Sladučké a zdravé maliny: Pripravte z nich tieto klasické aj originálne pochúťky

Maliny

sxc.hu

Chutné a šťavnaté plody ostružiny malinovej si zvykneme vychutnávať každé leto bez toho, aby sme si uvedomili, že potešia nielen chuťové poháriky, ale sú prospešné aj pre naše zdravie. Bobuľky ružovočervenej farby sú nabité užitočnými látkami a ak ich ešte nepestujete doma, môžete si ich nazbierať v lese či kúpiť na trhu.

Nenápadné maliny obsahujú veľa vápnika (základná zložka kostí a zubov), horčíka, fosforu (najdôležitejší zdroj energie pre bunku), železa (potrebné na tvorbu krvi), draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, kyselinu jablčnú a salicylovú (prospešnú pri horúčkovitých ochoreniach). Najmä vďaka obsahu týchto látok sa osvedčili ako účinná zbraň proti celej škále ochorení. Pomáhajú pri reumatizme, zažívacích ťažkostiach, problémoch obličiek a močového mechúra, znižujú krvný tlak, posilňujú imunitu a taktiež zmierňujú krvácanie ďasien či menštruačné krvácanie. V starej čínskej medicíne boli dokonca využívané na liečbu šeroslepoty a sú prírodným liekom pri očných problémoch a poruchách videnia.

Pre krásnu pokožku a chudšiu postavu

Farbivo obsiahnuté v plodoch malinovníka je jedným z najúčinnejších antioxidantov a vitamín krásy biotín (z komplexu vitamínov B) podporuje zdravý vzhľad kože, nechtov a vlasov. Rheosmín, známy najmä ako malinový ketón, zvyšuje spotrebu kyslíka a tepla v určitých typoch tukových buniek a je podľa najnovších štúdií efektným nástrojom boja proti obezite. Maliny zvyšujú prísun výživných látok, a preto zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov.

Maliny rýchlo podliehajú skaze, a preto je vhodné ich skonzumovať hneď po natrhaní. Najlepšie chutia čerstvé, ale možno ich aj konzervovať, aby ste si ich pozitívne účinky mohli vychutnávať aj v zime. Dajú sa sušiť či zmraziť a môžeme ich spracovať na džem, sirup, kompót a víno. Zaujímavosťou je, že z malín sa vyrába aj populárny kofolový nápoj. Prekvapivo sa okrem plodov využívajú aj listy ostružiny malinovej. Tie sa sušia a majú priaznivé účinky pri liečbe kožných ochorení a hnačiek. Najvhodnejším obdobím na ich zber je máj.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete maliny? Vyskúšajte si z nich pripraviť tieto sladké dobroty


Vyskúšajte si pripraviť…

Malinový sirup

  • 1000 g malín
  • 800 g cukru

Postup: Maliny očistíme, prepláchneme, dáme do vhodnej nádoby a zasypeme cukrom. Premiešame a prikryté ich necháme odležať na 24 hodín. Zmes občas skontrolujeme, poprípade zľahka premiešame, aby sa cukor samovoľne rozpúšťal (ak sa cukor nerozpúšta dobre, tak zmes zohrejeme najprv neprepasírovanú, kým sa nerozpustí). Na druhý deň ovocie dôkladne popučíme, prepasírujeme a šťavu varíme na slabom plameni približne 15 minút. Nalejeme do fliaš a uzatvorené a vychladnuté uskladníme.

Lávový koláč s horúcimi malinami:

  • 150 g masla
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 50 %)
  • 3 vajcia
  • 100 g krupicového cukru
  • 55 g hladkej múky
  • 150 g malín
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžica alkoholu (vodky)

Postup: Vajíčka zmiešame s cukrom. Pridáme v masle rozpustenú čokoládu a hladkú múku a opäť premiešame. Zapekacie misky vymastené maslom posypeme kakaom, nalejeme do nich pripravenú zmes a dáme piecť na 200 stupňov a približne 7 minút (riadime sa skúsenosťami s našou rúrou). Cesto by malo stačiť na štyri porcie. Maliny dáme do hrnca, pridáme vanikový cukor a alkohol. Zohrievame, kým zmes nezačne bublať a občas jemne premiešame, aby sa maliny nerozpadli. Hotové koláčiky polejeme horúcou zmesou a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: Maliny chutia aj liečia: Pomôžu pri migréne aj zlepšovaní potencie


Kuracie prsia s malinami a brusnicami

  • 500 g kuracích pŕs
  • 100 g malín
  • 100 g brusníc
  • 1 cibuľa
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 2 poháre sladkej smotany
  • 2 lyžice masla
  • korenie
  • soľ

Postup: Kuracie mäso nakrájame na kocky. Maliny a brusnice umyjeme a roztlačíme. Ponoríme ich do smotany, premiešame, pridáme kuracie mäso a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom ju orestujeme. Potom pridáme kuracie mäso aj so smotanou a roztlačeným ovocím a dusíme domäkka. Podávame s ryžou.


Máte radi maliny? Na prípravu čoho ich najčastejšie používate? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Ľudmila
Odporúčame