Smaltovaný riad je opäť v móde. Viete aké má prednosti?

Hrniec

domace.sk

Myslíte si, že ste sa ocitli niekde na dedine v babičkinej kuchyni? Omyl! Tento starý známy spôsob výroby hrncov a kuchynského riadu má stále svoje výhody oproti moderným produktom z nerezu a dokáže im výborne konkurovať.

 

Aj keď by sa mohlo zdať, že smaltovaný hrniec je prežitok z čias našich starých mám, nie je tomu tak. Dnešná výroba ponúka kvalitný smaltovaný riad v rôznych tvaroch, veľkostiach, farbách aj dekoroch. Aby sme vás presvedčili, vyberáme niektoré výhody smaltovaného riadu potvrdené vedeckým výskumom v Českej republike:

  • vysoká odolnosť proti hrdzaveniu
  • sú zdravotne nezávadné – neabsorbujú pachy ani baktérie
  • nemenia svoje vlastnosti ani po rokoch – odolné voči poškriabaniu aj pripáleniu
  • vďaka výborným tepelným vlastnostiam šetria energiu
  • jednoduché čistenie vďaka hladkému povrchu
  • vyrábané v štýlovom retro alebo country dizajne, ale tiež v modernom prevedení

V Českej republike má výroba kvalitného smaltovaného riadu viac ako storočnú tradíciu. Hrnce, panvice, cedníky a kastróliky značky SFINX boli azda v každej domácnosti v Česku aj na Slovensku. Dnes tieto tradičné výrobky nájdete pod značkou Belis, ktorá pokračuje vo výrobe s použitím najnovších technológií a poznatkov.

Vedeli ste, že…

Smaltovanie je technika stará viac ako 2000 rokov a používala sa už v Byzantskej ríši, kde slúžila hlavne na vytváranie náboženských predmetov.

Smaltovaný povrch hrncov tvorí vlastne vrstva skla, ktorá sa pôsobením teploty nad 800ºC stáva veľmi odolnou a v podstate nezničiteľnou.

Smaltovaná vrstva na hrncoch sa kedysi nazývala email [čítaj tak ako vidíš], presne tak ako sa volajú dnes naše virtuálne schránky na internete. 

Zdroj: domace.sk, Foto: domace.sk, PR článok
Odporúčame