Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie?

Tiramisu

thinkstockphotos.com

Smotana – základ základov všetkých skvelých zákuskov. Je síce pravda, že nie tých najzdravších a nekalorických, ale čo by sme zo života mali, ak by sme si občas nevychutnali niečo naozaj dobré. Doprajte si preto aspoň občas skutočné lahôdky, ktoré sú navyše nenáročné na prípravu, no o to chutnejšie.

Jahodová torta

Potrebujeme:

  • 300 g zaváraných jahôd
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • 6 lyžíc vody
  •  ½ prášku do pečiva

Plnka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 ml. kyslej smotany
  • 2 vanilkové cukre
  • 1 balík šľahačkového stužovača
  • 2 balíčky želatíny

Postup: Práškový cukor vymiešame s vajcami. Pridáme vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva, poriadne zamiešame a nalejeme do okrúhlej tortovej formy. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút. Do šľahačky nasypeme vanilkový cukor, stužovač a vymiešame z nej šľahačku. Vmiešame do nej aj kyslú smotanu a vylejeme na vychladnutý korpus. Na krém poukladáme jahody, ktoré zalejeme želatínou pripravenou podľa návodu. Dáme stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády


Kávový nepečený koláč

Potrebujeme:

  • 1 balík dlhých piškót
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 mascarpone
  • 2 dcl silnej rozpustnej kávy
  • kryštálový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • kúsok karamelového likéru
  • kakao na posypanie

Postup: Kávu oslaďte 1 lyžičkou cukru a pridajte do nej likér. Do smotany pridajte jednu lyžicu kryštálového cukru a vanilkový cukor. Vyšľahajte na šľahačku a primiešajte do nej mascarpone. Piškóty omočte v káve a ukladajte na dno strednej misy. Keď obsiahnete celé dno, potrite ich vrstvou krému. Vrstvenie opakujte, kým sa vám neminú suroviny, pričom poslednú hornú vrstvu by mal tvoriť krém. Tú posypte kakaom a dajte stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Trasená torta: Výborný a jednoduchý dezert nielen na sviatky


Šumienkový so smotanovou plnkou

Potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 dcl olej
  • 1 dcl mlieka
  • 4 vajcia
  •  1 prášok do pečiva

Krém:

  • 500 ml kyslej smotany
  • 1 prášková šľahačka
  • 150 ml mlieka
  • Šumienková poleva:
  • 800 ml vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 Zlaté klasy
  • 1 šumienku podľa chuti

Postup: Cukor vymiešame so žĺtkami. Pridáme mlieko, olej, aj múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na vymastený plech a dáme piecť pri teplote 180°C asi na 15 – 20 minút. Práškovú šľahačku vymiešame v mlieku a vyšľaháme ju. Zapracujeme do nej kyslú smotanu a vanilkový cukor. Krém natrieme na vychladnuté cesto. Asi 2 dcl. vody privedieme do varu a rozpustíme v nej cukor. Vo zvyšku vody rozmiešame Zlatý klas a šumienku, ktoré vlejeme do vriacej vody s cukrom. Varíme do zhustnutia a vychladnutý krém nalejeme na korpus s krémom. Necháme stuhnúť v chladničke.


Poznáte nejaké ďalšie recepty na chutné smotanové torty? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame