Sezóna kyslej kapusty vrcholí: Pochutnajte si na týchto dobrotách aj vy

kurča

aweebitofcooking.co.uk

Čas domácej naloženej kapusty je na vrchole. Práve v tomto období dosiahla kyslá kapusta v sudoch tú najlepšiu chuť a vy si tak na nej môžete do sýtosti zamaškrtiť. A nielen to. Kyslá kapusta je veľmi zdravá a dokáže vám posilniť imunitu. Čo sa aj celkom hodí, najmä v tomto chrípkovom období.

Kapustníky

Potrebujeme:

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 dcl mlieka
  • 10 g droždia
  • 20 g cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1 žĺtok
  • soľ

Plnka:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 100 g slaniny
  • bravčovú masť
  • soľ

Postup: V mise vypracujeme cesto z múky, oleja, cukru, soli, mlieka, droždia a žĺtku. Cesto necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na štvorčeky a necháme ešte chvíľu kysnúť. Zo štvorčekov vytvarujeme guľky. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú slaninku. Pridáme do nej kyslú kapustu, ktorú sme nakrájali na drobné kúsky. Posolíme a uvaríme do mäkka. Plnku necháme vychladnúť a naplníme ňou guľky. Dáme upiecť do rúry na 160 °C asi na 20 – 30 minút, resp. kým nebudú hotové.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!


Kura na kapuste

Potrebujeme:

  • 4 kuracie stehná
  • 0,5 kg kyslej kapusty
  • 1 kg zemiakov
  • 150 g slaniny
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • drvenú rascu
  • mletú červenú papriku
  • mleté čierne korenie
  • maslo

Postup: Zemiaky ošúpeme a prekrojíme na polovice. Kapustu scedíme, premiešame ju s koreninami a pretlačeným cesnakom, rozložíme ju na vymastený pekáč a na ňu naukladáme umyté kuracie stehná. Pomedzi ne dáme zemiaky a na kocky nakrájanú slaninu. Na vrch každého stehna dáme tenký plátok masla a prikryjeme. Dáme zapiecť do rúry na teplotu 180 °C asi na 75 – 90 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Bravčové taštičky s kapustou

Potrebujeme:

  • 6 bravčových rezňov z karé
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 stredné cibule
  • 50 g slaniny
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Do hrubších rezňov nakrojíme z boku pozdĺžne otvor tak, aby sa dali naplniť. Na oleji opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme ku nej pokrájanú kyslú kapustu, podlejeme vodou a dusíme, kým nezmäkne. Zmesou naplníme taštičky a uzavrieme ich niťou, ihlicou na ražniči alebo špajdľou. Krátko opečieme na oleji a poukladáme do pekáča. Podlejeme výpekom, pridáme asi 2 dcl vody, prikryjeme a dáme piecť do rúry na 40 – 50 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia pravidelne kontrolujeme a podlievame.


Ktoré ďalšie recepty na prípravu jedál s použitím kyslej kapusty ešte poznáte? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: aweebitofcooking.co.uk, aweebitofcooking.co.uk, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close