S čerstvou zeleninou a bez veľkej práce: Tri chutné recepty na zapekané obedy

Talianske cestoviny

gettyimages

Zapekaná zelenina je ľahká na prípravu, je možné pri nej ľahko improvizovať a výsledná chuť vždy poteší celú rodinu. Pokiaľ sa túžite inšpirovať tým, čo všetko môžeme zapekať, pozrite si nasledovné recepty na cestoviny, zeleninu alebo syrové zemiaky.

Špenátové cannelloni

Potrebujeme (4 porcie):

  • 250 g zmrazeného špenátu
  • 12 kúskov cannelloni
  • 1 cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 200 g cottage cheese
  • 50 g parmezánu
  • 1 paradajku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g tvrdého syra
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zmrazený špenát si necháme roztopiť. Rúru predohrejeme na 200 stupňov. Medzičasom nakrájame cibuľu na malé kúsky. Na panvici si rozpálime olivový olej, opražíme na nej cibuľku a pridáme špenát. V miske si zmiešame nastrúhaný parmezán, paradajkový pretlak a cottage cheese. Osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme chvíľku povariť. Masou následne naplníme cannelloni, ktoré kladieme do zapekacej misy vymastenej olejom. Pečieme približne 30 minút. Na záver navrch pridáme zmes najemno nakrájaných paradajok so strúhaným tvrdým syrom.


Mohlo by vás zaujímať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Zapekané zemiaky s mozzarellou

Potrebujeme (2 porcie):

  • 800 g zemiakov
  • 1 mozzarellu
  • 200 g cherry paradajok
  • 50 g šunky
  • bazalku
  • 100 ml sladkej smotany
  • 1 PL hladkej múky

Postup: Rúru si predohrejeme na 200 stupňov. Zemiaky uvaríme v šupke, následne ich nakrájame na kolieska. Na prúžky nakrájame šunku, potrháme mozzarellu a na malé kúsky posekáme čerstvú bazalku. Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom a všetky pripravené ingrediencie do nej pridáme. Posolíme, pokoreníme a premiešame. Cherry paradajky si rozkrojíme na polovicu a uložíme ich navrch. Smotanu zmiešame s troškou vody, pridáme hladkú múku a polejeme ňou vrch. Zapekáme približne 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Zapekané cestoviny trikrát inak: Vyskúšajte ich po taliansky aj slovensky


Zapekaná zelenina so smotanou

Potrebujeme (3 porcie):

  • 200 g kalerábu
  • 400 g zemiakov
  • 200 g údenej šunky
  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 50 ml sladkej smotany
  • 2 cibule
  • 100 g strúhaného syra
  • majorán
  • tymián
  • soľ a čierne korenie

Postup: Kaleráb si očistíme a nakrájame na prúžky. Najemno nasekáme aj cibuľu, zemiaky na kocky. Suroviny zmiešame v zapekacej mise potretej olivovým olejom. Pridáme tiež na prúžky nakrájanú údenú šunku. Smotanu zmiešame s troškou vody, pridáme do nej tiež tymián a majoránku, prípadne ďalšie korenie podľa chuti. Smotanou polejeme zeleninu v mise, navrch postrúhame trochu syra a zapekáme približne hodinu pri 180 stupňoch.


Aké chutné zapekané jedlá si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan
Odporúčame