Sladké pochúťky pre šikovné kuchárky: Chutia výborne nielen na Veľkú noc

Veľkonočný zajko

Dr. Oetker

Veľká noc je za dverami a vy možno rozmýšľate nad tým, ako ozvláštniť tohtoročný sviatočný stôl. Ak hľadáte inšpiráciu na sladké pochúťky, skúste vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov – višňová roláda, kiwi rezy či veľkonočný zajko si nájdu určite fanúšikov aj vo vašej domácnosti.

Višňová roláda

Višňová roláda

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 50 g práškového cukru
  • 60 g polohrubej múky
  • 1 zarovnaná kávová lyžička kypriaceho prášku

Na náplň:

  • višňový kompót bez kôstok (hmotnosť po odkvapkaní cca 370 g)
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 3 zarovnané polievkové lyžice práškového cukru
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 1 balíček Crème Olé s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker

Postup: Na prípravu cesta vyšľaháme sneh z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Žĺtky s cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny a krátko na najnižšom stupni zašľaháme múku s kypriacim práškom do pečiva. Do zmesi opatrne ručne vareškou vmiešame sneh. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom  na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov (pri teplovzdušnej na 180°C) a pečieme asi 10 minút. Upečený plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sme plát piekli a zrolujeme. Na prípravu náplne necháme višne odkvapkať na sitku. V mise zmiešame tvaroh s cukrom, mliekom, Crème Olé a šľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni asi 3 minúty do zhustnutia. Vychladnutý plát rozvinieme a potrieme náplňou. Poukladáme odkvapkané  višne a zrolujeme. Roládu odložíme do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Netradičné veľkonočné pohostenie: Vyskúšajte maličkosti, ktoré zachutia aj vám


Jarné kiwi rezy

Jarné kiwi rezy

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 zarovnané kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky
  • neošetreného citróna
  • 1 vajce
  • 150 g zmäknutého masla
  • alebo margarínu

Na náplň:

  • 10 plátkov želatíny v plátkoch
  • 100 ml pomarančového džúsu
  • 600 g kyslej smotany
  • 100 g cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie

Na polevu:

  • 2 plátky želatíny v plátkoch
  • 5 zrelých olúpaných kivi
  • 600 ml pomarančového džúsu
  • 70 ml citrónovej šťavy (z 1 väčšieho citróna)
  • 2 balíčky zlatého klasu
  • 75 g cukru

Postup: Na prípravu cesta zmiešame na pracovnej ploche múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, vajce, maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej pracovnej ploche na plát 30 x 40 cm a pomocou váľka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 15 minút na 200 stupňov (v prípade teplovzdušnej rúry na 180°C). Korpus necháme vychladnúť. Na prípravu náplne namočíme želatínu (10 plátkov) do džúsu a necháme napučať podľa návodu na obale. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. Želatínu rozpustíme, vmiešame do kyslej smotany a zmes odložíme do chladničky. Smotanu na šľahanie ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a vmiešame do zmesi. Rozotrieme na vychladnutý korpus a odložíme do chladničky. Na prípravu polevy necháme želatínu (2 plátky) napučať podľa návodu na obale. Kivi rozmixujeme pomocou ponorného mixéra. Vo väčšom hrnci zmiešame džús, citrónovú šťavu, Zlaté klasy a cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne prevaríme do zhustnutia. V horúcom kréme rozpustíme napučanú želatínu a pridáme rozmixované kivi. Za stáleho miešania necháme asi 10 minút ochladnúť a opatrne nanesieme na náplň. Koláč odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom?


Veľkonočný zajko

Veľkonočný zajko

Potrebujeme:

Cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 80 g masla alebo margarínu
  • 380 g hladkej múky
  • 1 balíček droždie
  • 80 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky
  • neošetreného citróna

Na náplň:

  • 1 balíček zlatého klasu
  • 250 ml mlieka
  • 2 zarovnané polievková lyžica cukru
  • 100 g hrozienok

Na potretie:

  • 2 PL mlieka

Postup: Na prípravu cesta zahrejeme v hrnci mlieko a rozpustíme v ňom maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku, sušené droždie, cukor, vanilínový cukor a kôru. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas, ale len s 250 ml mlieka a 2 PL cukru podľa návodu na obale.Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, krátko premiesime a ⅓ cesta odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50 x 20 cm a potrieme náplňou. Posypeme hrozienkami a zrolujeme. Závin preložíme na plech vyložený papierom na pečenie švom nadol a vytvoríme telo a hlavu zajaca v tvare osmičky.Z väčšej časti zostávajúceho cesta vytvarujeme valček, priložíme na hlavu zajaca a ostrým nožom nakrojíme tak, aby vznikli 2 ušká. Zo zvyšného cesta vytvarujeme chvostík a labky, ktoré priložíme k telu. Necháme ešte asi 15 minúť na teplom mieste kysnúť. Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Z hrozienok vytvoríme oko a ňufáčik. Vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov (160 v prípade telovzdušnej rúry) a pečieme asi 30 minút. Necháme vychladnúť a servírujeme.


Aké chutné pohostenie si na Veľkú noc doma tradične pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: Dr. Oetker, Dr. Oetker, Zora, Dr. Oetker
Odporúčame