Jeseň sa v gastronomických kruhoch spája aj s husacími a kačacími hodmi. Máločo sa vyrovná chuti dobre upečenej kačice s kapustou a lokšami, no pokiaľ sa nechcete trápiť s prípravou, môžete siahnuť aj po jednoduchšom variante. Ním sú kačacie prsia, ktoré bez problémov kúpite zvlášť a obed či večeru máte hotovú omnoho rýchlejšie.
Kačacie prsia s kapustou na víne
Potrebujeme:
- 400 g kačacích pŕs
- 2,5 dl suchého červeného vína
- 1 l vývaru
- 800 g červenej kapusty
- 1 cibuľu
- olej
- soľ a čierne korenie
- bobkový list
Postup: Červenú kapustu nastrúhame. V hrnci podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, následne pridáme kapustu. Okoreníme, zalejeme vínom a vývarom. Prekryjeme a dusíme približne 30 minút. Medzitým si na panvici osmahneme kačacie prsia na prudkom ohni, kým nie sú chrumkavé. Po chvíľke ich otočíme, znížime plyn a prikryjeme. Takto ich dusíme približne 15 minút. Mäso servírujeme nakrájané na tenké plátky. Podávame s kapustou.
Mohlo by vás zaujímať: Obľúbené kačacie mäso: Chutí skvele, pozor však na tuky či cholesterol
Kačacie prsia po ázijsky
Potrebujeme:
- 400 g kačacích pŕs
- 150 g zeleninovej zmesi
- cesnak
- med
- sójovú omáčka
- ryžu
- cibuľu
Postup: Pripravíme si marinádu – zmiešame med, sójovú omáčku a pretlačený cesnak. Prsia nasolíme a necháme ich aspoň hodinu marinovať. Následne ich prudko opečieme na panvici a to z obidvoch strán. Mäso potom preložíme do zapekacej misy, podlejeme výpekom. Pečieme na nízkej teplote aspoň hodinu. Zeleninovú zmes uvaríme a zmiešame s olivovým olejom, na plátky nakrájané upečené prsia podávame so zeleninou a ryžou poliatou výpekom.
Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený
Kačacie prsia na pomarančoch
Potrebujeme:
- 600 g kačacích pŕs
- 2 dl pomarančovej šťavy
- 2 PL medu
- 2 červené cibule
- soľ a zelené korenie
Postup: Do pomarančovej šťavy pridáme med a soľ, okoreníme ju zomletým zeleným korením. Necháme prevariť. Kačacie prsia nasolíme, okoreníme a sprudka opečieme na panvici. Potrieme ich pomarančovo-medovou zmesou a spolu s na kolieska nakrájanou cibuľou ich dáme piecť pri 200 stupňoch asi 20 minút. V polovici pečenia prsia môžeme opäť pretrieť omáčkou. Prsia ozdobíme cibuľou a podávame s ryžou.
Aké jedlá si z kačaciny pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na