Rozlúčte sa s nepeknými príbormi: S našimi radami budú stále žiariť ako nové

Príbor

thinkstockphotos.com

Ani najdrahšie príbory vyrobené z nehrdzavejúcej ocele či striebra si svoj lesk nezachovajú večne. Časom sa na nich začne tvoriť matný povlak, usadí sa na nich nepríjemný pach, škvrny od kávy alebo od čaju, alebo jednoducho stmavnú. Vyčistiť sa dajú pomocou surovín, ktoré má doma každá správna gazdinka. Vráťte im zašlý lesk, správne ich uskladnite a už sa nebudete musieť hanbiť pred návštevou.

Príborom škodí mnoho vecí, ktoré ich obklopujú. Vzduch, vlhko, no najmä mnohé chemické zlúčeniny v potravinách. Aby si svoju krásu zachovali dlhšie, po použití ich správne vyčistite.

  • Lesk vďaka zemiakom

Nápomocná vie byť voda, v ktorej ste predtým varili zemiaky. Škrob z nich odstráni mastnotu a navráti lesk. Príbory položte do vody zo zemiakov na 10 – 15 minút. Vyberte ich a vyleštite handričkou.

  • Alobal a sóda zaberú

Účinná je aj voda so sódou. Príbory vložte do hrnca, nalejte na ne vodu s trochou jedlej sódy a niekoľko prúžkov alobalu. Pomocou sódy vyčistíte hlavne zájdenú špinu z kávy. Obsah hrnca chvíľu povarte na miernom ohni, neskôr príbory vytiahnite a poutierajte dosucha. Sóda môže byť najmä pri striebornom a starožitnom príbore veľmi agresívna, preto ju radšej používajte len na príbory z nehrdzavejúcej ocele.


Mohlo by vás zaujať: Využite ocot naplno: Výborne čistí a zaberá aj na plesne na nohách či kurie oká


  • Pomôže aj kypriaci prášok

Sódu môžete nahradiť aj kypriacim práškom do pečiva. Môžete vynechať aj varenie, stačí vložíte na dno nádoby pás alobalu a zalejete vriacou vodou (napríklad z rýchlovarnej kanvice) a pridáte 1 – 2 vrecúška kypriaceho prášku. Touto technikou sa dajú vyčistiť aj formičky na vykrajovanie cesta.

  • Soľ vyčistí

Sóda a kypriaci prášok prinášajú pomerne rýchly výsledok (do 20 minút až pol hodiny). V prípade, že máte o niečo viac času a trpezlivosti, zopakujte postup s alobalom na dne nádoby, ktorý zalejete prevarenou vodou, no namiesto kypriaceho prášku pridajte 2 – 3 polievkové lyžice soli. Po hodine preleštite príbory kúskom látky.

  • Stavte na chémiu

Ak máte prístup k chemikáliám, môžete vyskúšať 5 percentný roztok amoniaku (čpavku) alebo 5 percentný roztok dusičnanu draselného. Do jednej z uvedených chemikálií ponorte príbory a čakajte, kým sa nevyčistia. Nemalo by to trvať viac ako 20 minút.

  • Domáca leštiaca pasta

Menej náročné je použitie kriedy a liehu. Kriedu rozdrvte na jemný prášok a postupne do nej prilievajte lieh tak, aby ste miešaním vytvorili pastu. Túto kriedovú pastu naneste na príbor a handričkou leštite, kým bude treba.


Mohlo by vás zaujať: Vynikajúca sóda bikarbóna: Zaručí vám čistučkú a voňavú domácnosť


Ako na striebro či mosadz?

K strieborným, postriebreným a mosadzným príborom treba pristupovať jemnejšie. Mnoho ľudí na čistenie strieborných príborov používa zubnú pastu, ktorú rozostrú po celej ploche príboru, a zubnou kefkou obrusujú nečistoty z jeho povrchu. Zubná pasta je dobrá, ak chcete odstrániť škvrny, no jej použitím nedocielite lesk. Radšej si namiešajte vlastnú pastu zo škrobovej múčky a vody. Zmes nechajte na príboroch zaschnúť a neskôr ich vyleštite mäkkou špongiou. Medeným príborom dodáva lesk zmes citrónovej šťavy s trochou soli.


Mohlo by vás zaujať: Upratovanie v štýle starých mám: S ich vychytávkami bude rýchle a jednoduché!


Dôležité je správne uskladnenie

Príbory, ktoré používame denne je takmer nemožné ochrániť pred stmavnutím či škvrnami. Pri strieborných a mosadzných príboroch by to malo byť o niečo jednoduchšie, keďže ich zväčša nepoužívame tak často.

  • Eliminujte vlhkosť

Rýchlemu stmavnutiu príboru zabránite aj tým, že ho po použití nebudete nechávať dlho ležať v napustenom dreze. Odmáčanie nečistôt mu neprospieva. Ak umývate riady v umývačke, príbor z nej vyberte hneď po umytí. Pobyt vo vlhkom prostredí spôsobuje tmavnutie a stratu lesku.

  • Zabaľte ich

Hneď po použití príbory umyte jedným zo spomenutých spôsobov. Vyleštite ich handričkou a každý kus zabaľte zvlášť do nejakej mäkkej tkaniny. Vložte ich do uzatvárateľnej škatule, do ktorej nebude prenikať vlhkosť ani vzduch.

  • Pridajte kriedu

Ďalšia možnosť je, že po vyčistení strieborného príboru (vloženého do nádoby alebo škatule) vložíte kus obyčajnej kriedy. Tá bude vstrebávať vlhkosť a zabráni tomu, aby príbor po vyčistení sčernel.

  • Pravidelná starostlivosť je základ

Navyše, aby vaše príbory vyzerali čo najdlhšie ako nové, doprajte im kompletné čistenie aspoň raz za pol roka.


Ako sa o príbory v domácnosti staráte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková
Odporúčame