Sladíte radi? Opatrne, cukor ovplyvňuje váhu a zvyšuje aj vznik vážnych chorôb

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Mnohí z nás si veľmi radi osladia život. Dobrota je rýchlym zdrojom energie, kvôli ktorej často zabúdame aj na hlad. Ani rodinné oslavy sa nezaobídu bez poriadnej torty či zákuskov. Cukor sa však nenachádza len v pochutinách, ktoré majú sladkú chuť.

V skutočnosti je pomerne častou zložkou rôznych omáčok, dochucovadiel, kečupov či majonéz. Nájdeme ho, samozrejme, aj v alkohole a sladkých nápojoch. A tak väčšina z nás niekoľkonásobne prekračuje odporúčanú dennú dávku, ktorá je podľa WHO približne 25 až 50 gramov, čo je okolo 6-9 čajových lyžičiek. Ak to budeme so sladkým preháňať, môže to mať za následok vznik rôznych problémov. Tu sú tie najčastejšie z nich:

1. Nárast hmotnosti

Cukor je síce rýchlym zdrojom energie, no keď to s jeho konzumáciou preženieme, raz-dva sa začne ukladať vo forme tukových vankúšikov. A ako vieme, nadváha či dokonca obezita so sebou nesie množstvo zdravotných ťažkostí. Ak chcete obmedziť jeho konzumáciu, treba nielen radikálne zredukovať sladkosti, ale aj sladené nápoje.

2. Zvýšené riziko úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych chorôb

Výsledky 15-ročnej štúdie publikovanej v magazíne JAMA Internal Medicine ukázali na alarmujúce dôsledky. Ľudia, ktorí prijali 25 % a viac denného kalorického príjmu vo forme cukru mali až dvojnásobné riziko úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. Vedcom sa podarilo ukázať priamu súvislosť – čím vyššie percento cukru z kalorického príjmu, tým vyššie riziko úmrtia. A to bez ohľadu na hmotnosť, vek, alebo pohlavie. Treba pamätať aj na to, že už len jeden sladký nápoj denne vás môže ľahko dostať nad odporúčanú 10-percentnú hranicu.


Mohlo by vás zaujať: Obmedzte cukor a schudnite: Stačí dodržať niekoľko pravidiel


3. Tvorba akné

Určite sa aj vám dostala do uší informácia, že nadmerná konzumácia čokolády spôsobuje akné. Veda potvrdila, že predsa je na tom niečo pravdy. Jedlá s vysokým glykemickým indexom zvyšujú hladinu cukru a inzulínu v krvi. To má za následok zvýšenú produkciu androgénu, mazu a zápalové procesy – a vznikajú ideálne podmienky na tvorbu akné. Preto, ak máte problematickú pokožku, skúste zredukovať príjem cukru v potrave.

4. Znížená imunita

Všetko so všetkým súvisí. A to, čo konzumujeme, sa skôr či neskôr prejaví aj na našom zdravotnom stave. Nadmerné prijímanie cukru v potrave výrazne znižuje imunitu a v našich bielych krvinkách klesá schopnosť likvidácie škodlivých mikroorganizmov. Neustále bojujete s chorobami? Môže vám pomôcť aj zmena jedálnička.


Mohlo by vás zaujať: 5 zabijakov imunity: Vyhnite sa týmto chybám, prejaví sa to na vašom zdraví


5. Starnutie pokožky

Stav našej pokožky je výsledkom viacerých faktorov. Áno, má v tom prsty aj genetika či prostredie, v ktorom žijeme, no aj to, čo prijímame do tela. Sacharidy reagujúce v našom tele s proteínmi vytvárajú zlúčeniny AGEs (Advanced Glycation End Products). Tie podľa vedcov z univerzity v Turíne zohrávajú kľúčovú úlohu v procese starnutia. Čím je týchto zlúčenín viac, tým rýchlejšie starne aj naša pokožka.

6. Riziko vzniku cukrovky 2. typu

Milujete sladké nápoje? Tak by ste sa mali mať na pozore. Vedci dokázali priamu súvislosť ich pitia so zvýšeným rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Potvrdzuje to aj ADA (American Diabetes Association): U tých, ktorí prijímali viac cukru, sa zvýšilo riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 26 %. A to určite za tú krátkodobú slasť v ústach nestojí.

Ak chceme zdravo žiť, cukor nemusíme úplne vylúčiť. Avšak radšej ako po sladkostiach siahnime po ovocí, ktoré nám pomôže zvýšiť hladinu cukru. Okrem toho má nízky glykemický index, vďaka čomu nebudete mať chuť opäť maškrtiť.


Kontrolujete si svoj denný príjem cukru? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Michaela
Odporúčame