Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál

Rizoto

blogspot.com

Ryža je jednou zo základných potravín, s ktorými sa bežne stretávate na svojich tanieroch. Predstavuje totiž jednu z najčastejších príloh ku hlavným chodom. Táto obilnina obsahuje škrob, bielkoviny, vitamíny A, E a B a tiež niekoľko druhov minerálnych látok. Ponúkame vám niekoľko receptov na jedlá z tejto chutnej a zdravej potraviny.

Najzdravšou ryžou je tá v prírodnej podobe – známejšia pod názvom Natural. Celozrnná ryža totiž nie je tak ako klasická biela ryža zbavená výživných látok. Nachádzajú sa v nej napríklad fenoly s antioxidačnými účinkami, esenciálne mastné kyseliny a väčšie množstvo vitamínov, ako aj minerálov. Pripraviť si z nej môžete napríklad aj nižšie uvedené dobroty.

Najlepšie rizoto

Potrebujeme:

  • 1 pohár ryže Natural
  • 1 strednú cibuľu
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 menšiu brokolicu
  • 6 čerstvých šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • bylinky
  • olivový olej

Postup: Ryžu Natural dáme uvariť podľa návodu na obale. Na olivovom oleji krátko opražíme pokrájanú cibuľku. Brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu a šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky a všetko to dáme uvariť nad paru. Uvarenú zeleninu popražíme na minútu na cibuľke a pridáme uvarenú ryžu, zalejeme trochou vody, osolíme a dochutíme bylinkami, či inými koreninami podľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


Ryžový koláč

Potrebujeme:

  • 300 g ryže (môže byť aj celozrnná)
  • 150 g šunky
  • 150 g syra
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • cesnak
  • soľ
  • (vegetu)
  • mleté čierne korenie
  • bylinky

Postup: Na panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom upražíme cibuľku pokrájanú na malé kúsky. Pridáme na drobno nasekaný, alebo prelisovaný cesnak a minútku popražíme. Na cibuľku potom pridáme uvarenú ryžu, posolíme (ovegetíme) a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Syr a šunku si nakrájame na kocky. Pridáme ich do vychladnutej ryže spolu s rozmiešanými vajcami, bylinkami a korením. Zmes vylejeme do zapekacej misy a dáme piecť do rúry ešte na asi 20 – 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!


Ryžové placky

Potrebujeme:

  • 150 g ryže
  • bylinky
  • soľ
  • 100 g tvrdého syra
  • strúhanku na obaľovanie                                                                                   

Postup: Ryžu dáme uvariť tak, aby bola trochu rozvarená. Následne ju zmiešame s postrúhaným syrom, bylinkami a podľa potreby soľou, alebo inými koreninami. Zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke a dáme piecť do rúry na pekáč vyložený papierom na pečenie.


Ktoré ďalšie chutné ryžové recepty poznáte vy? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close