Snažíte sa chudnúť a stále nič? Možno vám chýba niektorý z týchto prvkov

Žena

thinkstockphotos.com

V snahe dosiahnuť ideálnu hmotnosť sme často pripravení aj hladovať. Odborníci na výživu však tvrdia, že trvalo schudnúť môžeme len, ak budeme jesť. A to nielen preto, že si organizmus prestane robiť zásoby s každou prijatou kalóriou. Telu treba dodávať aj živiny potrebné na chudnutie. Aké sú to látky a ktoré potraviny ich obsahujú?

Vápnik podporuje metabolizmus

Vápnik je stopový prvok, ktorý odborníci na výživu v súvislosti s chudnutím uvádzajú na prvom mieste. Práve vápnik je zapojený do metabolizmu buniek. Ak je tento stopový prvok v organizme v dostatočnom množstve, metabolizmus je rýchly a my ľahšie chudneme. Ak je ho málo, metabolizmus je pomalý. Okrem toho je vápnik potrebný pre normálne fungovanie nervového systému.

Kde ho nájdete?

Vápnik sa vyskytuje v mnohých potravinách, ale najlepšie sa absorbuje z mlieka. Napokon je tu tiež prítomný vitamín D a fosfor, pomocou ktorých sa tento stopový prvok optimálne absorbuje. Ak chceme prijať dennú dávku vápnika, stačí vypiť 400 – 600 ml mlieka, kefíru alebo jogurtu. Najlepšie s obsahom tuku 1,5 – 2,5 %.


Mohlo by vás zaujať: Trápite sa diétou, cvičíte, a výsledky nikde? Tu je 8 možných dôvodov


Železo pre dostatok kyslíka

Železo je po vápniku druhým najdôležitejším stopovým prvkom na chudnutie. Pri nedostatku tohto  prvku krv nemôže prenášať kyslík a bez náležitého množstva kyslíka nefunguje správne  metabolizmus.

Kde ho nájdete?

Dodať spolu s jedlom dostatočné množstvo železa nie je vždy ľahké. Ak však budete jesť 1 – 2-krát týždenne pečeň a červené mäso, zabezpečíte si ho dostatok. Okrem toho sa veľa železa nachádza v sóji, šošovici, fazuli, sušených marhuliach či brokolici.

Jód je dôležitý pre štítnu žľazu

Nedostatok jódu vedie k hypotyreóze, k zníženej funkcii štítnej žľazy pri nedostatočnej produkcii hormónov. Zlá funkcia štítnej žľazy spomaľuje mnoho procesov vrátane straty telesnej hmotnosti.

Kde ho nájdete?

Štatistiky hovoria, že čím sa krajina nachádza ďalej od mora, tým je väčšia pravdepodobnosť, že strava jej obyvateľov trpí nedostatkom jódu, pretože sa prirodzene nachádza najmä v rybách, morských plodoch či riasach. Na Slovensku je aj bežná soľ jodidovaná, teda obohatená o jód, takže potreby bežného človeka pokrýva. Preto pozor najmä ak kupujete morskú soľ bez jódu.


Mohlo by vás zaujať: 25 tipov, ktoré pomôžu schudnúť aj vám: Začnite strácať kilá ešte dnes!


Sodík a draslík musia byť v rovnováhe

Tieto dvaja stopové prvky regulujú rovnováhu vody v tele. Presnejšie, rovnováhu bunkovej a medzibunkovej tekutiny. Pri narušení vzniká opuch a priberanie na váhe. Podľa štatistík priemerný človek zvyčajne spotrebuje príliš veľa sodíka, ale draslíka minimum. Aj keď sa budete snažiť soliť čo najmenej, spotrebu sodíka nie je možné obmedziť, pretože sa vo veľkom množstve nachádza v konzervovaných výrobkoch. Naopak, draslíka získaného z ovocia a zeleniny je veľmi málo.Vzhľadom k nerovnováhe sodíka a draslíka dochádza k narušeniu vodno-soľného metabolizmu, a teda sa spomaľujú všetky bunkové procesy. Draslík je cenný aj tým, že alkalizuje telo. Je výborný pre svalové tkanivá, najmä pre správne fungovanie srdečnej činnosti.

Kde ich nájdete?

Doplniť hladinu draslíka vám pomôžu zemiaky varené v šupke, fazuľu, marhule, sušené marhule, vajcia (žĺtky). Pravidelná strava obsahatená o tieto potraviny zabezpečí potrebnú dávku draslíka. A so sodíkom je to jednoduché: denne nám stačí len jedna čajová lyžička soli (ideálne jodidovanej).

Zinok sa postará o sacharidy

Nedostatok zinku v tele vedie k narušeniu metabolizmu sacharidov, čo spôsobuje zvýšenie telesného tuku. Ak prijímate zinok v tabletkách, dodržujte zásadu, že sa má brať medzi jedlom alebo tesne po jedle.


Mohlo by vás zaujať: Túžite schudnúť a neviete ako? Tieto tipy stoja za vyskúšanie


Kde ho nájdete?

V hovädzej pečeni, rybách, vajciach. Zinok sa z potravy získava jednoducho. Okrem toho sa zinkom nedá predávkovať, pretože prebytok sa vylučuje, a navyše, nikdy nemáme dosť vitamínu A pre jeho aktiváciu.

Horčíkom ku svalom

Horčík je dôležitým stavebným prvkom pre svalové tkanivo. Je známe, že čím väčšia svalová hmota, tým telo viac spaľuje kalórie. Okrem toho, tento stopový prvok má vplyv na nervovú sústavu. Prispieva tiež k dobrej peristaltike čriev, čo je pre normálne trávenie a chudnutie tiež veľmi dôležité.

Kde ho nájdete?

Dodať správnu hladinu horčíka je v zásade maličkosť – nachádza sa v tekvicových a slnečnicových semienkach, fazuli, kešu orieškoch. Musíme si však uvedomiť, že horčík je absorbovaný len s vitamínom B6, ktorého dostatočné množstvo nájdeme v ryži, pohánke či tuniakovi.


Trpíte nedostatkom stopových prvkov v organizme? Ako s tým bojujete? Napíšte o tom ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close