Rýchle polievky za pár korún: A večera je na stole!

Polievka

thinkstockphotos.com

Nie vždy nám ostane čas, chuť alebo energia vymýšľať a variť zložité labužnícke jedlá. Najmä počas pracovného týždňa sa zídu recepty na polievky, ktoré sú lacné a ich príprava vôbec nie je komplikovaná. Hrncom výdatnej polievky zasýtite celú rodinu a tak sa z nich možno stanú vaše obľúbené rodinné recepty.

Demikát

Potrebujeme:

  • 2 krajce chleba
  • 125 g bryndze
  • 1 l vody
  • 1 cibuľu
  • rascu
  • mletú papriku
  • soľ

Postup: Do polievkovej misy nakrájame tenké plátky chleba a pridáme bryndzu. Vodu povaríme s celou cibuľou, rascou, paprikou a soľou. Precedený vývar nalejeme na chlieb a bryndzu, zamiešame, necháme chvíľu postáť a hneď podávame.


Mohlo by vás zaujať: Schladiť sa a zároveň dobre najesť? Objavte studené letné polievky


Vajcová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g koreňovej zeleniny
  • 1-2 vajcia
  • 1 dl mlieka
  • 50 g krupice
  • soľ

Postup: Očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom rozšľaháme vajce s mliekom štipkou soli a krupicou, pridáme do polievky a ešte krátko povaríme. Podávať môžeme so zemiakmi varenými v šupke.


Mohlo by vás zaujať: Zemiakové polievky poslúžia nielen na večeru: Presvedčte sa sami!


Kôprová polievka

Potrebujeme:

  • 1 l mlieka
  • 2 dl smotany
  • 60 g hladkej múky
  • soľ
  • ocot
  • nasekaný kôpor
  • 1 vajce

Postup: Mlieko privedieme do varu, prilejeme smotanu rozmiešanú s múkou a za stáleho miešania povaríme. Podľa chuti osolíme, okyslíme a nakoniec vmiešame nasekaný kôpor. Zahustíme vyšľahaným vajíčkom.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové polievky: Sú zdravé a hotové za pár minút


Mrkvová polievka

Potrebujeme:

  • 250 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g cestovín
  • mleté čierne korenie
  • sušenú bazalku
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 1 kocku zeleninového bujónu

Postup: Očistenú mrkvu pokrájame na rezance, opražíme na masle, poprášime múkou, opražíme a zalejeme 1 l vriacej vody. Dobre pomiešame a povaríme. Potom vsypeme cestoviny, premiešame a varíme, kým nezmäknú. Polievku osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, zeleninový bujón rozvarený v 1 dl vody a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Frankfurtská polievka

Potrebujeme:

  • 100 g párkov
  • 1 cibuľu
  • 3 lyžice hladkej múky
  • olej
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • petržlenovú vňať

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, posypeme hladkou múkou, opražíme, vmiešame mletú červenú papriku a zalejeme asi 1,5 l vriacej vody. Dobre premiešame a za stáleho miešania privedieme do varu. Pri miernej teplote varíme 20 minút. Potom polievku osolíme, okoreníme, pridáme párok pokrájaný na tenké kolieska a ešte krátko povaríme. Nakoniec posypeme posekanou vňaťou. Podávame s pečivom. 


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Hrachová polievka s krutónmi: Chutná a jednoduchá pochúťka


Drožďová polievka

Potrebujeme:

  • 4 kocky droždia
  • 1 cibuľu
  • 30 g tuku
  • vegetu
  • petržlenovú vňať

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme kocky droždia, opražíme dozlata zalejeme vodou a povaríme. Pridáme vegetu, nasekanú petržlenovú vňať a podávame s nakrájanou opraženou cibuľou.


Mohlo by vás zaujať: Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?


Karfiolová polievka

Potrebujeme:

2 veľké karfioly

soľ

80 g masla

40 g múky

1 veľkú cibuľu

¾ l mlieka

4 žĺtky

petržlenovú vňať

rožky alebo iné pečivo

Postup: Karfiol očistíme umyjeme a uvaríme v slanej vode, nie príliš domäkka. Potom ho vyberieme a vodu, v ktorej sa varil, zahustíme svetložltou zápražkou a nastrúhanou cibuľou. Pridáme prelisovaný karfiol, mlieko a žĺtky a polievku dobre povaríme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a na tanieri ozdobíme opraženými kúskami pečiva.


Mohlo by vás zaujať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Pažítková polievka

Potrebujeme:

4 menšie zemiaky

½ l vody

rascu

soľ

½ l mlieka

1 vajce

2 lyžice hladkej múky

citrónovú šťavu

pažítku

Postup: Ošúpané a nadrobno nakrájané zemiaky uvaríme so štipkou rasce v mierne osolenej vode. Mäkké zemiaky zalejeme mliekom, v ktorom sme dobre rozšľahali vajce s hladkou múkou a krátko povaríme. Polievku ochutíme lyžicou citrónovej šťavy, prisolíme a pridáme 2 lyžice nasekanej pažítky.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Cibuľová polievka

Potrebujeme:

100 g cibule (resp. aj viac, podľa chuti)

40 g masti

40 g hladkej múky

soľ

rascu

2 dl mlieka

1 vajce

ligurček

Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme múku a za stáleho miešanie opražíme. Potom zalejeme vodou, dobre rozmiešame, osolíme, okoreníme rascou a povaríme. Nakoniec prilejeme mlieko s rozšľahaným vajcom a necháme prejsť varom. Okoreníme ligurčekom. 


Aké polievky si doma najčastejšie varíte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close