Slané aj sladké: Skúste výborné vianočné recepty z iných kútov sveta

Pečený moriak

thinkstockphotos.com

S Vianocami sa spája mnoho zvykov – netreba ani prechádzať hranice, už len vrámci Slovenska sa tradičné jedlá líšia, hoci ryba nezvykne na stole chýbať. Nuž a keď sa pozrieme mimo našej krajiny, je ponuka klasických jedál ešte širšia. S našimi receptami z rôznych krajín, môžete ochutnať celý svet a pritom neopustiť vlastnú kuchyňu.

Anglicko – Moriak s gaštanovou plnkou

Potrebujeme:

  • 3 kg moriak
  • soľ
  • tenké plátky slaniny

Plnka:

  • 500 g gaštanov
  • 3 dl vývaru
  • 60 g slaniny
  • 90 g strúhanky
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • citrónová kôra
  • zelená petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Pripravíme si plnku – umyté gaštany nakrojíme a varíme vo vode 10 až 15 minút. Potom ich vyberieme, vrchnú i spodnú šupku olúpeme, vložíme do vývaru a uvaríme do mäkka. Uvarené gaštany popučíme vidličkou alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme slaninu pokrájanú nadrobno, strúhanku, maslo, vajce, postrúhanú citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie a spolu premiešame. Následne očisteného moriaka zvnútra i zvonka osolíme, naplníme plnkou (brušnú dutinu naplníme len do troch štvrtín, lebo pri pečení zväčší svoj objem), zo zvyšnej plnky urobíme guľky a pridáme ich pri dopekaní k moriakovi. Prsia moriaka zakryjeme plátkami slaniny, obalíme do dvojitej vrstvy alobalu a pečieme v mierne vyhriatej rúre do mäkka asi 2 až 3 hodiny. Pol hodiny pred dopečením alobal odstránime. Ako prílohu môžete servírovať napríklad opekané zemiaky či zeleninu.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Chlebová omáčka

Potrebujeme:

  • 2 klinčeky
  • 1 cibuľu
  • 5 dl mlieka
  • soľ
  • 20 g masla
  • 90 g strúhanky

Postup: Klinčeky zapichneme do cibule, vložíme ju do mlieka, ktoré trochu osolíme, privedieme do varu, odstavíme a necháme stáť na teplom mieste asi 15 minút. Potom pridáme maslo, strúhanku a prevaríme. Pred podávaním cibuľu s klinčekmi vyberieme. Omáčku podávame s pečeným moriakom.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


USA – Zázvorové (ďumbierové) keksy

Potrebujeme:

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice sirupu
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžičku potlčených klinčekov
  • mletú škoricu
  • strúhaný muškátový oriešok
  • 1 lyžičku mletého ďumbiera
  • kryštálový cukor

Postup: Cukor zmiešame so sirupom, pridáme zmäknuté maslo, vajce a vymiešame. Počas miešanie postupne pridáme múky, jedlú sódu, potlčené klinčeky, mletú škoricu, strúhaný muškátový oriešok a mletý zázvor. Cesto dôkladne vypracujeme a dáme do chladničky na 30 minút. Potom z neho vyformujeme guľky veľké ako vlašských orech, obalíme ich v kryštálovom cukre, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba a pečieme v stredne teplej rúre 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete


Česká republika – Zemiakové šišky (slejšky)

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 2 vajcia
  • 350 g hrubej múky
  • 200 g masla
  • 100 g sušených hrušiek
  • kryštálový cukor

Postup: Uvarené, ošúpané a postrúhané zemiaky vypracujeme s vajcami, soľou a múkou. Potom z cesta urobíme šišky hrubé ako prst, vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 až 20 minút. Ocedené šišky dáme na misu, polejeme roztopeným maslom posypeme podrvenými sušenými hruškami a kryštálovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu


Francúzsko – Pečené baranie stehno

Potrebujeme:

  • 900 g baranieho mäsa zo stehna
  • 80 g údenej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 50 g masti
  • 3 dl vývaru
  • maslo

Postup: Očistené, odblanené, umyté a osušené mäso prešpikujeme prúžkami slaniny, osolíme, okoreníme, opečieme z oboch strán v rozohriatej masti, podlejeme vývarom a upečieme do mäkka  a zlatista. Počas pečenia mäso polievame výpekom, ktorý podľa potreby dolievame horúcim vývarom. Upečené mäso vyberieme z pekáča, zo šťavy pozbierame tuk, pridáme vývar a maslo, krátko povaríme a precedíme. Upečené mäso pokrájame na plátky a prelejeme šťavou. Podávame s varenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?


Nemecko – Drážďanská vianočka

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 6 lyžíc mlieka
  • 60 g droždia
  • 100 g masti
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu postrúhanej citrónovej kôry
  • soľ
  • aníz
  • 100 g mandlí
  • 300 g hrozienok
  • rum
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • maslo
  • práškový cukor

Postup: Do múky nalejeme teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali droždie, pridáme roztopenú masť a maslo, postrúhanú citrónovú kôru, štipku soli a anízu, pokrájané mandle, hrozienka namočené v rume, pokrájanú kandizovanú kôru, niekoľko lyžíc rumu  a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu. Potom ho sformujeme do tvaru bochníka, dáme na vymastený plech, v strede narežeme a pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 80 minút. Hotovú vianočku potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.


Ktoré zo spomínaných jedál ste už ochutnali? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame