Vianoce sa blížia rýchlosťou svetla a pre mnohých sa rovnakou rýchlosťou zvyšuje aj hladina stresu. Kopec povinností a nákupov, ktoré sú kvôli najkrajším sviatkom v roku potrebné, dá veru poriadne zabrať. Nehovoriac o Vianočnom či silvestrovskom varení a pečení. Kopu sladkých koláčov však treba vyvážiť aj niečím slaným. Inšpirovať sa môžete napríklad aj týmito rýchlymi a nenáročnými receptami na vynikajúce slané slávnostné pečivo.
Syrové hviezdy
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 300 g taveného syra
- 300 g masla
- soľ
- rascu na posypanie
- vajce na potretie
Postup: Maslo a syr vyložíme z chladničky, aby mali pri príprave izbovú teplotu. Maslo zmiešame s múkou a primiešame doň aj tavený syr a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme a vykrajujeme z neho hviezdičky, prípadne iné ľubovoľné tvary. Vykrojené kúsky poukladáme na plech na pečenie vymastený maslom, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na10 minút, resp. kým nie je pečivo zlatisté. Je potrebné ho sledovať, nakoľko každá rúra pečie trocha inak.
Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov
Bryndzové trojuholníky
Potrebujeme:
- ½ kg hladkej múky
- 100 g bravčovej masti
- 200 g bryndze
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- soľ
- sezam na posypanie
Postup: Do múky pridáme 1 vajce, masť, soľ, smotanu a bryndzu. Z týchto surovín vypracujeme cesto, ktoré uložíme na 2 hodiny do chladničky. Cesto potom vyvaľkáme a vykrajujeme z neho trojuholníčky. Dáme na plech na pečenie vymastený maslom, potrieme vajcom a posypeme sezamom. Dáme piecť do rúry na pečenie vyhriatej na 180°C asi na 10 – 15 minút. Stav bryndzových trojuholníčkov treba sledovať.
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Špenátová roláda
Potrebujeme:
Cesto:
- 3 lyžice špenátu
- 3 vajcia
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 biely jogurt
- ½ balenia prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Plnka:
- 4 veľké lyžice tvarohu (podľa chuti, môžete dať aj viac)
- malý strúčik cesnaku
- soľ
- 4 plátky šunky
- 4 lyžice strúhaného syra
Postup: Z bielkov vyšľaháme sneh. Do žĺtkov pridáme soľ, jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľaháme. Na záver pridáme do zmesi aj špenát, sneh z bielkov a vymiešame. Cesto nanesieme na menší plech vymastený maslom a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 minút, pričom cesto sledujeme. Upečené cesto zrolujeme ešte horúce pomocou utierky a necháme vychladnúť. Vychladnutú roládu rozvinieme, natrieme ju polovicou tvarohu zmiešaného s rozltačeným cesnakom a soľou. Potom naukladáme šunku, syr a natrieme zvyškom tvarohu. Dáme zapiecť ešte na 7 – 8 minút do rúry a necháme vychladnúť.
Aké chutné slané pećivo si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na