Skvelý jablčný ocot: Využijete ho v kuchyni, pre krásu aj zdravie

Jablčný ocot

thinkstockphotos.com

Jablčný ocot je už snáď od nepamäti súčasťou našich kuchynských zásob, no jeho využívanie sa zužuje len na to základné. A to je veru chyba! Neuveríte, aké široké uplatnenie jablčný ocot v skutočnosti má, a to nielen v kuchyni.

Čistejšia domácnosť…

V prvom rade sa ocot môže pochváliť výbornými čistiacimi schopnosťami. Pokiaľ ide o surový, nerafinovaný , ten si obľúbite aj kvôli antibakteriálnym látkam a môžete si ho pripraviť aj v pohodlí domova. Okrem iného obsahuje kyselinu octovú, ktorá zabíja mikróby a plesne už v zárodku, preto ho pokojne pridávajte do vody na umývanie podláh či okien aj chladničiek. Odstráni aj mastnotu a usadený vodný kameň. Ak si chcete vytvoriť svoj vlastný čistiaci prostriedok zmiešajte rovnakú dávku jablčného octu a vody a hor´ sa do čistenia.

…aj mäkšia bielizeň

Aj napriek svojej nie príliš vábivej vôni je ocot veľmi dobrou avivážou. Stačí pol šálky jablčného octu a vypraná bielizeň bude o poznanie mäkšia a navyše dokonale čistá. Zápach z octu sa rozplynie počas sušenia, tak opakované pranie s klasickou avivážou následne nehrozí.


Mohlo by vás zaujať: Bolia vás kĺby, alebo máte zápal? Pomôžte si týmito potravinami


Jablčným octom ku kráse

Aj keď sa pri prehĺtaní  čo i len pár kvapiek octu netvárime príliš príjemne, ku kráse nám predsa len jeho účinky dopomôžu a hneď vo viacerých oblastiach.

  • Krásne lesklé vlasy  – získate ich, ak si raz za týždeň premyjete vlasy touto zmesou: 4 poháre vody a tretina pohára octu. Vlasy si ňou prepláchnite po šampónovaní a na záver opláchnite studenou vodou. V niektorých prípadoch pomôže aj v boji s lupinami.
  • Čistá a svieža pleť – ak máte tento nenápadný zázrak vždy po ruke, nemusíte si dokonca kupovať ani pleťovú vodu. Stačí zmiešať dva diely prevarenej vody s jedným dielom jablčného octu. Takáto voda je vhodná najmä pre ľudí s mastnou pleťou, častými vyrážkami a rozšírenými pórmi. Používa sa ako klasická pleťová voda.
  • Belšie zuby – ocot sa vám môže pozrieť aj na zúbky, no tu si treba dávať pozor. Aj keď dokáže odstrániť kávové či nikotínové škvrny, obsahuje prírodné kyseliny, ktoré veľmi jednoducho poškodia zubnú sklovinu.
  • Na spálenú pokožku – v  čase letných horúčav ho pokojne použite aj na slnkom spálenú pokožku – priamo na postihnuté miesto, len tak sa pokožka upokojí. Pre lepší účinok popálených miest si pripravte octový kúpeľ: do vane vlejte jeden pohár. Ubúdajúcu bolesť si určite všimnete.
  • Na štípance – uštipnutie hmyzom alebo medúzami vyrieši tiež – stačí naniesť na postuhnuté miesto.

Podporí trávenie aj chudnutie

Aj nárazové užitie jablčného octu podporuje trávenie. Pomôže ako v hodine dvanástej, keď už zjeme všetko ťažké jedlo zo stola, tak aj ako prevencia v prípadoch, kedy vieme, že náš žalúdok by mohol mať v blízkej dobe ťažkosti.

Aj keď sa mnohí tvária, že ocot spôsobuje chudnutie, nie je tomu úplne tak. Jedno však je isté: jablčný ocot vám dodá pocit, že ste už plní, aj keď inokedy by ste s konzumáciou ďalšej porcie nemali problém. Takže až to, že menej jete, môže ovplyvniť vašu telesnú hmotnosť. Ak to však chcete vyskúšať, vypite denne nalačno dvojdecový pohár vody s jednou lyžicou jablčného octu. V prípade žalúdočných problémov s diétou skončite, a aj po dvoch týždňoch užívania si dajte aspoň na týždeň pauzu.


Mohlo by vás zaujať: Zákerné mykózy a plesne: Týmito potravinami sa ich môžete zbaviť


V budúcnosti nás odborníci možno potešia jeho novými  vlastnosťami

Odborníci sa však nevzdávajú a hlbšie skúmajú jeho vlastnosti. Pri pravidelnom užívaní je možný aj pokles cholesterolu či znižovanie hladiny cukru v krvi. V skutočnosti je výborným „parťákom“ pri detoxikácii, pretože sa postará najmä o pečeň aj o správnu cirkuláciu krvi. V ňom prítomná kyselina viaže toxíny a tie sa potom tradičnou cestou a bez námaha vyplavia z tela von.

Vyrobte si ho sami doma

Umyte 1kg jabĺk a neošúpané ich postrúhajte a vložte do 4-litrového pohára. Zalejte litrom prevarenej a vychladenej vody. Na teplom mieste nechajte kvasiť  gázou prikrytý pohár previazaný gumičkou. Každý deň premiešajte drevenou vareškou. Po desiatich dňoch prilejte dva litre vody, prikryte a nechajte stáť bez miešania 20 dní. Zmes následne preceďte, nechajte usadiť kal a prelejte do čistých fliaš.


Používate doma jablčný ocot? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close