Škola varenia: Zábava a poučenie pre milovníkov dobrého jedla!

varenie

internet

Či ste ostrieľaná harcovníčka, ktorá doma už roky vyvára všetky možné špeciality a hltá relácie o varení alebo úplný amatér, ktorý ledva zvládne praženicu, ak máte radi dobré jedlo a radi by ste sa o príprave vašich obľúbených pochúťok dozvedeli niečo viac, vyskúšajte školu varenia. Alebo kurz varenia venujte ako netradičný vianočný darček niekomu zo svojho okolia.

Veď ja variť viem!

“Ja som kurz dostala na narodeniny od svojej dcéry a aj keď som spočiatku ostala zaskočená dôvodom, pre ktorý ma deti posielajú do školy varenia, nakoniec som bola nadšená,” hovorí energická 62-ročná Anna. Hoci roky rokúce pripravovala menu pre celú rodinu a jej kuchárske schopnosti by zahanbili nejedného šéfkuchára, priznáva, že zo školy varenia odchádzala s kopou nových nápadov. Školy varenia totiž ponúkajú rôzne stupne náročnosti a tematicky zamerané kurzy, ktoré ocenia ako úplní začiatočníci, tak aj profesionáli. V škole varenia pre gurmánov vo Svätom Jure ponúkajú napríklad začiatočnícky kurz Zamiluj sa do varenia, v ktorom učia variť skutočne od základov. Začína sa informáciami o výbere správnych surovín, potom prednášajúci vysvetlí základné postupy úpravy jedál, prezradí tajomstvá zostavovania menu a následne sa jedlo spoločne pripraví a zje. V ponuke však majú aj kurzy, ktoré by sme mohli nazvať “vysokou školou varenia” a tie sú určené práve náročnejším a skúsenejším študentom.

Netradičné nápady

Vždy vás lákala francúzska kuchyňa, túžili ste si vyrobiť vlastné sushi, pohostiť rodinu netradičnými španielskymi jednohubkami alebo jednoducho patríte k zvedavcom, ktorí v reštauráciách mámia od personálu recepty a snívajú o šanci nakuknúť do hrnca najlepším šéfkuchárom? Ak ste aspoň raz odpovedali áno, kurz varenia bude pre vás skvelým zážitkom. Varechu tu držia pevne v rukách skutočné hviezdy kulinárskeho neba, šéfkuchári tých najvychytenejších reštaurácií na Slovensku i v zahraničí a čo. Práve títo machri vám odovzdajú svoje skúsenosti a podelia sa o svoje triky a nápady. Nadšená bola aj Mirka (38), ktorá sa školy varenia zúčastnila už tri krát: „Absolvovala som kurzy zamerané na slovenské špeciality, múčniky a francúzsku kuchyňu a každý z nich bol perfektný. Zakaždým sme mali iného učiteľa, čo bolo o to lepšie, že mám teraz v mobile čísla na troch skvelých kuchárov, ktorí sľúbili, že ak si doma nebudem vedieť rady s nejakým receptom, môžem im pokojne zavolať.”

Na čo sa môžete tešiť

Hlavnou lekciou, ktorú dostanete v tejto škole dostanete je, že varenie by malo byť zážitkom, nie povinnosťou. A základnou prísadou dobrého jedla je práve láska, s ktorou ho pripravíte. Kurzy varenia práve preto nie sú iba o miešaní surovín. Samozrejme, dostanete tipy ako jedlo správne pripraviť, aby bolo chuťovo zaujímavé. Ale naučíte sa aj to, ako ho naservírovať, ozdobiť, s akým vínom ho skombinovať a predovšetkým – ako sa pri jeho príprave zabaviť a vložiť do každého receptu kúsok seba.

Hanbiť sa netreba

V škole varenia zistíte, že z každého jedla sa dá vyčarovať pochúťka, či už pripravujete obložený chlebík, pečenú hus alebo francúzsku čokoládovú tortičku. A vôbec sa nemusíte obávať, že budete na kurze za “drevo”, aj keď nie ste majster kuchár. Aj Soňa, ktorá sa učila pripravovať sushi si pochvaľuje: “Na kurze bola maximálne pohodová a uvoľnená atmosféra. Šéfkuchár nám najprv porozprával kopu zaujímavostí o histórii japonskej kuchyne a príprave sushi, takže zo mňa počiatočná nervozita rýchlo opadla. Ľudia naokolo boli skvelí, nikto sa tam nechcel vyťahovať svojimi zručnosťami. Všetci sme to brali skôr ako zábavu a príležitosť dozvedieť sa niečo nové. Spoločne sme pripravili sushi menu, ktoré chutilo tak fantasticky, že mi doma nechceli veriť, že som ho cestou nekúpila v sushi bare.”

Na koľko a za koľko

Hoci školy varenia sú u nás pomerne novou záležitosťou, funguje v tejto oblasti niekoľko “zabehnutých podnikov”, ktoré ponúkajú lektorov zvučných mien a veľmi zaujímavé témy. Väčšinu škôl varenia nájdete v Bratislave a okolí a ceny kurzov sa pohybujú od 40-200 Eur v závislosti od dĺžky trvania, témy a tiež výberu prednášajúcich. Kurz zvyčajne trvá 4-5 hodín, nájdete však aj celodenné alebo víkendové kurzy, počas ktorých sa do tajov kuchárskeho umenia ponoríte hlbšie.

Zdroj: internet, Viktória
Odporúčame