Ryža je jednou zo základných potravín, s ktorými sa bežne stretávate na svojich tanieroch. Predstavuje totiž jednu z najčastejších príloh ku hlavným chodom. Táto obilnina obsahuje škrob, bielkoviny, vitamíny A, E a B a tiež niekoľko druhov minerálnych látok. Ponúkame vám niekoľko receptov na jedlá z tejto chutnej a zdravej potraviny.
Najzdravšou ryžou je tá v prírodnej podobe – známejšia pod názvom Natural. Celozrnná ryža totiž nie je tak ako klasická biela ryža zbavená výživných látok. Nachádzajú sa v nej napríklad fenoly s antioxidačnými účinkami, esenciálne mastné kyseliny a väčšie množstvo vitamínov, ako aj minerálov. Pripraviť si z nej môžete napríklad aj nižšie uvedené dobroty.
Najlepšie rizoto
Potrebujeme:
- 1 pohár ryže Natural
- 1 strednú cibuľu
- 2 stredné mrkvy
- 1 menšiu brokolicu
- 6 čerstvých šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- bylinky
- olivový olej
Postup: Ryžu Natural dáme uvariť podľa návodu na obale. Na olivovom oleji krátko opražíme pokrájanú cibuľku. Brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu a šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky a všetko to dáme uvariť nad paru. Uvarenú zeleninu popražíme na minútu na cibuľke a pridáme uvarenú ryžu, zalejeme trochou vody, osolíme a dochutíme bylinkami, či inými koreninami podľa chuti.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?
Ryžový koláč
Potrebujeme:
- 300 g ryže (môže byť aj celozrnná)
- 150 g šunky
- 150 g syra
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- olivový olej
- cesnak
- soľ
- (vegetu)
- mleté čierne korenie
- bylinky
Postup: Na panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom upražíme cibuľku pokrájanú na malé kúsky. Pridáme na drobno nasekaný, alebo prelisovaný cesnak a minútku popražíme. Na cibuľku potom pridáme uvarenú ryžu, posolíme (ovegetíme) a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Syr a šunku si nakrájame na kocky. Pridáme ich do vychladnutej ryže spolu s rozmiešanými vajcami, bylinkami a korením. Zmes vylejeme do zapekacej misy a dáme piecť do rúry ešte na asi 20 – 30 minút pri teplote 180°C.
Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!
Ryžové placky
Potrebujeme:
- 150 g ryže
- bylinky
- soľ
- 100 g tvrdého syra
- strúhanku na obaľovanie
Postup: Ryžu dáme uvariť tak, aby bola trochu rozvarená. Následne ju zmiešame s postrúhaným syrom, bylinkami a podľa potreby soľou, alebo inými koreninami. Zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke a dáme piecť do rúry na pekáč vyložený papierom na pečenie.
Ktoré ďalšie chutné ryžové recepty poznáte vy? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na