Ryby a rybacie výrobky môžu byť zradné: Majte prehľad v tom, čo kupujete

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Dnes jeme podstatne viac rýb než v minulosti. Vždy však nemusia byť také zdravé, ako sa o nich hovorí. Ani tie morské, ktoré bývajú bohatým zdrojom jódu a omega-3 mastných kyselín.

Vzhľadom na stále znečistenejšie morí môžu totiž ryby a morské živočíchy obsahovať veľa nebezpečných látok, najmä ťažkých kovov. Produkty a potraviny z nich nie sú veru vôbec lacnou záležitosťou. Myslíte si, že za svoje peniaze dostávate zodpovedajúcu kvalitu?

Na čo si dať pozor?

Najbezpečnejšie je kupovať naše ryby, ideálne priamo od chovateľa. Tie morské sú silným alergénom. Často sa s nimi spájajú aj otravy a tráviace ťažkosti. Dôvodom je dlhá preprava, zlé hygienické podmienky a časté rozmrazovanie. Nebezpečné chemikálie z morskej vody sa hromadia v ich tkanivách. Ukladajú sa najmä v tuku – zvýšené riziko je pri väčších morských živočíchoch a mastných rybách (žralokoch, veľkých tuniakoch a makrelách, mečiaroch a veľrybách). Zvlášť nebezpečná je ich konzumácia v tehotenstve – ortuť a iné ťažké kovy sú schopné preniknúť do plodu a poškodiť ho. Naopak, telá drobných živočíchov obsahujú len málo ortuti. Patria sem tresky, sardinky, slede, sardely, makrely, šproty, morské šťuky, sumce, ostrieže či krevety.


Mohlo by vás zaujať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?


Keď zmrazené, tak na mori

Najlepšie je kupovať ryby s označením: Sea Frozen – zmrazené na mori. Hoci nie je povinné, výrobcovia ho uvádzajú na obale radi, lebo ide o garanciu vyššej kvality. Žiaľ, veľká časť rýb predávaných na našom trhu je spracovaná technológiou Double Frozen – dvakrát zmrazené. Ryby sa na pevnine rozmrazia, spracujú a znova zmrazia.

Pri rozmrazení sa narúša bunková štruktúra rybieho mäsa, uvoľňuje sa voda a s ňou odchádzajú i dôležité živiny. Táto strata vedie k nižšej hmotnosti. Rybacina sa preto zvykne nakladať do roztoku z vody, polyfosfátov, soli a ďalších látok, vďaka čomu drží nasatú vodu. Následne sa zmrazí. Zákazník teda zaplatí draho za obyčajnú vodu a nakúpi menej, než očakáva. Zistí to však až pri úprave, keď sa mu ryba doslova vyparí pred očami.

Falošný losos

Losos sa radí medzi veľmi obľúbené, no drahé ryby. Napodobenina, ktorá ho pripomína vzhľadom i chuťou, však pozostáva z mäsa tresky. Chemicky sa ošetruje farbivami, aby získalo oranžové sfarbenie. Obsahuje veľa bielkovín, ale len málo omega-3 mastných kyselín. Nemôže sa tak stať plnohodnotnou náhradou lososa. Zákazníci ju môžu ľahko odhaliť podľa ceny a nápisu „á la losos“.


Mohlo by vás zaujať: Ryby zo znečistených vôd: Na čo si dať pri kúpe pozor?


Rybie alebo strúhankové prsty?

Než kúpite škatuľu rybích prstov, pozrite sa na ich zloženie. Kvalita je veľmi rozdielna. Mäso môže byť nemleté, z celej ryby, alebo mleté – z rybej drviny.
– Nemleté rybie prsty sú chutnejšie a mali by obsahovať aspoň 65 percent mäsa.
– Rybie prsty s len okolo 25-percentným obsahom mäsa radšej nekupujte. Čím je v nich menej mäsa, tým viac budú obsahovať strúhanky, múky, škrobu, ochucovadiel a iných rizikových látok.

Krabie tyčinky bez kraba

Dnes sa v obchodoch bežne a pomerne lacno predávajú krabie tyčinky, známe aj ako surimi. S krabom však nemajú nič spoločné. Mäso z kraba je drahé a žiadané, preto sa ho vyplatí lacno imitovať. Ako základná surovina slúžia rybie druhy, ktoré sa nemôžu predávať kvôli veľkosti, nezvyčajnému vzhľadu či zlej chuti. K rôznorodej zmesi rýb sa pridajú modifikované škroby, želatína, sójové bielkoviny, farbivo, soľ a rôzne dochucovadlá. Vzniknutá hmota sa potom vyformuje do pekne tvarovaných tyčiniek.

Pri rybacích výrobkoch, ale aj iných potravinách, sa môžeme riadiť jednoduchým pravidlom: Ak sa produkt volá inak než bežný názov živočícha, nejde o originál, len jeho umelo vymodelovanú napodobeninu.


Aké druhy rýb si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Vlaďa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close