Skutoční gurmáni sa kíl navyše báť nemusia: Vychutnajte si jedlo bez priberania

Pár

thinkstockphotos.com

Aj vám sa predstava pravého gurmána spája napríklad s oblým bruchom Gérarda Depardieua? Nuž, podľa vedcov sa táto asociácia nezakladá na pravde. Praví gurmáni si síce jedlo vychutnávajú a je pre nich zdrojom potešenia, to však ešte neznamená, že jedia obrovské porcie. Naopak, skutoční gurmáni mávajú menšie problémy s váhou než ti, ktorí dávajú prednosť množstvu pred kvalitou. Tento druh potešenia spojený s jedlom je viac typický pre ženy a nesúvisí s úrovňou vzdelania alebo so sociálnym zaradením.

Často sa hovorí, že ten, kto si dokáže vychutnávať pokrmy, má viac problémov s tým, aby sa riadil pravidlami zdravej výživy. Radosť z jedla, prinajmenšom za určitých podmienok, však nemusí byť prekážkou umiernenosti v konzumácii, ale naopak spojencom. To sú závery, ku ktorým dospeli dvaja kanadskí a jeden francúzsky vedec, ktorých štúdia bola publikovaná na stránkach časopisu Appetite.

Dva typy uspokojenia z jedla

Vedci vo svojej štúdii predovšetkým rozlíšili dva typy potešenia plynúceho z jedla:

  • Viscerálne potešenie z jedla súvisí s uspokojovaním potreby jesť, aby sme zahnali hlad alebo negatívne emócie, alebo z toho, že toho môžeme veľa zjesť za nízku cenu.
  • Epikurejské potešenie je naopak spojené s estetickou dimenziou konzumácie pokrmu, do ktorej sú zapojené všetky zmysly. V tomto prípade nejde o to uspokojiť naliehavú potrebu, ale o príjemnú skúsenosť založenú na všetkých zmyslových aspektoch potravy (chuť, farba, vôňa) a na prostredie, v ktorom je konzumovaná (miesto, spoločnosť, úprava stola).

Napríklad veľký kus čokoládovej torty vyvoláva viscerálne potešenie, zatiaľ čo malý kusok kvalitnej čokolády so zeleným čajom jedený v spoločnosti priateľov vyvoláva skôr epikurejské potešenie.


Mohlo by vás zaujať: Milujete kávu? Gurmáni si v našich obchodoch na svoje neprídu


„Epikurejci“ nie sú tuční

Vedci s pomocou série testov určovali na vzorke 250 dospelých osôb tendenciu k viscerálnemu, alebo epikurejskému potešeniu. Výsledky porovnávali s antropometrickými údajmi a s preferenciami vzťahujúcimi sa k porciám jedla. Ukázalo sa, že orientácia na epikurejské potešenie z jedla nesúvisí s indexom telesnej hmotnosti, ale s preferenciou menších porcií pokrmu a väčším pocitom uspokojenia. Epikurejské potešenie z jedla je podľa nich skôr typicky ženská záležitosť a nesúvisí s úrovňou vzdelania ani so sociálnym postavením.

Jedlo ako harmónia vnemov

,,Tento výskum potvrdzuje, že na to, aby sme sa vyvarovali nadmernej konzumácii pokrmov, musíme venovať pozornosť všetkým aspektom súvisiacim s podávaním jedla, orientovať sa na kvalitné potraviny a malé porcie, ktoré sú však starostlivo pripravené, a jesť v príjemnom prostredí. Nesmieme sa zameriavať na veľké množstvo nadmerne kalorického jedla,“ uvádza Nicoletta Cavazzová, docentka sociálnej psychológie na Univerzite ModenaReggio Emilia.


Mohlo by vás zaujať: Exotická čierna ryža: Je plná antioxidantov a bojujete ňou proti rakovine


Využitie zistenia v praxi

Ak sa práve snažíte schudnúť, môžete skúsiť prejsť zo zažívania viscerálneho  uspokojenia na epikurejské. Ako na to?

  • Dajte si záležať na atmosfére. Vždy jedzte pri pekne prestretom stole – urobte na ňom poriadok, ozdobte ho kvetmi a nezabudnite na pekné servítky. Zapáľte sviečky, pustite si príjemnú hudbu.
  • Jedlo si len nenaberajte, ale servírujte a aranžujte. Hrajte sa s tvarmi aj farbami.
  • Menej je viac. Držte sa toho nielen doma, ale aj pri výbere reštaurácie. Ak ste doteraz mierili neochvejne za podnikmi s veľkými porciami, je čas na zmenu. Hľadajte reštauráciu, kde si dávajú záležať na kvalite aj výzore jedla.
  • Aj nezdravé jedlá povýšte na luxus. Obľúbenú klobásu si namiesto každého druhého dňa doprajte len raz za týždeň. Dajte si záležať na jej príprave. Môžete si ju nakrájať na tenšie kolieska, aby ste mali viac súst, a naaranžujte ich pekne na tanieri. Nezabudnite vhodne naservírovať aj horčicu, chren či kyslú uhorku.

Radíte sa aj vy medzi gurmánov? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, Corriere della Sera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close