Nie každý sa v kuchyni cíti ako doma alebo má toľko času, aby trávil hodiny pečením tých najzložitejších koláčov. Našťastie máme pre vás tipy na rýchle a jednoduché sladkosti, ktoré dokáže pripraviť každý a chutia naozaj výborne.
Kokosové sušienky
Potrebujeme:
- 400 g strúhaného kokosu
- 4-5 vajec
- 200 g kryštálového cukru
Postup: Vo väčšej miske zmiešame vajcia s cukrom a pridáme kokos. Z hmoty, ktorá nám vznikla, vyformujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha. Guľôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 – 30 minút pri teplote 180°C.
Černoškovia
Jednoduchá, ale medzi deťmi (aj dospelými) veľmi obľúbená pochúťka vám ušetrí čas, námahu aj peňaženku.
Potrebujeme:
- balíček okrúhlych piškót
- čokoládu na roztopenie
- 3-4 banány
- špáradlá
- papierové košíčky
Postup: Banány nakrájame na kolieska a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Medzi dve piškóty vložíme jeden kúsok banánu, napichneme na špáradlo a namočíme v rozpustenej čokoláde. Necháme stuhnúť a vložíme do papierového košíčka. Banán môžete nahradiť iným ovocím, napríklad jahodou či broskyňou.
Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč
Tvarohové keksíky
Potrebujeme:
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla alebo margarínu
- 1 šálku hladkej múky
- 2 vaničky tvarohu
Postup: Vychladené maslo nastrúhame na strúhadle a zmiešame s tvarohom. K tomu pridáme múku, cukor a dôkladne vymiesime. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme keksíky podľa toho, aký tvar chceme. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200°C.
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky
Domáce karamelky
Príprava týchto sladkostí síce trvá o čosi dlhšie, ale výsledok stojí za to.
Potrebujeme:
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 l plnotučného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 kondenzované mlieko
- 1 tuk na pečenie alebo maslo
Postup: Do jedného hrnca vložíme všetky suroviny a privedieme do varu. Zmes varíme na miernom ohni 60-90 minút. Následne odstavíme z ohňa a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na chvíľku vychladnúť. Pomocou nožíka namočeného v horúcej vode krájame na kocky. Necháme úplne vychladnúť a potom môžeme odložiť do plastovej nádoby alebo efektne zabaliť do celofánu.
Aké sladkosti si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na