Grilovačka podľa vášho gusta: Tieto fantastické dobroty sa hodia ku všetkému, potešia aj trávenie

Grilovačka

Zdravé a chutné prílohy zo zeleniny by pri fantastickej grilovačke nemali chýbať (Zdroj: Gettyimages)

Chystáte rodinnú grilovačku a už sa neviete dočkať šťavnatého mäsa s chrumkavou kožou? S čím ho ale podávať? Zemiakov a chleba ste už prejedení a žiada sa vám niečo svieže a netradičné. Prekvapte návštevu a servírujte pestré prílohy zo zeleniny. Poradíme vám niekoľko rýchlych receptov, ktoré zahrajú farbami na vašom stole a niektoré  potešia aj vegetariánov.

Grilovaná špargľa s domácou majonézou

Potrebujeme:

  • zelená špargľa
  • 100 g prosciutto
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 vajcia
  • 2 PL plnotučná horčica

Postup:

Špargľu umyte, odrežte konce, ošúpte a rozdeľte na trojice. Každú zabaľte do plátku prosciutta, pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a grilujte zhruba 8 až 10 minút. Špargľu nezabudnite obracať aby sa nespálila.

Domácu majonézu pripravíte tak, že vymiešate 2 žĺtka s horčicou a olejom. Olej pridávajte postupne, najskôr po kvapkách, neskôr pomalým prúdom. Na záver dochuťte soľou.

Grilovaná kukurica s parmezánom

Potrebujeme:

  • 4 kukuričné klasy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivový olej
  • 3 PL majonéza
  • 1 limetka
  • 30 g strúhaný parmezán
  • 1 čili paprička
  • petržlenová vňať

Postup:

Kukuricu potrite olejom, položte na gril a pravidelne otáčajte, kým nebude chrumkavá. Hotovú preložte na tanier a pustite sa do omáčky. Zmiešajte majonézu, šťavu z limetky, pretlačený cesnak a čili. Zmesou potrite kukuricu, posypte parmezánom a ozdobte petržlenovou vňaťou. Kukuričné klasy môžete nakrájať na kolieska.

Zeleninové špízy s fetou

Potrebujeme:

  • 200 g syr feta
  • 8 ks cherry rajčiny
  • 100 g sušené rajčiny v oleji
  • 100 g čierne alebo zelené olivy bez kôstky
  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • 1 PL bazalkové pesto
  • soľ na dochutenie

Postup:

Začnite s marinádou. Vo veľkej mise zmiešajte trocha olivového oleja, pretlačený cesnak, nakrájané sušené rajčiny a pesto so šťavou z citróna a štipkou soli. Syr nakrájajte na kocky a s celými cherry rajčinami obaľte v marináde. Na špajdľu navliekajte striedavo rajčiny, kocky syra a olivy. Pripravené špízy položte na rošt a nezabudnite otáčať aby sa rovnomerne ugrilovali.

Inšpirujte sa receptami českej kuchárskej legendy Zdeňka Polreicha: Jeho knihu nájdete na Martinus.sk

Odporúčame