Slávna tukožrútska polievka: Vyskúšate klasiku alebo modernú verziu?

Žena

profimedia.sk

Vianočné hodovanie je za nami a pre viacerých sa na obzore objavila ďalšia méta. Ako sa zbaviť nadbytočných „darčekov“, vo forme tukových zásob, z ostatného kalorického obdobia. Existuje mnoho nových diét a redukčných programov. Prečo ale nevyskúšať klasiku, ktorá roky funguje? Pripravíte si tradičnú tukožrútsku polievku z kapusty, alebo jej novšiu verziu?

Súčasťou chudnutia pomocou tukožrútskej polievky je aj týždňová diéta. Celá „tukožrútska“ koncepcia spočíva v rýchlom zhodení kilogramov, vďaka nízkej energetickej hodnote a obmedzenému výberu prijatých potravín. Je vhodná najmä pre tých ľudí, ktorí potrebujú za pár dní rýchlo schudnúť „do šiat“.

Kapusta je spojená so zdravím

Tukožrútska polievka pomáha nielen chudnúť, ale je tiež zdravá. Skladá sa totiž prevažne z kapusty, ktorá je ako už istotne viete, pre telo veľmi prospešná. Obsahuje vlákninu, vitamíny A, B, C aj  E a okrem toho minerály ako napríklad vápnik, železo, či draslík. Okrem toho je tiež zdrojom silných antioxidantov, ktoré sú pre ľudské telo veľmi cenné. Zabezpečujú preň ochranu pred zákernou rakovinou. Tento typ tukožrútskej diéty navyše sľubuje 2 – 5 kilový úbytok na váhe už za jeden týždeň.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Každá minca má dve strany

Tukožrútska polievka síce obsahuje zdravú kapustu, no aj tak nedokáže pokryť celú potrebu vitamínov a minerálov potrebných pre telo. Okrem toho neobsahuje ani bielkoviny, ktoré sú pre zdravú výživu tiež potrebné. Účinná je preto len krátkodobo a nie je vhodná na časté použitie. Okrem toho hrozí aj jo-jo efekt, takže ak si chcete po vysadení diéty udržať nižšiu hmotnosť, musíte zmeniť celkový príjem a zloženie potravy a začať opäť jesť postupne a s mierou. Negatívnym dôsledkom konzumácie zvýšeného množstva kapusty môže byť aj zvýšená plynatosť či nafukovanie. Počas celej diéty je potrebné veľa piť, vhodné sú bylinkové čaje, minerálne vody alebo obyčajná voda.

Klasická kapustová tukožrútska polievka

Potrebujeme:

  • 1 hlávku kapusty
  • 4 väčšie cibule
  • 3 zelené papriky
  • 4 paradajky
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • korenie
  • vegetu
  • kari korenie
  • petržlenovú vňať, alebo pažítku – podľa chuti

Postup: Kapustu aj ostatnú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Zalejeme vodou a varíme, kým nebude zelenina mäkká. Dochuťte koreninami a jedzte počas celého dňa.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Tukožrútsky jedálniček:

  1. deň: jedzte len polievku a ovocie (okrem banánov)
  2. deň: jedzte len polievku a zeleninu, na večeru si doprajte 1 väčší pečený zemiak s maslom
  3. deň: polievka + ovocie a zelenina podľa výberu
  4. deň: polievka + banán s nízkotučným mliekom
  5. deň: polievka + 1 porcia kuraciny s paradajkami
  6. deň: polievka + 1 porcia hovädziny so zeleninou
  7. deň: polievka + hnedá ryža, zelenina a ovocná šťava bez cukru

Moderná verzia

Aj tukožrútska polievka sa dočkala modernizácie. Recept na jej vylepšenie pochádza od amerického odborníka na výživu – Johna Foreyta. Funguje tak, že na rozdiel od klasickej tukožrútskej polievky obsahuje vyvážené množstvo všetkých potrebných živín, vrátane bielkovín. Každý deň musíte zjesť dve – tri porcie polievky, avšak s odstupom štyroch hodín. Na raňajky si doprajte krajec celozrnného chleba s plátkom šunky a paradajkou posypanou čiernym korením. Obmieňajte so sladkou verziou – bielym jogurtom s ovocím.


Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Nová tukožrútska polievka

Potrebujeme:

  • 500 gramov kuracích pŕs
  • 2 cibule
  • 200 g bielej fazule
  • 2 mrkvy
  • 2 zelery
  • 2 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 feferónku
  • soľ
  • vegetu
  • korenie
  • oregano
  • strúhaný syr

Postup: Na olivovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané mäso a opražíme. Pridáme aj prelisovaný cesnak, nakrájanú zeleninu, fazuľu a nadrobno nakrájanú feferónku, ale aj koreniny a bylinky. Nakoniec tesne pred dovarením pridáme do polievky aj nadrobno nakrájané paradajky bez šupky. Ku každej porcii na tanieri môžeme pridať trochu postrúhaného syru.


Pripravujete si známu tukožrútsku polievku? Akú receptúru používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: profimedia.sk, profimedia, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close