Sladkosti pre športovcov: Urobte si skvelé domáce proteínové tyčinky

Tyčinky

thinkstockphotos.com

Proteíny patria k životne dôležitým živinám, ktoré organizmus potrebuje pre svoje správne fungovanie. Obsahujú aminokyseliny dôležité pre rast a regeneráciu svalov. Pre to ich využívajú najmä športovci, ale i ľudia, ktorí sa síce športom neživia, no tiež vykonávajú náročnejšiu fyzickú aktivitu. Okrem toho dodávajú energiu a napomáhajú celkovej telesnej kondícii.

Proteínové tyčinky i prášky určené na prípravu nápojov sú však často finančne nákladné a nie vždy si človek dokáže na ich chuť zvyknúť. Okrem toho si nikdy nemôžete byť istí kvalitou použitých surovín.  Pripraviť si ich však môžete aj doma pridaním rôznych chutných ingrediencií. Z jedného vrecúška proteínu dokážete pripraviť aj 10 tyčiniek, ktoré vám vydržia aj niekoľko dní.

Datlové tyčinky

Potrebujeme:

  • 40 g drvených ovsených vločiek
  • 50 g čokoládového proteínu (prášok)
  • 1 čajovú lyžičku kakaa
  • 160 g datlí bez kôstok
  • 30 g pekanových orieškov
  • 10 g strúhaného kokosu
  • 1 polievkovú lyžicu nastrúhanej horkej čokolády
  • štipku soli

Postup: Datle a pekanové oriešky rozmixujeme na jemný krém. Čokoládový proteín si dôkladne rozmiešame v troche vody a spolu s ostatnými prísadami ho primiešame k datlovo-pekanovej zmesi. Pripravenú hmotu dáme na plech a roztlačíme tak, aby vznikla asi 1,5 centimetrová vrstva cesta. Položíme naň papier na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín. Potom cesto vyberieme a nakrájame ho na tyčinky.


Mohlo by vás zaujať: Proteínové nápoje sú nielen pre kulturistov: Čo môžu urobiť pre vaše svaly a celé telo?


Tyčinky s cereáliami

Potrebujeme:

  • 1/2 šálky quinoa vločiek
  • 1/2  šálky posekaných orieškov (vlašských, lieskových alebo mandlí)
  • 1/4 šálky semienok (tekvicových, slnečnicových alebo sezamových)
  • 1/4 šálky nasekaného nesladeného kokosu
  • 1/2 šálky vanilkového proteínu (prášok)
  • 1 celé vajce
  • 2/3 šálky hladkého odtučneného gréckeho jogurtu
  • 1/3 orieškového masla
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry
  • 1/2 šálky sušeného ovocia

Postup: Rúru predhrejeme na 180°. Na menší plech položíme papier na pečenie. Vločky, orechy, semienka a kokos spoly zmiešame a vysypeme na plech. Pečieme približne 5 minút. Potom z rúry plech vyberieme a zmes necháme dôkladne vychladnúť. Ak je dostatočne vychladnutá, primiešame aj všetky ostatné prísady. Miešame, kým sa zmes nespojí do tuhej hmoty. Na plech znovu položíme papier na pečenie (ak sa pôvodný nezničil, môžeme použiť aj ten). Cesto dáme na plech a rovnomerne ho roztiahneme. Pečieme asi 15 minút, kým nebude zlatohnedé. Po dopečení necháme vychladnúť a potom nakrájame na približne 12 kúskov tyčiniek v závislosti na veľkosti plechu.


Mohlo by vás zaujať: Twix, Bounty či Raffaello: Obľúbené sladkosti si môžete pripraviť aj sami doma


Arašidové tyčinky

Potrebujeme:

  • 85 g sójových lupienkov
  • 55 g vanilkového proteínu (prášok)
  • 6 polievkových lyžíc práškového arašidového masla (napr. PB2)
  • 120 ml vody
  • 6 polievkových lyžíc agáve
  • 2 polievkové lyžice nahrubo nasekaných arašidov
  • 6 nahrubo nasekaných mini praclíkov

Postup: Menší plech potrieme maslom. Sójové lupienky podrvíme mixérom alebo vo vrecúšku pomocou valčeka na drobné kúsky (nie však na prach). Vložíme ich do väčšej misky, pridáme aj vanilkový proteín a zmiešame. V malom hrnci zmiešame práškové arašidové maslo, vodu a agáve. Varíme na miernom ohni, za stáleho miešania asi 3 minúty. Keď zmes začne vrieť, necháme ju povariť ďalších 20 sekúnd a potom nalejeme do suchej sójovej zmesi. Všetko spolu dôkladne premiešame. Sójovú zmes nalejeme do pripravenej a opatrne utlačíme. Na vrch nasypeme nahrubo nasekané arašidy a praclíky. V závislosti od veľkosti plechu by nám malo vyjsť asi 10 tyčiniek.


Mohlo by vás zaujať: Zdravie z tmavých bobuliek: Acai prospieva vášmu telu na mnoho spôsobov


Tyčinky s ovocím

Potrebujeme:

  • 1 šálku akéhokoľvek sušeného ovocia (ideálne bobuľovitého)
  • 1 šálku horúcej vody
  • 200 g ovsených vločiek
  • 1 šálku vanilkového proteínu (prášok)
  • 3 polievkové lyžice nízkotučného mlieka
  • 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry

Postup: Ovocie zmiešame s vodou v menšej miske. Necháme oddychovať asi 10 minút, až kým nezmäkne. Potom vodu vylejeme a ovocie necháme úplne odkvapkať cez sitko. Ovsené vločky v mixéri podrvíme na jemný prášok. Do mixéra k k nim potom pridáme aj ovocie, vanilkový proteín, mlieko a citrónovú kôru. Zmes spolu premixujeme na pomalšom stupni, až kým ovocie nebude najemno nasekané. Keď je zmes pripravená, začne sa usádzať na stenách misky. Cesto potom dáme na plech, ktorý sme potreli maslom. Rovnomerne ho rozotrieme a prikryjeme mastným papierom na pečenie. Vložíme do chladničky a necháme tuhnúť aspoň hodinu.


Mohlo by vás zaujať: Sladké nemusí byť kalorické: Pripravte si doma tieto dobroty!


Brusnicové tyčinky

Potrebujeme:

  • 1 šálku ovsených vločiek
  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 1 a 1/3 šálky nízkotučného mlieka
  • 1 a 1/3 šálky vanilkového proteínu (prášok)
  • 1/3 šálky sušených brusníc
  • 2 lyžičky strúhanej  pomarančovej kôry

Postup: Ovsené vločky rozmixujeme na jemný prášok. Pridáme k nim arašidové maslo a mlieko a miešame, až kým nevznikne hladká zmes. Potom k nej pridáme aj vanilkový proteín. Menší plech vystelieme papierom na pečenie a položíme naň pripravené cesto. To rovnomerne rozotrieme a položíme naň papier na pečenie. Cesto necháme v noci tuhnúť v chladničke a potom rozkrájame na tyčinky.


Aké ďalšie proteínové sladkosti si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close