Čerstvosť má zásadný vplyv: Vedeli ste, že tohtoročné vlašské orechy bežne v reťazcoch nekúpite?

Orechy.

Orechy sú súčasťou Vianoc na Slovensku celé storočia. Zdroj: Getty Images

Sú bohaté na minerály, prospievajú nášmu zdraviu a v rôznych podobách sú súčasťou azda každého sviatočného stola. Aké druhy orechov si na Vianoce doprajeme najčastejšie a na čo si dať pri ich kúpe a uchovávaní pozor?

Orechy sú súčasťou Vianoc na Slovensku celé storočia a inak to podľa Petra Podhájeckého z Nutivy nie je ani dnes. „Pri niektorých druhoch vidíme v nákupoch nárast o stovky percent. Najviac sa predávajú blanšírované mandle, vlašské orechy, kešu a lieskovce. V období Vianoc si ľudia častejšie doprajú aj o niečo drahšie a menej tradičné pekanové či píniové oriešky.“  

Kešu milujeme

Slováci si počas Vianoc pochutnávajú na orechoch doslova z celého sveta. Napríklad kešu sa dovážajú z Vietnamu či z Afriky, mandle zase zo Španielska, Talianska alebo Kalifornie. Každoročne sa prejavujú aj určité trendy v obľube jednotlivých druhov – minulý rok boli suverénnym víťazom kešu orechy. Obľube sa tešia aj dnes, aj keď už s menším odstupom od mandlí či vlašských orechov.    

Podľa údajov jedného z top slovenských predajcov orechov a sušeného ovocia stúpa popularita orieškov, ale aj ovocia v čokoláde. „V niektorých domácnostiach ide nielen o maškrtenie, ale aj o zdravší typ pohostenia, ktorým sa dopĺňa stôl počas vianočných návštev.“

Peter Podhájecký.
Kešu orechy patria podľa Petra Podhájeckého z Nutiva na Slovensku medzi najobľúbenejšie. Zdroj foto: Nutiva

Orechy z aktuálnej sezóny nekúpite všade

Niektoré gazdinky začínajú s pečením niekoľko týždňov pred Vianocami, aby suché druhy pečiva stihli odležať a boli čo najchutnejšie. Suroviny si preto často zaobstarávajú s väčším predstihom.

„Časť zákazníčok nakupuje v predstihu, pokojne už v septembri či októbri. Časť zase čaká na informáciu, že máme novú, tohtoročnú úrodu. Vlašské orechy teda objednávajú koncom novembra či v decembri.“ 

V tomto majú orechy z Nutivy výhodu oproti klasickým obchodným reťazcom. Do bežných supermarketov sa úroda z aktuálneho zberu zväčša dostáva až v priebehu budúceho roka. Jej cesta k zákazníkovi je totiž podstatne dlhšia, navyše treba najskôr dopredať zásoby z minulej sezóny, aby nevyšli navnivoč.

Ak chcete na Vianoce čerstvé orechy z aktuálnej sezóny, je vhodné si ich objednať u overeného dodávateľa napríklad online. Konkrétne v Nutive kúpite čerstvé vlašské orechy Bonitas z aktuálneho zberu už dnes.

Čerstvosť má pritom na chuť a kvalitu zásadný vplyv. Mastné kyseliny, ktoré orechy obsahujú, pomerne rýchlo oxidujú a výsledkom môže byť zatuchnutosť či zmena ich farby. Preto treba dbať aj na ich správne skladovanie.

Nutiva.
Nutiva ponúka kvalitné zdravé maškrty pre deti aj dospelých. Zdroj foto: Nutiva

Proti plesni a zatuchnutosti pomôže správne skladovanie

Zatiaľ čo orechy v škrupine si zachovajú dobré vlastnosti na suchom a tmavom mieste počas niekoľkých mesiacov, pri lúpaných orechoch je situácia iná.

„Ideálne podmienky pre orechy sú chlad, tma a nízka vlhkosť. Pri skladovaní doma ich treba dať do nepriedušnej nádoby na tmavé miesto. Na skladovanie dlhšie ako mesiac je vhodná chladnička. Ak máte veľké zásoby, ktoré chcete udržať čerstvé čo najdlhšie, môžete ich dať aj do mrazničky,“ vysvetľuje Peter Podhájecký z Nutivy.

Kvalitu samotných orechov môže ovplyvňovať množstvo faktorov od počasia počas ich dozrievania cez načasovanie ich zberu až po prevoz či balenie. V prípade vlašských orechov môže byť ich slabinou sklon k oxidácii a zatuchnutosti. Lieskovce sú zas náchylné na škodcov a plesne. Mandle či kešu orechy sú citlivé na vlhkosť, ktorá spôsobuje stratu chrumkavosti. Preto je dôležité, od koho orechy kupujete.

„Aby sme ponúkli zákazníkom najlepšiu možnú kvalitu, predávame orechy len od overených a osobne navštívených fariem. Pri každej šarži kontrolujeme vlhkosť orechov a robíme senzorické analýzy v laboratóriu. Následne pri balení sa robí ďalšia dvojitá kontrola a veľmi dôležité je správne skladovanie. Zároveň orechy aj ovocie balíme v jednej z mála slovenských baliarní so špeciálnou certifikáciou kvality IFS,“ vysvetľuje Peter Podhájecký z Nutivy.

Vďaka všetkým týmto opatreniam si môžete dopriať na pečenie či sviatočný stôl chutné a čerstvé orechy aj vy. A je len na vás, aký druh si vyberiete.

3 tipy (nielen) na Vianoce

Orechy na chrumkanie aj na pečenie

Natural, pražené, solené, blanšírované – rôzne úpravy a rôzne druhy ideálne na pečenie aj ako zdravá maškrta. Špeciálne odporúčame vlašské orechy Bonitas, ktoré sú najčerstvejšie, aké dnes môžete v obchodoch zohnať.

Orechy v čokoláde

Nechce sa vám vypekať množstvo druhov vianočných koláčov? Naservírovať môžete aj misku s orechmi v čokoláde. Variácie sú rôzne. Nás zaujala napríklad novinka – pražené mandle v bielej a mliečnej čokoláde s mletou kávou alebo kešu v čokoláde a slanom karameli.

Zdravé maškrty pre deti

Pochúťky z Nutivy v podobe orechov, rôznych verzií ovocia či zeleniny ocenia drobci, ale aj dospelí. Originálne bio ovocné guľôčky Bonitas získali dokonca cenu kvality a chuti na veľkej svetovej výstave v kalifornskom Anahaime. Výborné sú aj mixy s lyofilizovaným ovocím či zeleninou, samozrejme, bez pridaného cukru.

Pozrite si celú ponuku Nutivy

Nutiva.
Je len na vás, aký druh orechov si vyberiete. Zdroj: Nutiva

Advertoriál pripravený v spolupráci s Nutiva.

 

Odporúčame