Rybacia, šošovicová aj kyslá kapustová: Aké polievky jedávajú Slováci na Vianoce?

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Hoci je Slovensko malá krajina, vo všetkom tu platí staré známe: Iný kraj, iný mrav. Týka sa to aj štedrovečernej večere. A keďže polievka je grunt, pozreli sme sa jej na zúbok. O tom, že každá rodina má tú svoju niet pochýb. Tradícia je však často daná nielen rodinnými zvyklosťami, ale aj regiónom, v ktorom žijeme. Viete, kde si akú vychutnávajú najviac?

Na západe kapustnica aj halászlé

Hneď na začiatok treba povedať, že po chrumkavých oblátkach niektoré rodiny polievkový chod vynechávajú úplne. I tak ale platí, že práve západné Slovensko je z hľadiska štedrovečerných polievok mimoriadne pestrým regiónom. Nájdeme tu:

Typickú kapustnicu s hubami, ktorá je s mäsom alebo bez mäsa, so sušenými slivkami i bez.
– V niektorých domácnostiach pripravujú na Vianoce kyslú šošovicovú polievku, ale tiež hríbovú, hrachovú či rybaciu polievku.
– Tradičná hustá rybacia polievka – halászlé – nemôže chýbať v južných oblastiach, napríklad v okolí Levíc.
– V okolí Myjavy zasa pred polievkou podávajú „pupáky“ – buchtičky poliate medovým mliekom a posypané makom. Jedávajú slepačiu polievku a slepačie mäso s chlebom.
– Na západe Slovenska sa stretneme aj s hŕstkovou polievkou, ktorá sa pripravuje spoločne z fazule, hrachu a šošovice.


Mohlo by vás zaujať: Vianočná kapustnica: Recept plus tipy, aby bola tento rok naozaj skvelá!


V srdci Slovenska kyslá s hrachom

Aj na strednom Slovensku sú obľúbeným „predpolievkovým“ chodom opekance s makom, presne niečo ako pupáky. No a potom už prichádza na rad klasická voňavá kapustnica s mäsom, hríbmi a klobásou. Teda, samozrejme, nie všade. Kým kapustnicu jedia napríklad v okolí Zvolena a Banskej Bystrice, na Kysuciach striktne dodržiavajú pôst. Na tanieri tak mávajú kyslú polievku so suchým hrachom, prípadne hrachovú polievku so slivkami. Na Orave je zas obľúbená kapustnica, ktorá sa pripravuje s hubami, údenou rybou, so smotanou a zemiakmi. Zvykne sa podávať spoločne so zemiakovou kašou. Na štedrovečernom stole nechýba ani hríbová mliečna polievka s údeným kolenom a klobásou.

Východniari obľubujú juchu

Na východe krajiny pred polievkou konzumujú takzvanú mačanku – hustejšia kaša z kapustovej šťavy, do ktorej sa pridávajú huby, cesnak a cibuľa. Jedlo sa zahusťuje smotanou alebo múkou. Poďme však k samotným štedrovečerným polievkam. Tie sa síce líšia od mesta k mestu – niekde sa robí hubová, inde rybacia, fazuľová či šošovicová polievka – no najobvyklejšia je kapustnica s klobáskou a hríbmi. Aj v tej ale existujú odlišnosti. Napríklad v okolí Trebišova sa do vianočnej kapustnice pridáva pretlak a ryža, a je sa ku nej tradičný zemplínsky koláč.

Za tradičnú možno označiť aj jednoduchú juchu – ide vlastne o verziu kapustnice, ktorá sa pripravuje z kapustovej šťavy, korenia, sušeného hrachu, slivky či klobásy. Rozdiel oproti klasickej kapustnici je ten, že jucha je riedka a prehľadná, pretože obsahuje menej kapusty. Dochucuje sa zvyčajne roztopeným maslom a pridať do nej možno aj cestovinu z hrubej múky.


Mohlo by vás zaujať: Iný kraj, iná polievka: Kapustnica, hríbová či hrachová – ktorú si pripravíte vy?


Nebojte sa experimentovať

Každá gazdinka či rodina má zväčša svoj vlastný recept, overený rokmi a dedený z generácie na generáciu. Je určite fajn pridŕžať sa tradícií, no netreba sa báť ani skúšať nové veci. Vôbec nič sa nestane, ak tento rok namiesto šošovicovej polievky vyskúšate rybaciu, alebo do kapustnice pridáte slivky. Možno sa z experimentu stane tradícia, a možno sa naopak utvrdíte v tom, že tomu vášmu pôvodnému receptu sa predsa len žiaden iný nevyrovná…


Aké polievky si na Vianoce pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close