Myslíte si, že ste sa ocitli niekde na dedine v babičkinej kuchyni? Omyl! Tento starý známy spôsob výroby hrncov a kuchynského riadu má stále svoje výhody oproti moderným produktom z nerezu a dokáže im výborne konkurovať.
Aj keď by sa mohlo zdať, že smaltovaný hrniec je prežitok z čias našich starých mám, nie je tomu tak. Dnešná výroba ponúka kvalitný smaltovaný riad v rôznych tvaroch, veľkostiach, farbách aj dekoroch. Aby sme vás presvedčili, vyberáme niektoré výhody smaltovaného riadu potvrdené vedeckým výskumom v Českej republike:
- vysoká odolnosť proti hrdzaveniu
- sú zdravotne nezávadné – neabsorbujú pachy ani baktérie
- nemenia svoje vlastnosti ani po rokoch – odolné voči poškriabaniu aj pripáleniu
- vďaka výborným tepelným vlastnostiam šetria energiu
- jednoduché čistenie vďaka hladkému povrchu
- vyrábané v štýlovom retro alebo country dizajne, ale tiež v modernom prevedení
V Českej republike má výroba kvalitného smaltovaného riadu viac ako storočnú tradíciu. Hrnce, panvice, cedníky a kastróliky značky SFINX boli azda v každej domácnosti v Česku aj na Slovensku. Dnes tieto tradičné výrobky nájdete pod značkou Belis, ktorá pokračuje vo výrobe s použitím najnovších technológií a poznatkov.
Vedeli ste, že…
Smaltovanie je technika stará viac ako 2000 rokov a používala sa už v Byzantskej ríši, kde slúžila hlavne na vytváranie náboženských predmetov.
Smaltovaný povrch hrncov tvorí vlastne vrstva skla, ktorá sa pôsobením teploty nad 800ºC stáva veľmi odolnou a v podstate nezničiteľnou.
Smaltovaná vrstva na hrncoch sa kedysi nazývala email [čítaj tak ako vidíš], presne tak ako sa volajú dnes naše virtuálne schránky na internete.
Zdieľať na