Sezóna jabĺk v kuchyni: Zachutí vám sladký dezert aj šťavnatá bravčovina

Muffiny

gettyimages

Jablká sú typickým jesenným ovocím, no pochutiť si na nich môžeme bez problémov po celý rok. Najlepšie však aj tak chutia tie dopestované z vlastnej záhradky či trhu. V kuchyni ich väčšinou využijeme na koláče, hodia sa však aj k mäsu. Máme pre vás tri originálne a chutné recepty, ktoré stojí za to vyskúšať.

Raňajkové lievance

Potrebujeme:

  • 750 g jabĺk (cca 5 stredne veľkých jabĺčok)
  • 350 ml suchého bieleho vína
  • 300 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipku soli
  • 1 citrón
  • rastlinný olej

Postup: Kým začneme strúhať, vytlačíme šťavu z citrónu a dáme do vody. Jablká olúpeme a vložíme do citrónovej vody, aby nezhnedli. Potupne ich strúhame nahrubo. Do misy s nastrúhanými jablkami preosejeme múku so štipkou soli a mletou škoricou, krátko premiešame. Po jednom vmiešame vajcia a nakoniec prilejeme toľko vína, aby nám vzniklo trochu tuhšie, nie veľmi riedke cesto. Na ešte studenú panvicu si papierovou utierkou rozotrieme olej a až potom rozohrejeme na maximum. Lyžicou dávame malé kôpky cesta, ktoré oblou stranou lyžice upravíme do tvaru malých lievančekov. Opekáme dozlatista z oboch strán a dáme odkvapkať na látkovú utierku. Podávať môžeme teplé i studené, posypané len práškovým cukrom, s trochou kyslej smotany alebo s rozmiešaným tvarohom s cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Netypické, no veľmi chutné: Vyskúšajte jablkové recepty trochu inak


Pečené bravčové karé

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového karé s kosťou
  • 5 – 6 väčších jabĺk
  • 1 čajovú lyžičku rasce
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 dl oleja
  • 2 – 4 dl vody na podliatie

Postup: Umyté a osušené karé narežeme na rezne, ale len do ¾, aby mäso zostalo vcelku. Jablká zbavíme jadier a pokrájame na plátky. V miske zmiešame olej, rascu, cesnak a soľ. Touto zmesou následne ponatierame celé karé. Kolieska jabĺk povkladáme medzi rezne. Vložíme do hlbšieho pekáča, obložíme zvyšnými jablkami a podlejeme vodou. Pri teplote 180 stupňov pečieme približne 1,5 hodiny. Počas pečenia občas polievame výpekom. Podávame s opekanými zemiakmi alebo ryžou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce


Voňavé muffiny

Potrebujeme:

  • 150 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 80 g maslovej Hery
  • 200 g kyslého mlieka
  • 320 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 200 g nastrúhaných jabĺk
  • štipku soli

Postup: Rozpustenú Heru, vajce a cukor vyšľaháme do hladkej krémovej zmesi. Potom pridáme kyslé mlieko a opäť dohladka miešame. Múku spojíme so štipkou soli a práškom do pečiva. Jablká nastrúhame nahrubo a časť z nich nakrájame na kocky. Všetky tieto suroviny primiešame do tekutej časti cesta. Následne naplníme papierové košíčky uložené vo forme na muffiny. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 35 minút.


Aké chutné jedlá si z jabĺk pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame