S majonézou alebo bez: Zemiakové šaláty sú obľúbená slovenská klasika

zemiakový šalát

myrecipes.com/Becky Luigart-Stayner; Melanie J. Clarke

Zemiakový šalát je jedno z mála jedál, ktoré aj napriek odlišnostiam v jednotlivých kútoch Slovenska, nechýba asi na žiadnom vianočnom stole. Aj to svedčí o jeho obľúbenosti. Vami pripravovaný domáci zemiakový šalát je istotne ten najlepší, no nič by sa nestalo, ak by ste si ho tento rok skúsili pripraviť trochu inak. Veď vyskúšať zmenu sa niekedy oplatí.

Zemiakovo-vajíčkový šalát

Potrebujeme:

  • 1 kg. zemiakov
  • 5 vajec
  • 1 konzervu hrášku s mrkvou
  • 1 cibuľu
  • 1 majonézu
  • 2 lyžice octu
  • 4 kyslé uhorky
  • 2 lyžičky plnotučnej horčice
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • cukor

Postup:  Zemiaky uvaríme v šupke a ešte teplé ošúpeme. Pretlačíme cez krájač na zemiakový šalát. Zemiaky posolíme a okoreníme, pridáme do nich pokrájanú cibuľku, hrášok s mrkvou a nadrobno nakrájané uhorky a vajcia. Zalejeme octovou vodou, ktorú sme pripravili uvarením vody, s octom a cukrom. Všetko spolu premiešame, pridáme majonézu, horčicu, opäť premiešame a necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Dedinský šalát bez majonézy

Potrebujeme:

  • 1 kg. zemiakov
  • kyslé uhorky
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • korenie
  • ocot
  • voda
  • cukor
  • horčica

Postup: Zemiaky dáme uvariť v šupke, teplé ich ošúpeme a pokrájame na kúsky na krájači (ak nemáme krájač, tak ručne). Posypeme soľou, korením, primiešame na kúsky nakrájanú cibuľku, uhorky a 2 lyžice horčice. Zalejeme octovou vodou, ktorú sme pred tým povarili a nechali trochu vychladnúť  a poriadne premiešame.


Mohlo by vás zaujať: Pravda o solení a vyprážaní: Skoncujte s najväčšími mýtmi vo vašej kuchyni


Šalát s domácou majonézou

Potrebujeme:

  • 1 kg. zemiakov
  • soľ
  • korenie
  • kyslé uhorky
  • cibuľu
  • vodu
  • ocot
  • cukor
  • 4 vajcia
  • olej
  • horčica
  • (vegeta)

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pretlačíme. Posypeme ich korením, soľou a vegetou. Pridáme pokrájané uhorky a cibuľu. Zalejeme octovou vodou, ktorú sme pripravili uvarením vody s octom a cukrom a všetko spolu premiešame. Pripravíme si majonézu. Oddelíme bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešame s olejom a na záver vmiešame trošku soli a jednu lyžičku horčice. Z bielok vyšľaháme sneh, ktorý pridáme do žĺtok a následne spolu do zemiakov a premiešame.

Zdroj: myrecipes.com/Becky Luigart-Stayner; Melanie J. Clarke , myrecipes.com/Becky Luigart-Stayner; Melanie J. Clarke, Oliver
Odporúčame