Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia

tyčinky

plnielanu.sk

Silvester sa blíži a vy ešte stále neviete čo položíte počas koncoročných osláv na stôl? Keďže všetci dobre vieme, že tento večer sa nezaobíde bez prítomnosti nejakého alkoholu, skvelý doplnok k nemu tvoria slané pochutiny. Pripravte si napríklad slané tyčinky, jednoduché a rýchle syrové dukátiky, či sezamové praclíky.

Slané tyčinky

Potrebujeme:

  • 300 gr. hladkej múky
  • 125 ml. šľahačkovej smotany
  • 1 malé maslo (125 gr.)
  • 100 gr. strúhaného syra
  • 1 vajce
  • soľ
  • (rasca)

Postup: Z múky, masla a smotany si pripravíme cesto. To necháme aspoň dve hodiny odstáť v chladničke. Kľudne však môže nechať odstáť aj celý deň. Potom si ho rozvaľkáme, uložíme na maslom vymastený plech, potrieme vajcom a prerežeme na pásiky, ktoré budú mať tvar tyčiniek. Následne ich posypeme soľou, nastrúhaným syrom a prípadne aj rascou a dáme upiecť do rúry, vyhriatej na 180 ˚C na približne 15 – 20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Silvester klope na dvere: Spríjemnite si ho chutným sladkým pečivom


Bleskové syrové dukátiky

Potrebujeme:

  • 250 gr. masla
  • 250 gr. syrokrému
  • 250 gr. hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • rasca celá

Postup: Maslo s múkou a syrokrémom vypracujeme na cesto, ktoré si rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme a s formičkami v tvare dukátikov (no použiť môžete ľubovoľný tvar formičiek) cesto povykrajujeme. Dáme na vymastený plech. Keď je plech plný, na záver všetky dukátiky potrieme vajcom, posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ˚C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujať:  Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Sezamové praclíky

Potrebujeme:

  • 300 gr. masla
  • 600 gr. hladkej múky
  • 3 vajcia
  • strúhaný syr
  • 20 gr. droždia
  • 2 dcl. smotany
  • soľ

Postup: Maslo, hladkú múku, smotanu, žĺtky a droždie vypracujeme na hladké cesto, ktoré potom vyvaľkáme a formičkou na praclíky z neho povykrajujeme dané pečivo. To poukladáme na vymastený plech, potrieme bielkami, ktoré nám zostali zo žĺtkov, posypeme soľou a sezamom a dáme upiecť do rúry, vopred dobre vyhriatej na 170 ˚C na asi 15 – 20 minút.


Poznáte nejaký chutný recept na slané chuťovky? Podeľte sa oň aj s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close