Skvelé mandle: Pomáhajú pri chudnutí, chránia pred cukrovkou a srdcovými chorobami

Mandle

sxc.hu

Mandle väčšina z nás používa pri pečení alebo slúžia ako príležitostná pochúťka, keď nemáme k dispozícii nič „lepšie“. Pravda je taká, že tieto oriešky sú mimoriadne prínosné pre ľudské zdravie. Hoci sú kalorické, viaceré vedecké štúdie potvrdili, že nespôsobujú prírastok na hmotnosti. Práve naopak, kvôli vysokému obsahu zdravých tukov v boji s nadváhou pomáhajú.

Mandľovníku, ktorý pripomína stromy našich marhúľ či broskýň, sa darí v oblastiach Talianska, Španielska, Maroka i na Blízkom východe. Už v minulosti boli mandle cenenou súčasťou stravy, pretože pomáhali pokryť dennú potrebu bielkovín a zdravých tukov.

Bohaté zastúpenie živín a ďalších dôležitých látok

30 gramov mandlí obsahuje približne 170 kalórií, 6 gramov bielkovín a 15 g tuku (najmä polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín), pričom nasýtený tuk predstavuje len 1,5 g. Bohaté je aj zastúpenie vlákniny, vitamínov E a skupiny B. Ak trpíte nedostatkom niektorých minerálov, mali by ste vedieť, že mandle sú zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu, medi a zinku. V porovnaní s ostatnými druhmi orechov sú jednými z najvýživnejších orechových plodov.   

Mandľami proti cukrovke a zníženiu cholesterolu

Vedci z University of Medicine and Dentistry v New Jersey vykonali zaujímavý pokus. Trval štyri mesiace a bol zameraný na ľudí, ktorých stav bol označený ako prediabetes (štádium, pri ktorom nie sú splnené všetky diagnostické kritéria pre cukrovku). Počas tejto doby podávali 65-tim účastníkom pokusu približne 57 gramov mandlí denne. Aký bol výsledok? U skupiny s „mandľovým“ menu sa zlepšila citlivosť na inzulín a nastalo aj zníženie hladiny LDL cholesterolu. Ak máte podobný problém, zariaďte, aby 20 % z vášho denného energetického príjmu tvorili práve mandle (cca 60 až 80 g).


Mohlo by vás zaujímať: Chrumkavé orechy: Na čo všetko sa dajú využiť a ako prospievajú nášmu zdraviu?


Potrebujete schudnúť? Tuky a vláknina pomôžu!

Nespochybniteľným faktom je, že zdravý tuk pomáha nielen udržať hmotnosť, ale aj schudnúť. Podľa odborníkov rozumná konzumácia mandlí (i ostatných orechov) poskytuje telu dostatok prospešných zdravých tukov eliminujúcich chuť na jedlo a prejedanie, bielkovín dôležitých pre svaly a vlákniny, ktorá ovplyvňuje pocit sýtosti. Podľa najnovších štúdií sú mandle zdrojom prebiotík, ktoré prospievajú črevnej mikroflóre a posilňujú imunitu.

Mandle a ľudský mozog

Mandle obsahujú množstvo živín, ktoré sú potrebné k správnemu fungovaniu mozgu. Ak vás čaká ťažká porada či náročná skúška, pribaľte si so sebou vrecúško mandľových orieškov. Mandle by nemali chýbať ani v jedálničku najmenších, pretože pozitívne ovplyvňujú vývin mozgu.

Draslíkom proti vysokému krvnému tlaku

Mandle sú bohaté na draslík, ktorý má okrem iných funkcií schopnosť regulovať krvný tlak. Navyše obsahuje minimálne množstvá sodíka, ktorý naopak negatívne ovplyvňuje tlak krvi.


Mohlo by vás zaujímať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Unikátny obsah významného antioxidantu – vitamínu E

Dennodenne je človek vystavený škodlivému vplyvu voľných radikálov, ktoré spôsobujú najrôznejšie zdravotné problémy. Preto stále dôležitejšiu úlohu zohrávajú antioxidanty. 100 gramov mandlí pokryje až 170 percent dennej potreby vitamínu E, nevyhnutného pre bunky, sliznice i kožu.

Pre koho sú nevhodné?

Pravdou je, že ani mandle nie sú dokonalými orechmi. Nachádzajú sa v nich látky, ktoré spôsobujú kryštalizáciu. Z tohto dôvodu by ich nemali jesť tí, ktorí majú problémy so žlčníkom či obličkami. Veľmi dôležité z hľadiska výživy je zistiť, kedy sú mandle čerstvé a pre zdravie prínosné. Ak je mandľa po prekrojení vo vnútri žltá, je nevhodná ku konzumácii. Stred mandľových orieškov by mal byť biely.


Máte radi mandle? Ako často si ich doprajete? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Mirka
Odporúčame