Obľúbená slovenská klasika trikrát inak: Recepty na pirohy s bryndzou či makom sú božské!

Pirohy na tanieri s opraženou cibuľkou

Pirohy s bryndzou má rád snáď každý Slovák (Foto: Gettyimages)

Máte ich radi na sladko, či na slano? Pirohy patria k jedlám, ktoré sú považované za slovenskú klasiku. Mnohí si ich určite zamilovali ešte v detstve, keď im ich pripravovala babička. A veľkej obľube sa tešia aj dnes. V obchodoch síce nájdete mrazené pirohy v podobe polotovarov na najrôznejšie spôsoby, no domáce vždy zostane domácim. Ak máte chuť na bezmäsitý obed či večeru, pirohy budú určite to pravé orechové. Alebo makové?

Lekvárovo-makové pirohy

Potrebujeme:

– 750 g polohrubej múky
– 1 vajce
– vlažnú vodu
– soľ
– lekvár
– práškový cukor
– roztopené maslo
– pomletý mak

Postup: Zmiešame polohrubú múku, vajcia, štipku soli a vody. Dôkladne vymiesime a vypracujeme cesto, ktoré následne rozvaľkáme. Nakrájame na štvorce, naplníme lekvárom a spojíme vidličkou. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme, dáme do misky, posypeme pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, a polejeme roztopeným maslom.


Mohlo by vás zaujať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Zemiakovo-bryndzové pirohy

Potrebujeme:

– 400 g zemiakov
– 500 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– 70 g masla
– 140 g bryndze
– cibuľku
– lahôdkovú kyslú smotanu
– údenú slaninku

Postup: Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pretlačíme, resp. najemno nastrúhame. Odoberieme cca 3 polievkové lyžice a pridáme k nim múku, vajcia, soľ a 200 ml teplej vody. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Necháme postáť asi desať minút. Zatiaľ si urobíme plnku: vymiešame zvyšné zemiaky, bryndzu a maslo, jemne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a vykrajujeme kolieska. Tie naplníme plnkou, kraje preložíme a pritlačíme vidličkou. Varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali trochu oleja a soli. Doba varenia po zovretí je cca 4 – 7 minút. Uvarené pirohy opláchneme vlažnou vodou. Slaninku pokrájame na drobné kocky a opražíme. Polejeme ňou pirohy, pridáme kyslú smotanu a ozdobíme opraženou cibuľkou.


Mohlo by vás zaujať: Jedna láska, tisíce receptov: Slováci pirohy milujú, každý ich robí trochu inak


Tvarohové pirohy

Potrebujeme:

– 800 g múky
– 2 dl mlieka
– 40 g cukru
– 5 vajec
– 250 dl vody
– soľ

Na plnku:

– 300 g tvarohu
– 5 vajec
– 220 g cukru
– 100 g masla

Postup: Najskôr zmiešame múku, vajcia, mlieko, vodu, cukor a soľ, a pripravíme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1/2 cm a vykrajujeme z neho štvorčeky. 200 g tvarohu pretlačíme, pridáme vajcia, cukor a soľ, a dobre premiešame. Hotovou plnkou naplníme štvorčeky cesta a spojíme dva protiľahlé rohy tak, aby sme dostali trojuholník. Okraje pritlačíme prstami a zarovnáme kolieskom. Uvaríme v osolenej vode. Pirohy na tanieri polejeme rozpusteným maslom, posypeme zvyšným tvarohom a poprášime cukrom.


Aké pirohy si doma pripravuje vy a ktoré vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame