Skvelý tip na ľahkú večeru: Skúste jednoduché zelené polievky

Hrachová polievka

photl.com

Zelená farba jedla môže v niekom evokovať nepríjemné pocity. U ľudí milujúcich zeleninu, to zas môže byť presne naopak. Pravdu povediac, zelené polievky, ako napríklad brokolicová, hrachová, či kelová, síce na prvý pohľad nevyzerajú veľmi vábne, no obsah vitamínov, ktorý sa v nich nachádza, tento deficit jednoznačne prevyšuje.

Väčšina týchto polievok sa zahusťuje trochou  múky, ak však chcete ľahší variant, môžete tento krok vynechať.

Brokolicová polievka

Potrebujeme:

  • 1 menšiu brokolicu
  • 2 zemiaky
  • hladkú múku
  • 1 sladkú smotanu
  • soľ
  • koreniny podľa chuti

Postup: Na roztopenom masle opražíme hladkú múku, dolejeme vodu. Do nej vložíme na ružičky nakrájanú brokolicu a na kocky pokrájané zemiaky. Ochutíme korením a soľou. Keď bude brokolica uvarená, rozmixujeme ju do hladka a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali lyžicu hladkej múky.


Mohlo by vás zaujímať: Jarné zelené polievky: Sú nielen chutné, ale aj zdravé!


Hrachová polievka

Potrebujeme:

  • 1 pohár mrazeného hrachu
  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 malú cibuľu
  • 1 dcl sladkej smotany
  • maslo
  • soľ
  • koreniny podľa chuti
  • olivový olej
  • chlieb

Postup: V hrnci roztopíme maslo, na ktorom opražíme cibuľku. Pridáme lyžicu hladkej múky a dobre rozmiešame. Zalejeme vodou, nasypeme do nej hrach a pokrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a necháme uvariť asi 15 minút. Potom rozmixujeme asi na polovicu, aby nám v hrnci zostali plávať aj väčšie kúsky. Zalejeme smotanou a necháme prevrieť. Podávame s kúskami chleba opečenými na olivovom oleji.


Mohlo by vás zaujímať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Kelová polievka

Potrebujeme:

  • 1 stredný kel
  • 2 – 3 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • rascu
  • majoránku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Na masle opražíme cibuľu a na ňu dáme nakrájaný kel. Chvíľu spolu podusíme. Zalejeme varenou vodou, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, prelisovaný cesnak, soľ, rascu a korenie. Necháme variť, kým všetko nezmäkne. Tesne pred dovarením pridáme aj majorán, ktorý polievku krásne rozvonia.


Chutia vám spomínané polievky? Poznáte recepty na prípravu ďalších zelených polievok? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Nela
Odporúčame