcieť rásť, pretože rôzne druhy húb majú rôzne špecifické nároky na výkyvy teplôt či vlhkosti, absenciu vetra a podobne.

Napríklad v minulej sezóne 2021 pršalo veľmi obstojne a plošne a napriek tomu huby nerástli tak, ako by sme si predstavovali. Neplatia ani domnienky o tom, či je príliš teplo alebo príliš zima a už vôbec neboli potvrdené domnienky o vplyve fázy Mesiaca na fruktifikáciu (dozrievanie). V mykologických kluboch s obľubou hovoríme, že huby si robia, čo chcú (smiech).

Ako správne vyberať huby zo zeme tak, aby sme neublížili podhubiu?

Na podhubie nie je nutné brať ohľad, podhubie je obrovský komplex, ktorý pozostáva z miliárd buniek mycélia. Podarí sa vám ho poškodiť iba v prípade, že by ste hube zrušili vhodné životné podmienky, tzn. vykorenili by ste životne dôležitého hostiteľa/partnera, zmenili pH pôdy či zrušili zatienenie a prísun vody.

Bežným pohybom po lese a zberom plodníc žiadnu škodu nespôsobíte, aj keby ste nazbierati húb za vagón. Platí len jedno jediné pravidlo: berte celú plodnicu, aby ste videli všetky morfologické znaky a mohli hubu bezpečne identifikovať. Odrezaním hlúbiku v substráte môžete prísť napríklad o kalich, ktorého spozorovanie určí, či sa dožijete budúcich Vianoc. Šampiňón a biela forma muchotrávky zelenej sú celkom dosť zásadný rozdiel.

Sú všetky muchotrávky jedovaté?

Rod muchotrávok je pomerne široký a chvíľku vám zaberie, než sa ich všetky naučíte (s nimi by ste mali začať!). Sú medzi nimi celé skupiny muchotrávok bezpečných a výborne jedlých i seriózne jedovatí zástupcovia s väčšinou hladkým prsteňom, napríklad muchotrávka zelená. Každý jeden druh musíte poznať, aby ste neurobili chybu. Naučte sa ako prvé huby jedovaté, potom môžete zbierať bezpečne tie jedlé!

V ktorých ročných obdobiach je hubárska sezóna naintenzívnejšia?

V skorých letných mesiacoch býva hubárska sezóna v útlme, jarné a jesenné mesiace sú vďaka všeobecne vyššej prítomnosti vlhkosti bohatšie.

Máte overené triky, ako v lese nachádzať tie správne hubárske miesta?

Jedným overeným trikom je byť čo najčastejšie v teréne, na lúkach, pasienkoch, v okolí potokov a hory navštevovať opakovane po celú sezónu. Vyhľadávajte pokojne aj niekoľko rokov po sebe systematicky rovnaké miesta a skúste sa naučiť rozpoznávať dreviny, k nim ich partnerské druhy húb a sledovať úhrn zrážok.

Chodiť naslepo sa môže vyplatiť náhodne, avšak keď viem, že v posledných dvoch týždňoch spadlo viac ako 50 mm zrážok, viem, kde je príjemne zatienený hrabový lesík pri potoku, zájdem si tam v auguste celkom spoľahlivo na kozáka hrabového. Môže sa to zdať byť ako pracné a časovo náročné, ale už po dvoch-troch sezónach budete oveľa ďalej ako pri tradičnom dubáku.

Ako huby spoľahlivo identifikovať?

Plodnicu si dobre nafoťte na dennom svetle, pokiaľ možno nie priamom slnečnom, a to zo všetkých strán, hlavne zospodu klobúka; zachyťte aj zakončenie v substráte. Urobte si poznámky o všetkých znakoch: vôni, textúre a lepkavosti klobúka a hlúbiku, o všetkých farbách všetkých častí plodnice, o bezprostredne prítomných drevinách, skrátka o všetkom, čo by mohlo pomôcť pri určení.

Dátum zberu je tiež dôležitý, býva uchovaný v EXIF ​​dátach digitálnej fotky. Jednu či dve plodnice si v oddelenej krabičke odneste domov, uložte do chladničky a následne skúste prejsť ilustrovaný atlas húb a zároveň aj fotoatlas. Dobré online atlasy nájdete aj na adresách myko.cz, mykologie.net a hubareni.cz, mykoweb.cz, avšak spomínané tlačené sú najpresnejšie a najopisnejšie.

S určením pomôžu ochotne profesionáli v mykologických poradniach aj amatéri na internetových diskusných fórach (nahuby.sk, hubareni.cz, nahouby.cz) a na sociálnych sieťach. Do žiadostí o určenie uvádzajte všetky relevantné pozorovania.

Odporúčame