Jablká sú typickým jesenným ovocím, no pochutiť si na nich môžeme bez problémov po celý rok. Najlepšie však aj tak chutia tie dopestované z vlastnej záhradky či trhu. V kuchyni ich väčšinou využijeme na koláče, hodia sa však aj k mäsu. Máme pre vás tri originálne a chutné recepty, ktoré stojí za to vyskúšať.
Raňajkové lievance
Potrebujeme:
- 750 g jabĺk (cca 5 stredne veľkých jabĺčok)
- 350 ml suchého bieleho vína
- 300 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipku soli
- 1 citrón
- rastlinný olej
Postup: Kým začneme strúhať, vytlačíme šťavu z citrónu a dáme do vody. Jablká olúpeme a vložíme do citrónovej vody, aby nezhnedli. Potupne ich strúhame nahrubo. Do misy s nastrúhanými jablkami preosejeme múku so štipkou soli a mletou škoricou, krátko premiešame. Po jednom vmiešame vajcia a nakoniec prilejeme toľko vína, aby nám vzniklo trochu tuhšie, nie veľmi riedke cesto. Na ešte studenú panvicu si papierovou utierkou rozotrieme olej a až potom rozohrejeme na maximum. Lyžicou dávame malé kôpky cesta, ktoré oblou stranou lyžice upravíme do tvaru malých lievančekov. Opekáme dozlatista z oboch strán a dáme odkvapkať na látkovú utierku. Podávať môžeme teplé i studené, posypané len práškovým cukrom, s trochou kyslej smotany alebo s rozmiešaným tvarohom s cukrom.
Mohlo by vás zaujať: Netypické, no veľmi chutné: Vyskúšajte jablkové recepty trochu inak
Pečené bravčové karé
Potrebujeme:
- 1 kg bravčového karé s kosťou
- 5 – 6 väčších jabĺk
- 1 čajovú lyžičku rasce
- 1 čajovú lyžičku soli
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 dl oleja
- 2 – 4 dl vody na podliatie
Postup: Umyté a osušené karé narežeme na rezne, ale len do ¾, aby mäso zostalo vcelku. Jablká zbavíme jadier a pokrájame na plátky. V miske zmiešame olej, rascu, cesnak a soľ. Touto zmesou následne ponatierame celé karé. Kolieska jabĺk povkladáme medzi rezne. Vložíme do hlbšieho pekáča, obložíme zvyšnými jablkami a podlejeme vodou. Pri teplote 180 stupňov pečieme približne 1,5 hodiny. Počas pečenia občas polievame výpekom. Podávame s opekanými zemiakmi alebo ryžou.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč: Klasika, ktorá poteší aj vaše srdce
Voňavé muffiny
Potrebujeme:
- 150 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 80 g maslovej Hery
- 200 g kyslého mlieka
- 320 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 200 g nastrúhaných jabĺk
- štipku soli
Postup: Rozpustenú Heru, vajce a cukor vyšľaháme do hladkej krémovej zmesi. Potom pridáme kyslé mlieko a opäť dohladka miešame. Múku spojíme so štipkou soli a práškom do pečiva. Jablká nastrúhame nahrubo a časť z nich nakrájame na kocky. Všetky tieto suroviny primiešame do tekutej časti cesta. Následne naplníme papierové košíčky uložené vo forme na muffiny. Pečieme v rúre predhriatej na 190 stupňov približne 35 minút.
Aké chutné jedlá si z jabĺk pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na