Chystá sa k vám návšteva, alebo má niektorí z vašich blízkych nejaký sviatok a vy by ste mu chceli pripraviť dobre vyzerajúci koláč? Nemáte však čas tráviť v kuchyni niekoľko hodín? Tieto koláče vám nezaberú more času, ale návštevu či rodinných príslušníkov určite potešia.
Jahodový so šľahačkou
Potrebujeme:
Cesto:
- 200 g cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 4 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- soľ
Plnka:
- 2 jahodové kompóty
- 3 zlaté klasy
- 3 lyžice cukru
- 2 vanilínové cukre
- 2 smotany na šľahanie (500 ml.)
Postup: Ku žĺtkom pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a zamiešame. Do bielok pridáme štipku soli a urobíme z nich sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejeme na plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 20 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme jahodovú plnku. Jahody z kompótov popučíme, nalejeme do hrnca, pridáme ku nim vanilínový cukor a zlaté klasy a uvaríme z nich hustú kašu, ktorú tak isto necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu natrieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Šľahačku vyšľaháme a natrieme na koláč, ktorý dáme opäť schladiť do chladničky.
Mohlo by vás zaujať: Koláčiky „mufinky“: Sú jednoduché na prípravu a výborne chutia
Banánový s nutelou
Potrebujeme:
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 4 banány
- nutelu
- 2 šľahačkové smotany (500 ml.)
- nastrúhanú čokoládu
Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame ostatné suroviny a cesto vylejeme na vymastený plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20 – 30 minút. Ešte teplé cesto potrieme hrubšou vrstvou nutely, do ktorej poukladáme na kolieska pokrájané banány a necháme vychladnúť. Po vychladnutí naň natrieme vyšľahanú smotanu na šľahanie a posypeme strúhanou čokoládou.
Mohlo by vás zaujať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty
Mascarponový s limetkami
Potrebujeme:
Cesto:
- 6 vajec
- 10 lyžíc polohrubej múky
- 10 lyžíc kryštálového cukru
- 10 lyžíc vlažnej vody
- 1 prášok do pečiva
Plnka
- 1 mascarpone
- 100 g masla
- 1 smotanu na šľahanie
- šťavu z 2 limetiek
Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme ku nim vodu, múku s práškom do pečiva a zmiešame a nakoniec do neho zapracujeme aj sneh z bielkov. Dáme piecť do rúry, vyhriatej na 180°c asi na 20 minút a po upečení necháme vychladnúť. V miske si zatiaľ vyšľaháme šľahačku, do ktorej pridáme maslo, mascarpone a ½ limetkovej šťavy. Zvyšnú šťavu pokvapkáme na cesto a natrieme naň mascarponovú zmes. Na vrch môžeme postrúhať čokoládu.
Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutných zákuskov so šľahačkou? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na