Keďže na prípravu steaku potrebujete drahšie mäso, o to viac zamrzí, keď sa nepodarí. Príliš tvrdý steak, alebo mäso bez chuti či šťavy. Aby ste sa tomu vyhli, stačí si nechať poradiť od známeho šéfkuchára, vďaka ktorému bude steak doslova dokonalý a stane sa gurmánskym zážitkom pre vašich hostiteľov.
Nebojte sa korenia
V prvom rade vytiahnite mäso z chladničky, no nedávajte ho hneď na panvicu. Počkajte 15 minút, kým nebude mať izbovú teplotu. Až potom ho začnite opekať, pričom nešetrite s korením. Tretina korenia sa totiž stratí v oleji, na ktorom sa steak opeká. Dajte si preto záležať na dostatočnom osolení a okorenení mäsa. Staviť môžete okrem mletých verzií aj na čerstvo nadrvenú morskú soľ a drvené korenie. Vďaka tomu získa mäso výraznejšiu chuť.
Ako zistiť, či už je hotový?
Po rozpálení oleja vám neostáva nič iné, ako vložiť na panvicu kúsok mäsa. Ak máte radi rare, opekajte ho 3 minúty z každej strany. Chutí vám medium rare? Pridajte jednu minútu navyše. Je však dôležité odsledovať si to, keďže záleží od hrúbky mäsa. Pomôže vám hmat, rare steak by mal byt rovnako mäkký ako stred vašej dlane a medium rare bude o niečo tvrdší.
Vidličkou NIE
Šťavnaté mäso je snom každého milovníka steaku. Keď ho budete opekať, nepichajte doň vidličkou, ale radšej zvoľte grilovacie kliešte. Má spodná strana mäsa inú farbu a stiahla sa? Je na čase obrátiť mäso. Nezabúdajte ani na bylinky, napr. na tymián, rozmarýn a pokojne aj cesnak, ktoré môžete pridať do panvice.
Prichádza na rad najdôležitejší krok. Ku koncu opekania, približne 1 minútu pred dorobením mäsa, pridajte maslo, ktoré sa v panvici rozpustí a vytvorí bublinky. Mäso niekoľkokrát polejte maslom, ktoré zo steaku spraví šťavnatú lahôdku. To podporíte tiež tým, ak necháte mäso pár minút len tak v izbovej teplote. Následne ho pokrájajte na plátky hrubé minimálne pol centimetra, aby ste neprišli o šťavu i chuť.
Sledujte náš Instagram
Zdieľať na