Skvelá večera, ideálne raňajky: Skúste domáce pomazánky, hotové sú za pár minút

Chlieb

pixabay.com

Počas horúcich letných dní sa nám často nechce príliš vyvárať. Vhodné sú preto jednoduchšie recepty, prípadne šaláty. Čo si však dať na raňajky či večeru? Vtedy výborne poslúžia chutné domáce pomazánky, ktoré sú hotové za pár minút a zároveň dostatočne nasýtia i potešia chuťové poháriky. Skúste si tak pripraviť falošnú „tresku,“ cesnakovú či zelerovú nátierku.

Falošná „treska“

Potrebujeme:

  • 250 g jemného tvarohu
  • ½ pohára majonézy
  • 2 vajcia
  • 1 mrkvu
  • 2 kyslé uhorky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 1 PL horčice
  • soľ a čierne korenie

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo a keď vychladnú, postrúhame ich. Cibuľu nakrájame na malé kocky, rovnako dve kyslé uhorky. Do misky tiež nastrúhame jednu väčšiu mrkvu. Všetky ingrediencie premiešame, pridáme pol pohára majonézy a tvaroh. Ochutíme horčicou, soľou a čiernym korením. Necháme vychladiť a podávame s čerstvým pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Tip na raňajky či studenú večeru: Nátierky sú jednoduché a chutia každému


Nátierka z tresčej pečene

Potrebujeme:

  • 1 konzervu tresčej pečene
  • 4 vajcia
  • 20 g masla
  • 1 cibuľu
  • horčicu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Tresčiu pečeň vyberieme z konzervy a roztlačíme vidličkou. Pridáme nastrúhané a uvarené vajcia, maslo a najemno nakrájanú cibuľu. Ak je nátierka príliš suchá, môžeme pridať trošku oleja z konzervy. Ochutíme horčicou, soľou a čiernym korením.


Mohlo by vás zaujímať: Začnite deň chutnou nátierkou: Skúsite paradajkovo-slnečnicovú, reďkovkovú či so slaninkou?


Zelerová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 väčší zeler
  • 1 cibuľu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL kyslej smotany
  • 200 g tatárskej omáčky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zeler najemno postrúhame a zmiešame s tatárskou omáčkou, aby nestmavol. Smotanu vymiešame s prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym korením. Vylejeme na zeler, premiešame. Podávame na hriankach, posypaných najemno nakrájanou cibuľou.


Mohlo by vás zaujímať: V Bratislave si môžete pochutiť na svetovej špecialite: Hlavné mesto je centrum hummusu


Cesnaková nátierka

Potrebujeme:

  • 2 dl majonézy
  • 200 g tvrdého syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g taveného syra
  • 70 g masla

Postup: Maslo rozmiešame s taveným syrom, pridáme majonézu, cesnak. Nakoniec vmiešame nastrúhaný syr. Necháme vychladnúť v chladničke, kým sa jednotlivé chute nespoja. Chutí výborne s čerstvým pečivom alebo na toastovom chlebe.


Aké chutné domáce nátierky si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan
Odporúčame