Sladké drobnosti nielen pre najmenších: Pripravte si domáce karamelky či sušienky

Sušienky

thinkstockphotos.com

Nie každý sa v kuchyni cíti ako doma alebo má toľko času, aby trávil hodiny pečením tých najzložitejších koláčov. Našťastie máme pre vás tipy na rýchle a jednoduché sladkosti, ktoré dokáže pripraviť každý a chutia naozaj výborne.

Kokosové sušienky

Potrebujeme:

  • 400 g strúhaného kokosu
  • 4-5 vajec
  • 200 g kryštálového cukru

Postup: Vo väčšej miske zmiešame vajcia s cukrom a pridáme kokos. Z hmoty, ktorá nám vznikla, vyformujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha. Guľôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 – 30 minút pri teplote 180°C.

Černoškovia

Jednoduchá, ale medzi deťmi (aj dospelými) veľmi obľúbená pochúťka vám ušetrí čas, námahu aj peňaženku.

Potrebujeme:

  • balíček okrúhlych piškót
  • čokoládu na roztopenie
  • 3-4 banány
  • špáradlá
  • papierové košíčky

Postup: Banány nakrájame na kolieska a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzi dve piškóty vložíme jeden kúsok banánu, napichneme na špáradlo a namočíme v rozpustenej čokoláde. Necháme stuhnúť a vložíme do papierového košíčka. Banán môžete nahradiť iným ovocím, napríklad jahodou či broskyňou.


Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


Tvarohové keksíky

Potrebujeme:

  • 100 g práškového cukru
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 1 šálku hladkej múky
  • 2 vaničky tvarohu

Postup: Vychladené maslo nastrúhame na strúhadle a zmiešame s tvarohom. K tomu pridáme múku, cukor a dôkladne vymiesime. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme keksíky podľa toho, aký tvar chceme. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200°C.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Domáce karamelky

Príprava týchto sladkostí síce trvá o čosi dlhšie, ale výsledok stojí za to.

Potrebujeme:

  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kondenzované mlieko
  • 1 tuk na pečenie alebo maslo

Postup: Do jedného hrnca vložíme všetky suroviny a privedieme do varu. Zmes varíme na miernom ohni 60-90 minút. Následne odstavíme z ohňa a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na chvíľku vychladnúť. Pomocou nožíka namočeného v horúcej vode krájame na kocky. Necháme úplne vychladnúť a potom môžeme odložiť do plastovej nádoby alebo efektne zabaliť do celofánu.


Aké sladkosti si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame