Sladké zemiaky alebo bataty sa čoraz viac dostávajú aj do našich kuchýň. Ak ste ešte neprepadli ich čaru, ponúkame vám zopár dôvodov, ktoré vás určite presvedčia. Bataty pochádzajú z Južnej Ameriky, kde ich hojne jedávali Indiáni. Do Európy sa dostali až v 16. storočí. V porovnaní s bežnými zemiakmi sú chuťovo zaujímavejšie a majú oveľa viac výhod, hoci sa vyznačujú vyššou kalorickou hodnotou. Vhodné je ich konzumovať spolu so šupkou, pretože tá obsahuje veľa výživných látok.
Zdroj vitamínov a minerálov
Už stredne veľký zemiak dokáže pokryť odporúčanú dennú dávku vitamínu A, čiastočne aj vitamínu C a B6. Navyše obsahujú značné množstvo vitamínu B5 a mangánu. Takisto je ich súčasťou vápnik, horčík, železo, zinok či fosfor.
Poskytujú sacharidy, ktoré nespôsobujú zvýšený cukor
Vysoký glykemický index u bielych zemiakov znamená, že ich sacharidy sa rýchlo premieňajú na cukor a zvyšuje sa tak jeho obsah v krvi. Sladké zemiaky sú na tom o dosť lepšie. Ich glykemický index je nižší a podľa American Journal of Clinical Nutrition tak v krvi nenastáva rapídne zvýšenie cukru v krvi. Sladké zemiaky tak môžu pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi a to aj diabetikom.
Mohlo by vás zaujať: Zázračný zemiakový džús: Zaberá proti žalúdočným vredom aj páleniu záhy!
Sú výhrou pre oči
Všetko, čo obsahuje betakarotén, je dobré pre náš zrak. Oftalmologička Jill Koury potvrdzuje, že nedostatok vitamínu A spôsobuje poškodenie fotoreceptorov, čím sa zhoršuje zrak. Sladké zemiaky obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vitamínov C a E, ktoré pôsobia na oči blahodárne a môžu zabrániť degeneratívnemu poškodeniu.
Rozhýbu tráviaci systém
Jeden stredne veľký sladký zemiak spolu s šupkou obsahuje 4-6 gramov vlákniny. Nie je to síce najvyšší obsah vlákniny spomedzi rastlín, ale ich plusom je jednoduchá príprava a všestrannosť (môžu slúžiť ako príloha aj ako samostatné jedlo). Americký Národný inštitút pre medicínu navrhuje odporúčanú dennú dávku vlákniny pre mužov 30-38 gramov a pre ženy 21-25 gramov. So sladkými zemiakmi tak ľahko aspoň sčasti doplníte odporúčanú dávku a vyhnete sa aj tráviacim problémom.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky majú miesto v každej kuchyni: Vyčarujte si z nich takéto dobroty
Udržia na uzde niektoré druhy rakoviny
Podľa štúdie z Harvardu môže v tukoch rozpustný rastlinný pigment betakarotén mladším mužom poskytnúť ochranu pred rakovinou prostaty. Medzitým japonská štúdia odhalila, že betakarotén môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. A spomedzi všetkých druhova zeleniny a ovocia sa pýšia jeho najvyšším obsahom práve sladké zemiaky. U žien pred menopauzou znižuje riziko rakoviny prsníka.
Znižujú vysoký krvný tlak
Na znížení vysokého krvného tlaku sa významne podieľa strava bohatá na draslík. Ten vo veľkej miere obsahujú sladké zemiaky.
Mohlo by vás zaujať: Skvelá pochúťka plná zdravia: Vyskúšajte topinambur v kuchyni aj vy
Sú výborným zdrojom energie
Vďaka obsahu sacharidov a vlákniny sú bataty skvelým zdrojom energie. Tiež obsahujú niektoré z B vitamínov a tie sa podieľajú na jej tvorbe. Vtedy, keď ich je v tele málo, pociťujeme únavu, malátnosť. Vitamíny skupina B podporujú koncentráciu, pôsobia proti stresu a bojujú proti nespavosti. So sladkými zemiakmi sa vyhnete aj týmto problémom.
Doplňte antioxidanty
Pri snahe spomaliť starnutie zohráva úlohu aj naša odolnosť voči škodlivým voľným radikálom. Keďže bataty sú zdrojom viacerých dôležitých antioxidantov – napríklad vitamínu C, E či betakaroténu – môžete telu pomôcť aj ich konzumáciou. Kvôli významnému obsahu betakaroténu chránia tiež bataty pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením. Takisto sa podieľajú na oprave poškodených buniek.
Máte radi sladké zemiaky? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na