Aby sme sa chutne najedli, naša komora nemusí praskať vo švíkoch. Stačí, keď v nej budeme mať zopár základných surovín, z ktorých pripravíme množstvo jedál. Dnes vám ukážeme, že aj z mála ingrediencií môžete pripraviť výborné jedlo.
Obľúbené palacinky
Milujú ich nielen deti, ale aj my, dospelí. Väčšina z nás má rokmi overený recept na palacinkové cesto, na ktorý nedá dopustiť. Pokiaľ ho nemáte, vyskúšajte ten náš, z ktorého pripravíte vynikajúcu pochúťku.
Budeme potrebovať:
– 500 ml mlieka
– 200 g hladkej múky
– 4 vajcia
– trošku mletej škorice
– vanilkový cukor
– štipku soli
– kvapku oleja (do cesta aj na potretie panvice)
Postup: Všetky suroviny stačí poriadne zamiešať. Aby sa vám palacinky nelepili, cesto treba nechať minimálne 30 minút odležať. Teflónovú panvicu zľahka potrite olejom, palacinky opečte z oboch strán. Naplňte ich podľa chuti.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Lacný, rýchly a chutný: Tento overený recept na granadír si obľúbite
Klasika menom granadírsky pochod
Zo zemiakov pripravíte desiatky jedál. Od francúzskych zemiakov, cez tie s kyslým mliekom, opekané v trúbe, až po granadírsky pochod. Jeho príprava je tiež pomerne rýchla a jednoduchá.
Potrebujeme:
– 6-8 zemiakov (množstvo záleží od veľkosti)
– 1 väčšiu červenú cibuľu
– balenie cestovín (kolienka, fliačky)
– sladkú mletú červenú papriku
– soľ
– čierne korenie
– trošku oleja
Postup: Ošúpané a nakrájané zemiaky uvarte vo vriacej osolenej vode. V druhom hrnci uvarte cestoviny podľa návodu. Zemiaky a cestoviny preceďte, avšak vodu z uvarených cestovín nevylievajte, ešte ju budete potrebovať.
Na rozpálenom oleji alebo masti opražte do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú na záver poriadne poprášte červenou paprikou. Nemusíte ňou šetriť, čím viac jej pridáte, tým lepšie.
K cibuli pridáte uvarené zemiaky, ktoré chvíľku opekajte. Na záver pridajte cestoviny, soľ, čierne korenie a vegetu, a všetko poriadne premiešajte. Môžete pridať 1 až 2 deci vody z uvarených cestovín a granadír nechajte ešte prevariť.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rýchle špagety inak? Vyskúšajte túto výbornú paradajkovú omáčku
Bleskové špagety s omáčkou
Cestoviny sa taktiež dajú pripraviť na množstvo spôsobov. K špagetám si môžete pripraviť rýchlu omáčku, na ktorú vám stačí pár surovín.
Budeme potrebovať:
– strúčik cesnaku
– cibuľu
– soľ a čierne korenie
– 3 lyžice kečupu alebo paradajkový pretlak
– 200 g mäkkej salámy
– olej
Postup: Najprv si na oleji opražíte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď chytí zlatistú farbu, pridajte salámu, ktorú ste si nakrájali na kocky. Pridajte pretlačený strúčik cesnaku, kečup, soľ a korenie a omáčku nechajte pár minút podusiť. Zmes stačí naliať na uvarené špagety, a na záver pridať syr nastrúhaný nadrobno.
Mohlo by vás zaujať: Tri tipy na ľahkú letnú večeru: Tieto chute určite oceníte aj vy!
Sýte lečo s vajíčkom
U mnohých z vás sa nájdu zavárané paradajky s paprikou, ktorých sa v lete urodilo viac než dosť. Ak vám v komore chýbajú, tento základ si môžete ľahko pripraviť aj z čerstvej zeleniny. Lečo je jednoduché a výživné jedlo, ktoré máte raz-dva hotové.
Na jeho prípravu budeme potrebovať:
– 1 väčšiu cibuľu
– 350 gramov paradajok
– 350 gramov paprík – môžete nahradiť zavareným základom
– 6-8 zemiakov
– 2 vajíčka
– trošku oleja alebo masti
Postup: Ošúpané a nakrájané zemiaky najprv uvarte v slanej vode. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte ju na troche oleja. Pridajte nakrájanú čerstvú papriku, podlejte troškou vody, následne ju poduste minimálne 15 minút. Alebo miesto papriky pridajte zavarenú paradajkovo-paprikovú zmes.
Pridajte paradajky nakrájané na malé kocky, soľ a korenie, všetko premiešajte a spoločne duste približne 5 minút. Keď je zelenina mäkká, pridajte do nej dve rozmiešané vajíčka a lečo nechajte ešte prejsť varom. Podávajte s uvarenými zemiakmi, ku ktorým môžete pridať čerstvú petržlenovú vňať a trošku masla.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Rizoto so sušenými paradajkami a šampiňónmi: Z Talianska na váš stôl
Rizoto podľa svojej chuti
Ryža je surovina, ktorá vám surová vydrží celé mesiace. Na prípravu rizota nepotrebujete žiadne špeciálne kuchárske zručnosti. Pri troche fantázie si ho dokážete pripraviť na množstvo spôsobov, s tofu, dusenou zeleninou, šampiňónmi či kuracím mäsom. Môžete vyskúšať aj naše rýchle tuniakove rizoto.
Na jeho prípravu budeme potrebovať:
– 2 šálky ryže
– menšiu konzervu hrášku – môžete pridať aj papriku, olivy alebo inú zeleninu
– strúhaný syr – eidam alebo parmezán
– 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave – dobre chutí aj v kombinácií so šunkou
– cibuľu
– olej
Postup: V hlbšej panvici opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridajte 2 šálky premytej ryže. Poriadne ju opražte a zalejte štyrmi šálkami čistej vody alebo vývaru. Keď sa ryža uvarí, stačí do nej zamiešať tuniaka bez šťavy a kukuricu. Pred podávaním postrúhajte na rizoto syr a skvelý obed či večera je na svete.
Aké ďalšie tipy na rýchle a lacné jedlá poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty do diskusie pod článkom.
Zdieľať na