Šalvia lekárska či „babské ucho“: Pomôže s trávením aj pri problémoch v prechode

Šalvia lekárska

thinkstockphotos.com

Šalvia sa v období stredoveku spájala s nesmrteľnosťou človeka. Tak tomu bolo i u Peržanov a Číňanov, ktorí ju využívali ako prostriedok proti starnutiu. U našich starých materí bola známa pod názvami babské ucho či vlčí chvost. Aktuálne je populárnou liečivou rastlinou, oživením záhradky a vďaka jedinečnej chuti aj dochucovadlom rozličných pokrmov.

Šalvia lekárska patrí medzi vďačné liečivé rastliny. Ak sa ju rozhodnete pestovať v záhradke, poteší vás pôvabným vzhľadom, príjemnou vôňou, jedinečnou chuťou a samozrejme liečivými účinkami.

Vzhľad a výskyt

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je vďaka svojmu vzhľadu neprehliadnuteľnou rastlinou, ktorá dorastá až do výšky 70 centimetrov. Tento poloker patrí do čeľade hluchavkovitých. Charakterizujú ho jemne až sýto fialové kvety. Šalviu možno spoznať aj podľa korenistej, mierne horkej vône, ktorá sa okolo tejto byliny šíri. Pestuje sa na európskom kontinente i v Ázii. Darí sa jej na teplých miestach, ktoré sú chránené pred nepriazňou počasia. Obľubuje ľahkú pôdu, ktorá je bohatá na živiny (dusík, vápnik).

Čím sa riadiť pri zbere?

Ak ste sa rozhodli využiť benefity šalvie lekárskej, mali by ste vedieť, že sa zbiera vňať, z ktorej sa po usušení oddelia listy, poprípade sa hneď zbierajú iba listy. Zber sa uskutočňuje v období od mája do júna. Dôležité je vystihnúť čas pred kvitnutím. Šalviu, podobne ako mnohé iné liečivé rastliny, zbierame za suchého počasia niekedy okolo poludnia. Suší sa na tmavom a dobre vetranom mieste alebo v sušičke, kde by teplota nemala presiahnuť 35-40 stupňov Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinkové čaje, všelieky starých materí: Ktorý na čo poslúži?


Obsah rastliny

Babské ucho je známe pomerne vysokým obsahom silíc, trieslovín, flavonoidov, saponínov, vitamínov skupiny B atď. Zaujímavosťou sú špecifické látky – fytoestrogény, ktoré sú veľmi blízke estrogénu (ženskému hormónu). Pri šalvii treba dávať pozor na dávkovanie a dĺžku užívania, pretože silica s názvom thujón má vo vysokých dávkach toxické účinky.

Šalvia vám pomôže s trávením, ale aj pri problémoch v prechode

Pozitívne účinky

Šalvia lekárska v podobe čaju, tinktúry, kloktadla alebo obkladu, je vhodná na tieto zdravotné ťažkosti:

  • zápaly v ústnej dutine (krvácajúce ďasná, paradentóza, zápach z úst)
  • menštruačné bolesti a problémy v klimaktériu
  • angína, horúčka, kašeľ
  • uštipnutie hmyzom
  • mastné vlasy, vypadávanie vlasov a problémy s pokožkou hlavy (svrbenie)
  • hnisajúce rany, poranenia, popáleniny
  • tráviace ťažkosti (hnačka, bolesť žalúdka, nadúvanie)
  • ťažkosti s pamäťou, koncentráciou, duševným vyčerpaním a zvládaním stresu
  • problémy s nadmerným potením
  • oslabená obranyschopnosť
  • ťažkosti s močovými cestami
  • problematická pleť

Mohlo by vás zaujímať: Návaly tepla či závrate: Ako zatočiť s nepríjemnými príznakmi prechodu?


Spôsoby použitia

  • Šalviový čaj

Na prípravu jednej šálky čaju je potrebná čajová lyžička šalvie, ktorá sa zaleje štvrť litrom vriacej vody. Nechá sa chvíľu lúhovať a pije sa po dúškoch dvakrát denne.

  • Šalvia ako korenina

Vďaka jedinečnej chuti a aróme je šalvia obľúbenou koreninou. Používa sa na dochutenie mastnejších druhov mies, ako napríklad husacieho. Hodí sa aj k divine, rybám, omáčkam, syrom, na prípravu bylinkového masla či paštét.

  • Obklad na vonkajšie použitie

Obklad pripravíme z 3 čajových lyžičiek šalvie a štvrť litra vriacej vody. Necháme lúhovať až dovtedy, kým nálev nie je vlažný a použijeme ako obklad.

  • Šalviová tinktúra

Tinktúra sa pripravuje z 50 gramov čerstvej šalvie (ak nie je k dispozícii tak sušenej), ktorou naplníme fľašu a zalejeme pollitrom kvalitného destilátu. Nádobu uzatvoríme a necháme odstáť 14 dní. Potom tinktúru precedíme a užívame podľa potreby.


Na čo všetko používate šalviu lekársku vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close