Skvelý guláš štyrikrát inak: Vyskúšajte kotlíkový, polievkový, slepý aj mexický

Guláš

wikimedia.org

Guláš je rokmi overená klasika, na ktorú mnohí nedajú dopustiť. Aj kvôli tomu existuje množstvo alternatív jeho prípravy Okrem klasického hustého kotlíkového to je aj lahodný poliekový, ale aj menej častý mexický a tiež slepý. Inšpirujte sa teda štyrmi gulášovými receptmi.

Klasický kotlíkový guláš

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzej glejovky
  • 5 ks cibule
  • 4 strúčky cesnaku
  • 3 PL masti
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 1 PL ostrú mletú papriku
  • paradajkový pretlak
  • nové korenie
  • bobkový list
  • majoránku
  • rascu

Postup: Na začiatok si pripravíme mäso, ktoré odblaníme a naporcujeme na kocky vo veľkosti medzi 3 a 5 centimetrami. Kocky osolíme, pridáme tiež čierne korenie a mletú rascu podľa chuti. V hrnci si necháme rozpáliť masť, na ktorej opražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Cibule musí byť v guláši na pohľad aspoň toľko, ako mäsa, rozhodne ňou nešetrite. Keď cibuľa stmavne, pridáme mäso, ktoré restujeme približne 10 minút. Poctivo miešame. Pridáme sladkú i ostrú mletú papriku a tiež bobkový list, majoránku a nové korenie. Dodáme trochu paradajkového pretlaku a restujeme niekoľko minút. Zalejeme vodou a dusíme, kým nebude mäso mäkké. V prípade potreby dolievame teplú vodu. Podávame s knedľou alebo čerstvým chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Slepý guláš

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL masti
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 PL ostrej mletej papriky
  • klobásu
  • majoránku
  • soľ, čierne korenie

Postup: Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky, nakrájame si tiež cibuľu a na kolieska aj klobásu. Roztopime masť. Na nej restujeme cibuľu, kým nie je zlatistá. Vtedy pridáme klobásu a tiež mletú papriku. Dodáme zemiaky, premiešame a zalejeme vodou. Necháme podusiť pod pokrievkou asi desať minút. Z času na čas premiešame a sledujeme, kým nezačne guláš hustnúť a zemiaky nebudú uvarené. Vtedy ešte varíme 5-10 minút na miernom plameni, aby guláš získal správnu konzistenciu. Podávame s chlebom, cestovinami alebo knedľou.


Mohlo by vás zaujímať: Guláš trochu inak: Vyskúšajte niektorú z našich variácií na toto obľúbené jedlo


Gulášová polievka

Potrebujeme:

  • 350 g bravčového pliecka
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 4 zemiaky
  • 1 papriku
  • 1 ČL mletej rasce
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky. Rozpálime si olivový olej, na ktorom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme cesnak. Keď bude cibuľa zlatistá, pridáme na malé kúsky nakrájanú paradajku a papriku. Podusíme, dodáme mäso a mletú papriku s rascou. Dusíme 10 až 15 minút pod pokrývkou. Podlejeme a polievku zahustíme nastrúhaným zemiakom. Varíme ďalšiu polhodinu a sledujeme, či má gulášová polievka dostatok vody. Keď mäso zmäkne, pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Varíme, kým nie sú mäkké.


Mohlo by vás zaujímať: Americký youtuber na Slovensku: Máme hrozné cesty a krásnu prírodu. Ako dopadlo v teste jedlo?


Mexický guláš

Potrebujeme:

  • 500 g hovädzieho predného
  • 2 cibule
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 50 g hladkej múky
  • konzervu hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané hovädzie. Sprudka opečieme a miešame. Dosypeme čierne korenie a soľ a dodáme paradajkový pretlak. Podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Keď mäso zmäkne, pridáme hrášok, následne nasypeme hladkú múku ako zápražku, podlejeme a varíme na miernom ohni ešte 10 minút. Podávame s ryžou a strúhaným tvrdým syrom.


Aký guláš si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: wikimedia.org, wikimedia.org, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close