Slováci solia priveľa: Ako ste na tom vy?

Solenie

thinkstockphotos.com

Soľ je základnou pochutinou, ktorú pridávame takmer do každého jedla. Ochutí a zároveň prospieva telu – ak je jej primerané množstvo. Žiaľ, zdá sa, že jej míňame podstatne viac, ako by sme mali.

Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. Jeho hodnoty možno ovplyvniť aj znížením príjmu soli. Priveľa soli tiež ohrozuje obličky a spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele.

Viac soli len keď sa viac potíte

Výskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci solia viac, ako je zdravé. ,,Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac päť gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac,“ hovorí prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.

Prijímame dvakrát toľko

Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov soli. Problémy sú už so stravou detí, a to aj predškolského veku, upozornila vlani správa ministerstva zdravotníctva. Odborníci vo Veľkej Británii realizovali prieskum a zistili, že najviac soli v potrave obsahuje chlieb a pečivo. ,,Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií,“ skonštatoval Mojto.


Mohlo by vás zaujať: Solenie od A po Z: Akú soľ používať a čím všetkým presolené jedlá zachrániť?


Chlieb sa solí menej

Pre veľa soli v strave Slovákov sa vlani menila vyhláška ministerstva zdravotníctva. Kuchári, pekári či výrobcovia potravín musia od decembra 2015 menej soliť. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli je v pečive i v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov k jednému kilogramu. Od decembra to je rôzne.Chlieb či pečivo majú limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky. Hotové jedlá v reštauráciách majú limit 13 gramov na kilogram. Výnimku majú napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo môžu použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.

Pozor pri varení

So soľou treba byť opatrní aj pri domácom použití. Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli. Myslite však aj na skrytú soľ v spomínanom pečive, prefabrikátoch a ostatných potravinách, ktoré nepripravujete priamo doma. Používať možno niekoľko druhov.


Mohlo by vás zaujať: Soliť či nesoliť: Spoznajte tú správnu mieru!


Akú soľ si vybrať?

Za najzdravšiu sa považuje morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Faktom však je, že pri takom malom príjme nejde o zásadný rozdiel a telo ľahko získa tieto minerály aj z iných zdrojov.

Klasická kuchynská soľ je obahatená o jód, ktorý je pre správne fungovanie tela nevyhnutný. Vďaka jódovanej soli takmer vymizlo zväčšenie štítnej žľazy – struma. Táto soľ by teda určite tiež mala mať miesto na vašom stole. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ. Pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu, kde sa ložiská formovali milióny rokov.


Patríte k milovníkom slaných jedál? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, TASR
Odporúčame