Človeka, ktorý nemá rád syr, by sme hľadali asi márne. Ide o jedinečnú surovinu v kuchyni. Dá sa použiť takmer v každom recepte, chutí skvele s mäsom i so zeleninou a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Niekoľko syrových variácií vám prinášame i my.
Zapečené rybie filé so syrom
Potrebujeme:
- 500 g mrazeného rybieho filé
- soľ
- hladkú múku
- 60 g oleja
- horčicu
- 200 g paradajok
- 1 vajce
- 60 g údeného syra
- mletú červenú papriku
Postup: Rybie filé umyjeme, osušíme obrúskom, rozdelíme na plátky, osolíme, obalíme múkou, na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán a vyberieme. Zvyšný olej prelejeme do ohňovzdornej misy a poukladáme naň opečené filé. Každý plátok potrieme horčicou, obložíme ošúpanými a pokrájanými paradajkami, polejeme vajcom rozšľahaným so strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme. Hotové posypeme mletou červenou paprikou.
Mohlo by vás zaujať: Milovníci syrov, pozor! Pripravte si dobroty, ktoré sa vám rozplynú na jazyku
Teľacie rezne so syrom
Potrebujeme:
- 400 g teľacieho mäsa zo stehna
- soľ
- hladkú múku
- 2 vajcia
- 0,5 dl mlieka
- 50 g ementálu
- strúhanku
- 200 g zrelých paradajok
- 1 citrón
- olej na vyprážanie
Postup: Umyté mäso osušíme obrúskom, odblaníme, pokrájame na rezne, naklepeme, osolíme a obalíme múkou. Vajcia rozšľaháme, pridáme mlieko, postrúhaný syr a dobre zamiešame. Pripravené rezne najprv ponamáčame v cestíčku, potom obalíme strúhankou a v rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán. Paradajky umyjeme, pokrájame na hrubšie kolieska, opečieme na zvyšnom oleji, upravíme na vypražené rezne a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Mohlo by vás zaujať: Plesnivé syry nám chutia: Môžu telu uškodiť alebo nie?
Brokolicová polievka so syrovými knedličkami
Potrebujeme:
- 1 brokolicu
- 150 g mäkkého nízkotučného syra
- 1 vajce
- strúhanku
- pažítku alebo majorán
- zeleninový bujón
Postup: Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky, dáme do vriacej vody a pridáme rozmrvený bujón. Keď je brokolica mäkká, trochu ju poroztláčame. Syr rozmiešame, pridáme 1-2 lyžice jemnej strúhanky, rozmiešané vajíčko a posekanú pažítku (majorán). Všetko spolu dobre zmiešame. Zo zmesi lyžičkou formujeme malé knedličky a vkladáme ich do polievky. Keď vyplávajú na povrch, polievku odstavíme. Ak treba, dochutíme ju soľou alebo vegetou.
Mohlo by vás zaujať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?
Rezne v syrovom obale
Potrebujeme:
- 500 g bravčového mäsa
- soľ
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 70 g hladkej múky
- 3 žemle
- 50 g tvrdého syra
- olej
Postup: Mäso pokrájame na rezne, vyklepeme ich, osolíme. Zo žemlí odstránime tenkú vrstvu kôrky, pokrájame ich na drobné rezančeky, dáme na plech a v mierne vyhriatej rúre vysušíme. Potom ich zmiešame s nahrubo postrúhaným syrom. Z mlieka, vajec a múky urobíme redšie cestíčko. Rezne poprášime múkou, obalíme v cestíčku a potom v syrovej zmesi. Obal môžeme jemne popritláčať, aby neopadával. Rezne pomaly vyprážame vo väčšom množstve oleja, alebo iného tuku.
Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava, ktorá chutí: Vyskúšajte tieto originálne recepty s tofu
Zapekané zemiaky so syrom
Potrebujeme:
- 8 stredne veľkých zemiakov
- petržlenovú vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 125 g syra gouda
Postup: Zemiaky dobre umyjeme kefkou a v šupke upečieme. Potom ich zvrchu narežeme do kríža a vnútro opatrne čiastočne vydlabeme. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno, premiešame s pretlačeným cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Osolíme, okoreníme, pridáme polovicu postrúhaného syra a premiešame. Plnkou naplníme zemiaky, uložíme na plech, posypeme zvyšným syrom vo vyhriatej rúre zapekáme asi 10 minút.
Aké ďalšie chutné jedlá s použitím syra si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na