Slané pečivo patrí k Vianociam, aj k Silvestru: Čím u hostí určite zabodujete?

Koláčiky

thinkstockphotos.com

Vianoce sa blížia rýchlosťou svetla a pre mnohých sa rovnakou rýchlosťou zvyšuje aj hladina stresu. Kopec povinností a nákupov, ktoré sú kvôli najkrajším sviatkom v roku potrebné, dá veru poriadne zabrať. Nehovoriac o Vianočnom či silvestrovskom varení a pečení. Kopu sladkých koláčov však treba vyvážiť aj niečím slaným. Inšpirovať sa môžete napríklad aj týmito rýchlymi a nenáročnými receptami na vynikajúce slané slávnostné pečivo.

Syrové hviezdy

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g taveného syra
  • 300 g masla
  • soľ
  • rascu na posypanie
  • vajce na potretie

Postup: Maslo a syr vyložíme z chladničky, aby mali pri príprave izbovú teplotu. Maslo zmiešame s múkou a primiešame doň aj tavený syr a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme a vykrajujeme z neho hviezdičky, prípadne iné ľubovoľné tvary. Vykrojené kúsky poukladáme na plech na pečenie vymastený maslom, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na10 minút, resp. kým nie je pečivo zlatisté. Je potrebné ho sledovať, nakoľko každá rúra pečie trocha inak.


Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Bryndzové trojuholníky

Potrebujeme:

  • ½ kg hladkej múky
  • 100 g bravčovej masti
  • 200 g bryndze
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 vajcia
  • soľ
  • sezam na posypanie

Postup: Do múky pridáme 1 vajce, masť, soľ, smotanu a bryndzu. Z týchto surovín vypracujeme cesto, ktoré uložíme na 2 hodiny do chladničky. Cesto potom vyvaľkáme a vykrajujeme z neho trojuholníčky. Dáme na plech na pečenie vymastený maslom, potrieme vajcom a posypeme sezamom. Dáme piecť do rúry na pečenie vyhriatej na 180°C asi na 10 – 15 minút. Stav bryndzových trojuholníčkov treba sledovať.


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Špenátová roláda

Potrebujeme:

Cesto:

  • 3 lyžice špenátu
  • 3 vajcia
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 biely jogurt
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli

Plnka:

  • 4 veľké lyžice tvarohu (podľa chuti, môžete dať aj viac)
  • malý strúčik cesnaku
  • soľ
  • 4 plátky šunky
  • 4 lyžice strúhaného syra

Postup: Z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkov pridáme soľ, jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľaháme. Na záver pridáme do zmesi aj špenát, sneh z bielkov a vymiešame. Cesto nanesieme na menší plech vymastený maslom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 minút, pričom cesto sledujeme. Upečené cesto zrolujeme ešte horúce pomocou utierky a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme, natrieme ju polovicou tvarohu zmiešaného s rozltačeným cesnakom a soľou. Potom naukladáme šunku, syr a natrieme zvyškom tvarohu. Dáme zapiecť ešte na 7 – 8 minút do rúry a necháme vychladnúť.


Aké chutné slané pećivo si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame