Skyslo vám mlieko? Nevadí, pripravte si z neho tieto dobroty!

Raňajky

thinkstockphotos.com

Každému sa občas prihodí, že mu skysne mlieko v chladničke. Odteraz však už nemusí končiť vo výlevke. Z kyslého mlieka sa dá totiž pripraviť viacero druhotných produktov, na ktorých si pochutíte. Okrem neuveriteľne chutného koláča je to aj skvelý domáci tvaroh, lievance či langoše. Ako na to?

Domáci tvaroh

Potrebujeme:

  •  1 liter skysnutého pasterizovaného mlieka

Postup: Mlieko nalejte do hrnca a dajte na najslabší stupeň ohrievať. Môže to trvať aj dve, tri hodiny či viac, kým sa zmes vyzráža a tvaroh sa od mlieka oddelí. Zmes by sa nemala miešať a nemala by ani vrieť. Ideálne je iba ju prihrievať a udržiavať v rozmedzí okolo 40°C – 50°C. Tvaroh je hotový vtedy, keď začne vo vrchnej časti hrnca plávať koláč s „vločkami“ tvarohu a v spodnej časti zostane už len žltá tekutina – tá sa nazýva srvátka. Vtedy celú zmes prelejte cez sitko a nechajte pokojne aj hodinu odkvapkať. Ani srvátka nemusí skončiť vo výlevke. Obsahuje množstvo vitamínov a bielkoviny a je veľmi prospešná pre ľudské zdravie. Komu sa „nehnusí“ jej chuť, dobre urobí, keď ju jednoducho vypije.


Mohlo by vás zaujať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete


Hrnčekový koláč z kyslého mlieka

Potrebujeme:

  • 3 hrnčeky hrubej múky
  • 3 hrnčeky kyslého mlieka
  • 2 hrnčeky cukru
  • 1 hrnček oleja
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • džem na potretie podľa chuti

Postup: Jeden hrnček predstavuje asi 200 ml. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a cukrom. Potom prilejeme kyslé mlieko a olej. Všetko vymiešame na cesto a nalejeme na plech vymastený maslom. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 35 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a potrieme džemom, ktorý môžeme poliať čokoládovou polevou, alebo môžeme koláč ozdobiť šľahačkou.


Mohlo by vás zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Lievance

Potrebujeme:

  • 400 ml kyslého mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • ½ prášku do pečiva
  • olej

Postup: Mlieko zmiešame s vajcami, múku s kypriacim práškom a obidve zmesi spojíme. Zmes pečieme na oleji vo forme menších okrúhlych placiek. Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a zdobíme ním lievance.


Mohlo by vás zaujať: Vyberáme medzi jogurtami: Ktorý je pre vás ten najlepší?


Langoše z kyslého mlieka

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 250 ml kyslého mlieka
  • štipku cukru
  • štipku soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • olej na vyprážanie

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste 40 – 50 minút odpočívať. Následne z neho odoberáme hrste, ktoré vyvaľkáme do tvaru kruhu o hrúbke asi 3 – 4 mm. Vyvaľkané langoše popicháme vidličkou a necháme ešte 10 – 15 minút postáť. Následne ich vyprážame na horúcom oleji. Po upražení podávame s cesnakom, kečupom, alebo tatárskou omáčkou a postrúhaným syrom.


Aké ďalšie chutné dobroty z kyslého mlieka by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame