Skvelý zrak aj s pribúdajúcimi rokmi? Pomôžu vám tieto potraviny

losos

photl.com

Ešte pred pár rokmi ste videli ako ostriež, ale dnes to ide s vaším zrakom dole vodou? Možno ste pozabudli na správnu výživu pre svoje oči. Pre dobrý zrak totiž nestačí zjesť jednu mrkvu za týždeň. Poradíme vám, ktoré potraviny sú pre vaše oči tie najvhodnejšie!

S vekom prichádzajú rôzne neduhy a problémy so zrakom patria medzi ne. Podľa štatistických zistení na Slovensku trpí napríklad príznakmi degenerácie očnej makuly  viac než 250 000 pacientov, z toho 30 000 z nich je už v pokročilom štádiu. Vekom podmienená degenerácia makuly je jednou z hlavných príčin straty zraku u ľudí nad 50 rokov. Ďalším strašiakom je šedý zákal, ktorý však dnes dokážeme na Slovensku relatívne jednoducho liečiť.


Mohlo by vás zaujať: Čítanie v šere a obrazovka zblízka kazí oči? Odhaľte najväčšie mýty o zraku!


Ak sa chcete vyhnúť problémom so zrakom (a mnohým iným), mali by ste si dávať pozor na to, čo jete. Do jedálnička sa určite oplatí zaradiť tieto potraviny.

Zelená listová zelenina

Listová zelenina prospieva vašim očiam Špenát síce možno nemá toľko železa, ako sa kedysi predpokladalo, jeho prínos pre vaše oči však tento nedostatok určite vymaže.  Spolu s listovými šalátmi (čím tmavšie druhy, tým lepšie) patrí totiž k zelenine, ktorá dokáže pôsobiť proti degenarácii očnej makuly. Účinky zelenej listovej zeleniny spočívajú v obsahu antioxidantov luteínu a zeaxantínu. Tieto zložky sa nachádzajú v zadnej časti oka a ich dopĺňanie pomáha udržiavať oko vo forme a chrániť ho napríklad pred ultrafialovým žiarením.

„Tučné“ ryby

Losos Losos, sardinky, tuniak alebo makrela – všetky tieto ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú pre zdravie človeka veľký význam. Medzi funkcie tela, ktoré kladne ovplyvňujú patrí aj zrak. Prínos jedenia mastných rýb pre zrak potvrdilo viacero výskumov v Európe aj Spojených štátoch, pričom pri pravidelnom jedení ryby s obsahom omega-3 mastných kyselín klesalo riziko degenárecie očnej makuly (či už „vlhkej“ alebo vekom podmienenej) o tretinu či dokonca o polovicu. Trápia vás suché oči? Zaraďte do svojho jedálnička ryby! Omega-3 mastné kyseliny tiež pomáhajú predchádzať , ba dokonca liečiť suché oči.

Strukoviny

Strukoviny

Fazuľači šošovica sú u nás najobľúbenejšie druhy strukovín a vďaka obsahu zinku je pre nás prínosom nielen ich chuť. Práve zinok patrí k jedným z prvkov, ktorých nedostatok môže zapríčiniť úpadok niektorých častí oka a niektoré jeho chronické ochorenia. Okrem toho, práve zinok reaguje s vitamínom A , ktorého uvoľňovanie je pre oči tiež dôležité.

Pomaranče a banány

Pomaranče Podľa výskumu, ktorý robili americký vedci 18 rokov na vzorke 118 000 ľudí nad 50 rokov tri dávky ovocia denne pomáhajú ľudí ochrániť pred degeneráciou očnej makuly. Najlepšie v rámci ochrany zraku ukázali pomaranče a banány. Pomaranče obsahujú veľa vitamínu C, ktorého priaznivé účinky na zrak sú známe už dlhšie. Banány zas majú vysoký podiel vitamínu B, C a draslíku, ako aj vlákniny.

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka


Slnečnicové semienka sú spolu s mandľami vynikajúcim zdrojom vitamínu E. Ten hrá dôležitú úlohu pri ochrane oka a spomaľuje degeneráciu očnej makuly v začiatočných štádiách ako pomáha aj v boji proti  šedému zákalu. Vitamín e je dôležitý pre imunitný systém človeka, ochranu bunkových membrán a chráni zrak pred účinkom voľných radikálov.

 

Zdroj: photl.com, photl.com, Dora
Odporúčame