Fialové, žlté a červené šťavnaté plody sú obľúbeným ovocím, darí sa mu v každom kúte Slovenska. Z bohatej úrody sliviek, ktorá predznamenáva príchod jesene, určite zvýši aj na rôzne dobroty. Okrem slivovice, slivkového lekváru a kompótu vyskúšajte tieto recepty.
Slivková nutela
Výborná nátierka je obmenou k rôznym druhom lekvárov a džemov, má čokoládovo-kyslastú chuť a je zdravšia ako čokoládové nátierky z obchodu.
Potrebujeme:
- 2 kg odkôstkovaných sliviek
- 1 kg cukru
- 100 g horkej čokolády
- 150 g kakaa
Postup: Slivky dáme variť do väčšieho hrnca, občas premiešame, aby neprihoreli. Keď sú rozvarené, pridáme cukor, necháme rozpustiť a vmiešame na kúsky polámanú čokoládu. Odstavíme, vsypeme kakao, dobre rozmiešame a dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Plníme do malých zaváracích pohárov, sterilizujeme 15 minút.
Tip: Slivky ľahšie odkôstkujeme, ak ich dáme do hlbšieho pekáča a pečieme v rúre 30 minút pri teplote 150°C. Slivky popukajú a jednoducho z nich vyberieme kôstky pomocou vidličky. Takéto slivky potom stačí variť kratšie.
Tiež by vás mohlo zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie
Čatní so slivkami
Čatní je dochucovacia omáčka, ktorá pochádza z indickej kuchyne. Má výraznú chuť, podáva sa k vegetariánskym jedlám, k mäsu, používa sa aj na prípravu marinád. Po otvorení stráca pri skladovaní intenzívne chute, preto ju spotrebujte čo najskôr.
Potrebujeme:
- 1 kg sliviek
- 6 ks kyslých jabĺk
- 3 cibule
- 1 polievkovú lyžica soli
- 150 g cukru alebo medu
- 1,5 lyžičky mletej škorice
- 1 polievkovú lyžicu mletého zázvoru
- 1,5 lyžičky mletého korenia (alebo 4 chili papričky)
- 15 ks klinčekov
- 1/2 l jablčného alebo vínneho octu
Postup: Jablká a cibuľu očistíme a pokrájame na drobné kúsky, slivky odkôstkujeme. Pridáme ostatné prísady a varíme do zhustnutia asi 45 minút. Rozmixujeme a horúce plníme do malých pohárov. Na pár minút otočíme hore dnom, prevrátime naspäť a prikryté necháme vychladnúť.
Tiež by vás mohlo zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?
Slivková zmrzlina
Potrebujeme:
- 270 g odkôstkovaných sliviek
- 70 ml vody
- asi 100 g trstinového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup: Slivky podusíme s vodou asi polhodinu, podľa zrelosti, až dobre zmäknú. Pridáme cukor a rozmiešame, aby sa rozpustil. Necháme vychladnúť, potom rozmixujeme nahladko a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Prelejeme do vhodnej nádoby a dáme zmraziť. Zmrzlina bude nadýchanejšia, ak ju počas zmrazovania párkrát premiešate.
Tiež by vás mohlo zaujať: Slivky a zdravie: Ktoré sú pre vás lepšie – surové či sušené?
Slivkový koláč s posýpkou
Hrnčekový koláč bez kysnutia je rýchly a s posýpkou je jednoznačne hitom medzi slivkovými koláčmi. Hrnček použite s objemom 250 ml.
Potrebujeme:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček detskej krupice
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček kyslého mlieka
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 vajcia
- slivky
- na posýpku: asi 50 g masla, práškový cukor, hrubá múka alebo krupica
Postup: Vo väčšej nádobe zmiešame sypké prísady, pridáme olej, vajcia a mlieko, dobre vymiešame. Na vymastený, múkou vysypaný plech (môžete použiť aj papier na pečenie) rovnomerne rozotrieme cesto a navrch poukladáme polovice sliviek šupkou nadol. Z roztopeného masla, cukru a múky vymiešame v malej miske posýpku, správna konzistencia je taká, keď sa tvoria malé hrudky. Posypeme koláč a pečieme na 180°C 25-30 minút do zlatista.
Tiež by vás mohlo zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené
Pšenový koláč so slivkami
Iná verzia pre bezlaktózovú a bezlepkovú diétu a pre všetkých, čo radi skúšajú zdravé koláče.
Potrebujeme:
- 3 celé vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 1 dl oleja
- hrsť slnečnicových semien
- 300 g pšena
- olej/maslo a kukuričná múka (strúhanka) na vymastenie
- slivky
Postup: Pšeno pred varením prepláchnime vriacou vodou, potom ho uvarme v menšom hrnci v 1,5-násobnom množstve vody, pokiaľ sa voda vstrebe a nechajte dôjsť po pokrievkou 15 minút. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, primiešame olej, slnečnicové semená a uvarené pšeno. Väčšiu sklenenú zapekaciu misu vymastíme a vysypeme, rozotrieme polovicu cesta, poukladáme slivky a prekryjeme zvyšným cestom. Pečie sa pri teplote 170°C do zlatista 25-30 minút.
Máte radi slivky? Aké ďalšie zdravé recepty s použitím tohto ovocia by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.
Zdieľať na