Rýchly a účinný spôsob, ktorý zabráni nečistotám na ťažko dostupnom mieste v kuchyni: Pomôže vám obyčajný ALOBAL

Alobal je chytrým pomocníkom v kuchyni. (Zdroj: Gettyimages.com)

Aké je najšpinavšie vo vašej kuchyni? Väčšinou je to podlaha medzi sporákom a skrinkami. Jedlo, mastnota, všeličo nám popadá do medzery, ani si to človek poriadne nevšimne. Čistenie podlahy okolo sporáka býva náročné, ak ho delí od kuchynských skriniek len minimálny priestor. Staršie domy majú tendenciu mať väčšie medzery, keďže majú aj viac priestoru, ako sa píše na rd.com.

„V moderných kuchyniach sa ľudia často snažia tieto miesta minimalizovať, ale stále sa môžu vyskytnúť v dôsledku rozdielov vo veľkosti skriniek alebo spotrebičov,“ konštatovala odborníčka na upratovanie s 20-ročnými skúsenosťami Alicia Sokolowskiová.

Ako sa však k týmto priestorom dostať a vyčistiť ich? Z času na čas môžete vytiahnuť sporák a vydrhnúť zvyšky jedla, omrviniek, mastnotu, prach, jednoducho všetko, čo tam časom napadalo. No je to nevďačná práca, ktorá zaberie zbytočne veľa času. Všetci by sme si priali, aby existoval trik, ktorý by čistenie tohto miesta uľahčil. A on existuje! Všetko, čo budete potrebovať, je hliníková fólia.

„Alobal funguje veľmi dobre, pretože vytvára bariéru, ktorá bráni jedlu, omrvinkám alebo iným drobnostiam dostať sa na podlahu,“ konštatovala Sokolowskiová.

Navyše je cenovo dostupný. Stačí ho zložiť do správneho tvaru a vložiť do medzery.

Ako použiť alobal na zachytávanie nečistôt?

Pred tým, než vyskúšate silu alobalu, dôkladne vyčistite priestor, kde sa hromadí najviac špiny. Potom postupujte podľa týchto krokov.

Využite fóliu na odstránenie nečistôt v kuchyni. (Zdroj: Gettyimages.com)

1. Použite meter

Pomocou metra určite vzdialenosť od steny k prednej časti sporáka. Pridajte 10 centimetrov, aby ste alobal mohli dobre poskladať.

2. Zložte fóliu

Odtrhnite kus hliníkovej fólie podľa vašich meraní. Zložte ho na polovicu pozdĺžne a potom konce ohnite 5 centimetrov dovnútra, aby bola pevnejšia.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Veľký sprievodca fermentovanými potravinami: Prečo ich zaradiť do jedálnička?

3. Vytvorte tvar V alebo lode

Zložte alobal opäť pozdĺžne, tentoraz do tvaru V alebo do tvaru lodičky s plochým dnom, podľa toho, aká široká je medzera.

4. Vložte fóliu do medzery

Zasuňte alobal do medzery a poriadne pozatláčajte.

Výmena hliníkovej fólie

„Ľudia, ktorí varia pravidelne, by mali alobal medzi skrinkami vymieňať každých 5 až 6 týždňov,“ radí Sokolowskiová.

Ak v kuchyni netrávite veľa času, stačí to urobiť raz za 3 až 4 mesiace. Radšej však sledujte stav fólie, pretože sa môže časom opotrebovať v dôsledku tepla a vlhkosti.

Ako inak môžete udržať toto miesto čisté?

Pravidelné odsúvania sporáka je výborným spôsobom, ako sa dostať k inak nedostupným miestam a poriadne ich vyčistiť. V závislosti od veľkosti medzery môžete použiť kefu s dlhou rukoväťou alebo teleskopickú tyč vysávača. Sokolowskiová má ešte jeden trik, ktorý priestory tiež vyčistí.

„Použite handričku z mikrovlákna omotanú okolo varechy, aby ste sa dostali do úzkych priestorov bez toho, aby ste museli premiestňovať sporák,“ radí.

Pomôcť môže podľa nej aj trvalá výplň, ktorú si môžete zaobstarať. Ide o silikónový alebo nerezový pásik špeciálne navrhnutý na vyplnenie priestoru medzi sporákom a pultom.

„Ľahko sa inštaluje a poskytuje dlhodobé riešenie,“ dodala na záver.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, pp
Odporúčame