Slnko našim očiam škodí: Čo všetko nám hrozí a ako sa ubránime riziku?

slnko

gettyimages

Až 80 % percent informácií, ktoré sa k nám dostávajú, spracovávame zrakom. Hoci sa každoročne zdôrazňuje ochrana pokožky pred škodlivým UV žiarením, na oči sa zabúda.

Ultrafialové žiarenie je súčasťou spektra slnečného žiarenia, preto sa mu nedá vyhnúť. Ľudské telo ho potrebuje na tvorbu dostatočných zásob vitamínu D. Vo veľkých dávkach však spaľuje pokožku a vážne poškodzuje zrak. Aké ochorenia zraku vám hrozia a ako si svoje oči čo najlepšie chrániť?

Suché oko až šedý zákal

Ultrafialové žiarenie (UV – z ang. ultra violet) sa delí na UVA, UVB a UVC žiarenie. Najnebezpečnejšie UVC žiarenie pohlcuje atmosféra, približne 90 % tvorí dlhovlnné UVA žiarenie a zvyšok krátkovlnné UVB žiarenie.

  • UVA žiarenie sa dostáva hlbšie do štruktúry pokožky a môže spôsobiť nezvratné škody. Preniká aj do vnútra oka – až na sietnicu, poškodzuje ju a zvyšuje riziko šedého zákalu, slepoty alebo makulárnej degenerácie.
  • UVB žiarenie na rozdiel od UVA nepreniká tak hlboko. Spôsobuje začervenanie a spálenie pokožky na povrchu a negatívne pôsobí na očnú rohovku. Vo videní sa tak objavujú škvrny a rozmazané miesta. Typickým znakom nadmerného pôsobenia žiarenia na šošovku je stav, kedy po návrate do vnútra na krátku chvíľu takmer nevidíte. Prítomné môže byť aj štípanie, pálenie a pocit suchého oka.

Mohlo by vás zaujímať: Slnko, voda, klimatizácia: Oči dostávajú v lete zabrať – ochráňte ich!

Ochrana iba cez leto nestačí

Väčšina ľudí žije v mylnej domnienke, že zrak treba chrániť iba počas letných mesiacov. Je pravdou, že intenzita UV žiarenia narastá približne od mája a klesá od septembra, ale významne súvisí aj nadmorskou výškou a geografickou polohou. Hodnota UV žiarenia je preto omnoho vyššia na horách a v krajinách bližšie k rovníku. Počas dňa dosahuje maximum medzi 10.-14. hodinou. Do kontaktu s UV žiarením prichádzame dokonca aj vtedy, keď je zamračené. A čo je azda najhoršie – UV žiarenie sa odráža od lesklých, hladkých a svetlých plôch a svoju intenzitu zosilňuje. Preto sme doslova oslepení, keď sa pozrieme na sneh, lesklú dlažbu, hladký betón, jemný piesok či vodnú hladinu.

UV filter je pri výbere okuliarov kľúčový

Prvou voľbou pri ochrane zraku je kúpa slnečných okuliarov. Tmavé sfarbenie  však nesúvisí s lepšou UV ochranou. Ide iba o farebný filter, ktorého úlohou je rozptýliť jas. Dokonca aj okuliare so svetlými sklami môžu mať vysoký stupeň UV filtra. Okuliare s tmavými sklami by mali mať čo najsilnejší UV filter, ktorý zachytí celé spektrum UV žiarenia, teda UV 400. Tmavá farba na sklách okuliarov totiž rozširuje šošovku. Ak nie je UV filter dostatočne silný (alebo dokonca absentuje), do oka vstupuje ešte viac UVA žiarenia ako bez okuliarov.

Mohlo by vás zaujímať: Oči ako jastrab aj vo vyššom veku: Urobte niečo pre svoj zrak ešte dnes

Kontaktné šošovky sú najúčinnejšie

Akým spôsobom sa ochrániť pred bočným a odrazeným svetlom? Tento problém väčšina moderných okuliarov nerieši a k oku sa tak dostáva odrazené UV žiarenie aj popod nich. Existujú síce aj také, ktoré majú posilnenú periférnu ochranu, ide však skôr o výbavu vysokohorských turistov a lyžiarov ako o bežný štandard. V optikách nájdete kvalitné šošovky (určené aj na korekciu chýb zraku), ktoré majú UV filter s účinnosťou 98 – 100 %. Ak nemáte šošovky v obľube, nezabúdajte na pokrývky hlavy a nepozerajte sa na lesklé plochy.

Pomôžu aj antioxidanty

Pre oči sú veľmi prospešné vitamíny A, C a E. Na to, aby ste si ich čo najdlhšie udržali zdravé, potrebujete aj antioxidanty luteín a zeaxantín. Ide o karotenoidy, ktoré sú zodpovedné za zelené, žlté až oranžové sfarbenie niektorých druhov ovocia a zeleniny. V ľudskom tele sa koncentrujú predovšetkým v očiach, v žltej škvrne a v mozgu. Znižujú riziko makulárnej degenerácie nielen pod vplyvom UV žiarenia, ale aj v dôsledku starnutia oka a očných nervov. Cennými zdrojmi týchto látok sú kučeravý kel, špenát, púpavové listy, žerucha, mrkva, paprika, paradajky, ale aj kukurica a obilniny.

Ako sa pred slnkom chránite vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close