Sezóna kyslej kapusty vrcholí: Pochutnajte si na týchto dobrotách aj vy

kurča

aweebitofcooking.co.uk

Čas domácej naloženej kapusty je na vrchole. Práve v tomto období dosiahla kyslá kapusta v sudoch tú najlepšiu chuť a vy si tak na nej môžete do sýtosti zamaškrtiť. A nielen to. Kyslá kapusta je veľmi zdravá a dokáže vám posilniť imunitu. Čo sa aj celkom hodí, najmä v tomto chrípkovom období.

Kapustníky

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 dcl mlieka
  • 10 g droždia
  • 20 g cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1 žĺtok
  • soľ

Plnka:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 100 g slaniny
  • bravčovú masť
  • soľ

Postup: V mise vypracujeme cesto z múky, oleja, cukru, soli, mlieka, droždia a žĺtku. Cesto necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na štvorčeky a necháme ešte chvíľu kysnúť. Zo štvorčekov vytvarujeme guľky. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú slaninku. Pridáme do nej kyslú kapustu, ktorú sme nakrájali na drobné kúsky. Posolíme a uvaríme do mäkka. Plnku necháme vychladnúť a naplníme ňou guľky. Dáme upiecť do rúry na 160 °C asi na 20 – 30 minút, resp. kým nebudú hotové.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!


Kura na kapuste

Potrebujeme:

  • 4 kuracie stehná
  • 0,5 kg kyslej kapusty
  • 1 kg zemiakov
  • 150 g slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • drvenú rascu
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie
  • maslo

Postup: Zemiaky ošúpeme a prekrojíme na polovice. Kapustu scedíme, premiešame ju s koreninami a pretlačeným cesnakom, rozložíme ju na vymastený pekáč a na ňu naukladáme umyté kuracie stehná. Pomedzi ne dáme zemiaky a na kocky nakrájanú slaninu. Na vrch každého stehna dáme tenký plátok masla a prikryjeme. Dáme zapiecť do rúry na teplotu 180 °C asi na 75 – 90 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Bravčové taštičky s kapustou

Potrebujeme:

  • 6 bravčových rezňov z karé
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 stredné cibule
  • 50 g slaniny
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Do hrubších rezňov nakrojíme z boku pozdĺžne otvor tak, aby sa dali naplniť. Na oleji opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme ku nej pokrájanú kyslú kapustu, podlejeme vodou a dusíme, kým nezmäkne. Zmesou naplníme taštičky a uzavrieme ich niťou, ihlicou na ražniči alebo špajdľou. Krátko opečieme na oleji a poukladáme do pekáča. Podlejeme výpekom, pridáme asi 2 dcl vody, prikryjeme a dáme piecť do rúry na 40 – 50 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia pravidelne kontrolujeme a podlievame.


Ktoré ďalšie recepty na prípravu jedál s použitím kyslej kapusty ešte poznáte? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: aweebitofcooking.co.uk, aweebitofcooking.co.uk, Nela

Odporúčame