Slané aj sladké: Skúste výborné vianočné recepty z iných kútov sveta

Pečený moriak

thinkstockphotos.com

S Vianocami sa spája mnoho zvykov – netreba ani prechádzať hranice, už len vrámci Slovenska sa tradičné jedlá líšia, hoci ryba nezvykne na stole chýbať. Nuž a keď sa pozrieme mimo našej krajiny, je ponuka klasických jedál ešte širšia. S našimi receptami z rôznych krajín, môžete ochutnať celý svet a pritom neopustiť vlastnú kuchyňu.

Anglicko – Moriak s gaštanovou plnkou

Potrebujeme:

  • 3 kg moriak
  • soľ
  • tenké plátky slaniny

Plnka:

  • 500 g gaštanov
  • 3 dl vývaru
  • 60 g slaniny
  • 90 g strúhanky
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • citrónová kôra
  • zelená petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Pripravíme si plnku – umyté gaštany nakrojíme a varíme vo vode 10 až 15 minút. Potom ich vyberieme, vrchnú i spodnú šupku olúpeme, vložíme do vývaru a uvaríme do mäkka. Uvarené gaštany popučíme vidličkou alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme slaninu pokrájanú nadrobno, strúhanku, maslo, vajce, postrúhanú citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie a spolu premiešame. Následne očisteného moriaka zvnútra i zvonka osolíme, naplníme plnkou (brušnú dutinu naplníme len do troch štvrtín, lebo pri pečení zväčší svoj objem), zo zvyšnej plnky urobíme guľky a pridáme ich pri dopekaní k moriakovi. Prsia moriaka zakryjeme plátkami slaniny, obalíme do dvojitej vrstvy alobalu a pečieme v mierne vyhriatej rúre do mäkka asi 2 až 3 hodiny. Pol hodiny pred dopečením alobal odstránime. Ako prílohu môžete servírovať napríklad opekané zemiaky či zeleninu.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Chlebová omáčka

Potrebujeme:

  • 2 klinčeky
  • 1 cibuľu
  • 5 dl mlieka
  • soľ
  • 20 g masla
  • 90 g strúhanky

Postup: Klinčeky zapichneme do cibule, vložíme ju do mlieka, ktoré trochu osolíme, privedieme do varu, odstavíme a necháme stáť na teplom mieste asi 15 minút. Potom pridáme maslo, strúhanku a prevaríme. Pred podávaním cibuľu s klinčekmi vyberieme. Omáčku podávame s pečeným moriakom.


Mohlo by vás zaujať: Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?


USA – Zázvorové (ďumbierové) keksy

Potrebujeme:

  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice sirupu
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžičku potlčených klinčekov
  • mletú škoricu
  • strúhaný muškátový oriešok
  • 1 lyžičku mletého ďumbiera
  • kryštálový cukor

Postup: Cukor zmiešame so sirupom, pridáme zmäknuté maslo, vajce a vymiešame. Počas miešanie postupne pridáme múky, jedlú sódu, potlčené klinčeky, mletú škoricu, strúhaný muškátový oriešok a mletý zázvor. Cesto dôkladne vypracujeme a dáme do chladničky na 30 minút. Potom z neho vyformujeme guľky veľké ako vlašských orech, obalíme ich v kryštálovom cukre, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba a pečieme v stredne teplej rúre 15 minút.


Mohlo by vás zaujať: S chuťou do pečenia: Sladké drobnosti, ktorými na Vianoce zabodujete


Česká republika – Zemiakové šišky (slejšky)

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 2 vajcia
  • 350 g hrubej múky
  • 200 g masla
  • 100 g sušených hrušiek
  • kryštálový cukor

Postup: Uvarené, ošúpané a postrúhané zemiaky vypracujeme s vajcami, soľou a múkou. Potom z cesta urobíme šišky hrubé ako prst, vložíme do vriacej vody a varíme asi 15 až 20 minút. Ocedené šišky dáme na misu, polejeme roztopeným maslom posypeme podrvenými sušenými hruškami a kryštálovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Vianočné pečenie bez múky: Tieto delikátne chuťovky nemajú konkurenciu


Francúzsko – Pečené baranie stehno

Potrebujeme:

  • 900 g baranieho mäsa zo stehna
  • 80 g údenej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 50 g masti
  • 3 dl vývaru
  • maslo

Postup: Očistené, odblanené, umyté a osušené mäso prešpikujeme prúžkami slaniny, osolíme, okoreníme, opečieme z oboch strán v rozohriatej masti, podlejeme vývarom a upečieme do mäkka  a zlatista. Počas pečenia mäso polievame výpekom, ktorý podľa potreby dolievame horúcim vývarom. Upečené mäso vyberieme z pekáča, zo šťavy pozbierame tuk, pridáme vývar a maslo, krátko povaríme a precedíme. Upečené mäso pokrájame na plátky a prelejeme šťavou. Podávame s varenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?


Nemecko – Drážďanská vianočka

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 6 lyžíc mlieka
  • 60 g droždia
  • 100 g masti
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu postrúhanej citrónovej kôry
  • soľ
  • aníz
  • 100 g mandlí
  • 300 g hrozienok
  • rum
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • maslo
  • práškový cukor

Postup: Do múky nalejeme teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali droždie, pridáme roztopenú masť a maslo, postrúhanú citrónovú kôru, štipku soli a anízu, pokrájané mandle, hrozienka namočené v rume, pokrájanú kandizovanú kôru, niekoľko lyžíc rumu  a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu. Potom ho sformujeme do tvaru bochníka, dáme na vymastený plech, v strede narežeme a pečieme vo vyhriatej rúre 60 až 80 minút. Hotovú vianočku potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.


Ktoré zo spomínaných jedál ste už ochutnali? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close