Sladké dezerty, ktoré nezaťažia žalúdok? Pripravte si koláče so želatínou

Koláč so želatínou

photl.com

Koláče s želatínou patria medzi dlhodobo obľúbené a osviežujúce druhy zákuskov. A keďže teplé dni sa ešte s nami celkom nerozlúčili, padnú vhod aj dnes. Ich pozitíva sa však nekončia len pri ulahodení chuťovým bunkám. Želatínu by sme mali konzumovať pravidelne aj zo zdravotných dôvodov – najmä vtedy, ak vás neposlúchajú vaše kĺby a chrupavky.

Koláč so skrytou želatínou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • Maslo na vymastenie plechu

Plnka:

  • 250 ml vody
  • 120 g cukru
  • 20 g práškovej želatíny
  • 500 ml šľahačkovej smotany (2 balenia)
  • 200 g malín

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom. Pridáme múku a sneh z bielkov. Poriadne vymiešame, vylejeme na plech vymastený maslom a dáme do rúry piecť pri teplote 180°C asi na 20 minút. Želatínu nasypeme do pohára, do ktorého sme naliali 125 ml. vody a necháme ju napučať. Obidve šľahačky vyšľaháme, každú však zvlášť. Do  hrnca nalejeme 125 ml. vody a vsypeme doň cukor, ktorý vo vode rozpustíme. Pridáme doň želatínu a chvíľu prihrievame, kým nezostane tekutá. Nevaríme. Želatínovú zmes rozdelíme na dve časti a miešame, kým nezostane vlažná. Do jednej zo šľahačiek vmixujeme maliny a potom aj 1 pohár už len trochu teplej želatíny. Vymiešame a vylejeme na studený korpus. Druhý pohár želatíny vylejeme do druhej šľahačky, opäť dobre vymiešame a vylejeme na malinovú vrstvu. Pekne uhladíme a dáme stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Jednoduchý želatínový koláč

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • ovocie
  • ovocný džem
  • 1 želatínu v prášku

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilku, múku, zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Masu vylejeme do maslom vymastenej formy na torty a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C asi na 15-20 minút. Vychladnutý korpus potrieme džemom, poukladáme naň ľubovoľné ovocie a polejeme želatínou pripravenou podľa návodu.


Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Tvarohový s nepravou želatínou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 6 lyžíc cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 6 vajec
  • 2 lyžice kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 ml oleja
  • maslo na vymastenie plechu

Tvarohová vrstva:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g práškového cukru

Želatínová vrstva:

  • 2 Zlaté klasy
  • 7 lyžíc cukru
  • 1 l. vody
  • 1 pomarančovú šumienku

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme ku nim olej, kakao a múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto poriadne vymiešame a vylejeme na maslom vymastený plech. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 minút. Kým sa pečie piškóta si pripravíme tvarohovú plnku. Maslo vymiešame s cukrami, pridáme ku nim tvaroh a keď sa piškóta upečie, natrieme plnku na vychladnutý korpus. V ½ litri vody rozpustíme cukor a šumienku. V ďalšom ½ litri rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do šumienkovej vody. Za stáleho miešania hmota zhustne, následne ju necháme trochu vychladnúť a natrieme na tvarohovú vrstvu. Dáme stuhnúť do chladničky.


Poznáte nejaké ďalšie recepty na prípravu koláčov so želatínou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: photl.com, photl.com, Nela
Odporúčame